Seriály a filmy

11. dubna 2016 10:00

Gabriela Gabrielová

Poslední díl Twilight ságy končí epochální bitvou o dítě. Podaří se ho ochránit?

Slavná upírská fantasy Twilight sága končí. Šťastně anebo katastrofou? Čarokrásná holčička Renesmee, která se zrodila z lidské matky Belly a upíra Edwarda, je totiž trnem v oku upírského klanu Volturiových. Edward a Bella shromažďují co nejvíce přátel, aby dceru ochránili. Chystá se velká bitva…

Bella porod své dcery nepřežila. Tedy jako člověk. Jacob se snažil ji při drastickém porodu oživit. Ale miminko, které bylo od počátku napůl člověk a napůl upír ji opakovaně kouslo. Jediná možnost, jak milovanou Bellu zachránit, bylo změnit ji v upíra. A tak Edward vstříkl Belle do srdce své upíří sérum a umírající Bella se přeměnila v upíra.

Ihned poté, co Bella procitla, chtěla okamžitě vidět svoje dítě, ale Edward ji zastavil. Tušil, že musí uhasit její obrovskou žízeň po krvi, jinak by bylo miminko v nebezpečí. A tak se Bella učí lovit a sát krev. Až potom uvidí konečně svoji dceru. Někdo také musí říct Bellinu otci, co se stalo. Je to kamarád a vlkodlak Jackob, který mu přinese zprávu, že Bella přestoupila do světa nesmrtelných.

Štěstí rodiny se začne kalit ve chvíli, kdy Bella dostane varování. Volturiovi – mocná rodina italskýkch upírů – se blíží. A všichni vědí, že chtějí malou Renesmee, kterou považují za hřích, přestupek, ohrožení a něco, co je potřeba vymítit. Belle a Edwardovi tak nezbývá nic jiného, než začít hledat podporu. Mladí rodiče tak cestují po celém světě, setkávají se s upíry, vysvětlují a prosí o pomoc.

Volturiovi přicházejí a s nimi obrovský hněv. Schyluje se k epochální bitvě. Přátelé Belly a Edwarda versus armáda černě oděných dekadentních nesmrtelných bytostí s neskutečným nadpřirozenými schopnostmi. Kdo bude vítězem?

Mega hit Twilight sága: Rozbřesk – 2. část si vychutnejtev sobotu ve 20.15 hod na Primě!

Info – drby – zajímavosti:

  • Celá série Twilight ságy, v češtině také pod názvem Stmívání, je tvořena pěti celovečerními filmy. První přišel do kin v roce 2008. Herci na něm začali pracovat někdy v letech 2006 až 2007. A pokračování se točila dalších pět let. Je tedy samozřejmé, že z typických teenagerů, jakými byli Kristen Stewart, Robert Pattinson a Tylor Lautner v prvním filmu, jsou v posledním filmu dospělí lidé. Rozbřesk dvojka šel do kin v roce 2012.
  • Zajímavé je také porovnání honorářů. Tři hlavní hrdinové (Robert Pattinson, Kristen Stewart, Tylor Lautner) inkasovali za první film každý 2 miliony dolarů. Za dva poslední to bylo 12, 5 milionu dolarů plus 7, 5 % z tržeb filmu. Při celosvětovém výdělku 832 milionů dolarů je to slušný honorář, že? Kdo bude chtít, může se po shlédnutí filmu brouzdat internetem a hledat okamžik, kdy se z Twilight ságy stal tak obrovský fenomén.
  • Je také otázka, jak moc si popularitu spojenou se Stmíváním užívají hlavní protagonisté. Robert Pattinson prohlásil, že sice chápe, že Twilight sága je vlastně metafora na počestnost a lásku bez sexu až do manželství, ale že ho dohání k šílenství dopisy od fanynek, které vyhrožují, že se zabijí, když za nimi nepřijede a nebude se s nimi koukat na teenagerské filmy typu Muzikál ze střední.
  • Kristen Stewart se ke Stímávní také vrátila v jednom komentáři. „Chápu, že někdo na Stmívání nadává, ale v celém projektu je něco, na co jsem pořád nekonečně pyšná. Moje vzpomínky a pocity jsou fakt dobré.“

Jak se točilo:

  1. Do režisérské sesle tentokrát stejně jako při natáčení první části Rozbřesku usedl režisér Bill Condon. Oba díly se točily v podstatě paralelně. Natáčení začalo 1. Listopadu 2010 a končilo se v dubnu 2011. Točilo se v americké Louisianě, brazilském Riu de Janeiro a také ve Vencouveru v Kanadě.
  2. Ačkoliv hnidopiši a kritici si u celé Twilight ságy stěžují na hloupý příběh, přemíru klišé, hrdiny, kteří nejsou ničím zajímaví, téměř nikam se neposunující tempo a zastaralé triky. V posledním dílu ale nikdo nemůže režiséru Billu Condonovi upřít značnou akčnost. Výborné jsou scény prvního Bellina lovu a samozřejmě závěrečná bitva mezi Volturiovými a přáteli Belly a Edwarda.
  3. Přitom právě tahle bitva byla do scénáře vepsána proto, aby měl film dramatické vyvrcholení. V knižní předloze se vůbec nenachází.

Twillight sága Rozbřesk 2. díl - Obrázek 5, Foto: archiv FTV Prima

  • Lidsko upírský hybrid - děvčátko Renesmee roste velmi rychle. Kromě roztomilé Mackenzie Foyové hrálo postupně dívku Renesmee deset dalších hereček. Ve fázi miminka to byla nejen třítýdenní miminka, která svírala Kristen Stewart v náručí, ale hrát musela i s tzv. animatronickým miminkem. Jde vlastně o malého robůtka. Tyto miminka, která zvládají základní dětské pohyby i miminku, jsou na pohled velmi velmi věrná a téměř k nerozeznámí od živých dětí. Proto si je tolik zamiloval filmový průmysl.
  • Herečka Kristen Stewart ale přiznává, že mnohem lépě se jí hrálo se skutečnými dětmi. „Cítila jsem, že mě živé děťátko přiměje k lepšímu výkonu, než to umělé,“ popisuje herečka.
  • Tehdy desetiletá herečka Mackenzie Foy (postava Renesmee) byla při natáčení sama ve štábu plném dospěláků a ke všemu filmařů a herců. A protože padala příliš často sprostá a drsná slova, režisér Bill Condon udělal rázné opatření. Přinesl na plac tzv. klecí džbán, kam museli všichni přichycení při nevhodných slovech hodit peníze jako pokutu. Vybraná částka byla darována dětské nemocnici St. Jude v Tennessee.
  • Závislost na Twilight sáze prý nevykazují jen diváci pětice filmů. Ale také čtenáři původní stejnojmenné předlohy americké autorky Stephenie Meyerové.

(tek)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.