Slepičí polévka s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky
Polévka byla výborná, ale slepičí maso v ní nebylo, jen chutné knedlíčky z jater domácí slepice, která se vařila tři hodiny.
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
1 ks | Slepice |
2 ks | mrkev |
1 ks | Petržel |
1 ks | malý celer |
1 ks | Cibule |
česnek dle chuti | |
Sůl | |
nové koření |
Na játrové knedlíčky: | |
---|---|
slepičí játra | |
1 ks | Vejce |
polohrubá mouka dle potřeby | |
1 lžíce | Sádlo |
česnek dle chuti | |
1/2 ks | Cibule |
Sůl | |
Pepř |
Postup
Slepičí maso, koření a polovinu zeleniny dáme do velkého hrnce, zalejeme studenou vodou a dáme vařitvelmi mírným varem, spíše jen probubláváním, minimálně tři hodiny. Scedíme a do čistého vývaru zavaříme zbytek zeleniny nakrájený na kostičky a játrové knedlíčky. Nudle uvaříme zvlášť a do polévky je přidáváme scezené a propláchnuté. Na závěr přidáme hrstku nakrájené zelené petrželky.
Játrové knedlíčky: játra uškrábeme nožem, přidáme utřený česnek a najemno nakrájenou cibulku, vajíčko, sádlo, sůl a pepř. Dle potřeby zahustíme polohrubou moukou. Těsto zamícháme a dáme odležet do lednice, aby sádlo ztuhlo a knedlíčky se dobře tvarovaly.