Jak doma na delikatesy z ovoce? Koukněte na recepty od šéfa

Že sektu sluší jahody, ví asi každý. Už jste ale vyzkoušeli jahodovou polévku s bublinkami? Recept na tuto dobrotu z ovoce a řadu dalších z 10. dílu pořadu Teď vaří šéf! najdete níže.
Hruška vařená v čaji a v bílém víně.
Hruška vařená v čaji a v bílém víně.
Hermina

reklama

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete TADY

 

 

 

 

 

 

 

JAHODOVÁ POLÉVKA SE SEKTEM

Jahodová polévka se sektem.
Jahodová polévka se sektem.

 

Surovina:

300 g jahod
2 bílky
citronová šťáva
rostlinný olej
malinový ocet
cukr
smetana
podmáslí
1 dl sektu
meduňka

Postup:

Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.

Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.

K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.

 

HRUŠKA VAŘENÁ V ČAJI A BÍLÉM VÍNĚ

Hruška vařená v čaji a v bílém víně.
Autor: Hermina Hruška vařená v čaji a v bílém víně.

 

Suroviny:

3 dl čaje Earl Grey
3 dl bílého vína
3 lžíce cukru
hruška
badyán
celá skořice
citronová šťáva
vanilková zmrzlina
sekané mandle

Postup:

Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.

Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.

Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.

Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.

 

 JABLEČNÝ KOLÁČ

Jablečný koláč s calvadosem.
Jablečný koláč s calvadosem.

 

Suroviny:

250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
špetka soli
máslo
cukr
4 jablka
2 vejce
smetana
máta

Postup:

Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinku odpočinout.

Těsto na pomoučněném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem. Těsto přitlačíme do krajů a zarovnáme, propícháme vidličkou, aby v troubě nenaběhlo.

V kastrůlku rozehřejeme kousek másla s cukrem (asi 3 lžíce), necháme rozpustit – ze směsi vznikne karamel. Jablka oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Jablka promícháme s karamelem a přesypeme na těsto.

Koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C 10 minut zapéct.

Mezitím připravíme krém, kterým koláč zalijeme. Do mísy vyklepneme 2 vejce, přidáme 4 lžíce cukru, asi 1–2 dl smetany, promícháme. Krémem zalijeme koláč a necháme v troubě na 200 °C ještě 20 minut dopéct. Při servírování ozdobíme lístkem máty.

 

TARTE TATIN

Tarte tatin.
Autor: Hermína/Prima Tarte tatin.

 

Suroviny:

cukr
máslo
jablka
listové těsto
vejce

Postup:

Do pánve nasypeme asi půl hrnku cukru, necháme ho rozpustit. Hlídáme, aby se nepřipálil. Až bude mít krásnou jantarovou barvu, vhodíme kousek másla a promícháme. Trošku karamelu nalijeme na dno formičky, na něj naskládáme kousky jablek, z vrchu opět trošku zakápneme karamelem.

Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj požadovanou velikost podle formiček a těstem formu přikryjeme. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a koláč dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct asi na 30 minut, než se zbarví dozlatova. Po upečení necháme koláč pár minutek zchladnout a poté ho z formičky vyklopíme.

 

OMÁČKA CUMBERLAND

Omáčka cumberland se hodí ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.
Autor: Hermína/Prima Omáčka cumberland se hodí ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.

 

Suroviny:

brusinky
rybízová marmeláda
rajčatový protlak
dijonská hořčice
worcester
balzamiko
pomeranč
mletý zázvor

 Postup:

Do hrnce nasypeme brusinky (asi ¾ hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.

Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině, apod.

 

MELOUN S PROSCIUTTEM A BALZAMIKEM

Meloun s prosciuttem a balsamicem.
Meloun s prosciuttem a balsamicem.

 

Suroviny:

růžový meloun
parmská šunka
ocet balzamiko
máta

Postup:

Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu „zmačkáme“, aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

 

Více inspirace do kuchyně i na lahodné vánoční dárky můžete najít také v našem novém ČASOPISE Prima FRESH. Už je na stáncích!

Časopis Prima FRESH 5 Foto:

Časopis Prima FRESH 5

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama