Šéf a jeho top recepty z perličky, křepelky, kachny i kuřete

V 11. dílu oblíbeného pořadu Teď vaří šéf! se Zdeněk Pohlreich zaměřil na drůbež. Jak jste mohli vidět, u některých receptů sáhl možná až po trochu zapomenuté drůbeži, jako je perlička nebo křepelka. Naučte se je připravovat. Recepty jsou níže.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! najdete TADY

POLÉVKA KALDOUN

kosti a odřezky z drůbeže drůbeží drůbky řapíkatý celer mrkev cibule nové koření bobkový list světlá jíška polévkové nudle sůl, pepř petrželka

Postup:

Do hrnce dáme veškeré kosti a odřezky z jakékoliv drůbeže, přidáme také drůbky. Tučnou kůži vynecháme, aby nebyla polévka moc mastná. Zalijeme studenou vodou, přidáme řapíkatý celer, cibuli, mrkev a necháme zavařit. Jakmile sebereme pěnu, můžeme do vývaru přidat pár kuliček nového koření, bobkový list a pár kuliček černého pepře.

Když je maso měkké, vývar přecedíme a založíme kaldoun. Do hrnce nalijeme čirý vývar, zahustíme jíškou, ochutíme bobkovým listem a necháme provařit. Mezitím nakrájíme uvařené maso a zeleninu na kostičky.

V jiném hrnci ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny.

Do polévky vhodíme nakrájené maso a zeleninu a přihodíme také uvařené nudle. Polévku naservírujeme a ozdobíme čerstvou petrželkou.

KACHNÍ KONFIT S KARAMELIZOVANÝM ZELÍM

2 kachní stehna kachní sádlo zelí krupicový cukr malinový ocet sůl tymián petrželka

Postup:

Na konfit se ideálně používají kachní stehna, protože jsou pevná, šlachovitá a při delším vaření krásně změknou.

Kachní stehna dobře osolíme hrubou solí, zasypeme lístky tymiánu a necháme v lednici hodinu odležet.

V hrnci rozpustíme kachní sádlo, mělo by ho být tolik, aby se stehna celá ponořila. Sádlo přelijeme do pekáče, stehna opláchneme od soli, osušíme a vložíme do sádla. Pekáč dáme do trouby nastavené na 110 °C (sádlo by mělo držet stále 70 °C) a pomalu pečeme tři hodinky. Po vyndání z trouby bude maso křehké a bude samo odpadávat od kosti.

Rozehřejeme pánev a opatrně do ní vložíme kachní stehna kůží dolů. Necháme je orestovat, aby kůže chytla zlatavou barvu.

Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme trošku kachního sádla z konfitu a hodíme na něj zelné listy. Osolíme, mírně pocukrujeme, zalijeme kapkou malinového octa a orestujeme. Zelí zkaramelizuje a změkne. Pak ho přendáme do misky, přisekáme trošku petržele a promícháme.

Opečená stehna servírujeme s karamelizovaným zelím.

KACHNÍ PRSA S BALSAMIKOVÝM OCTEM A LYONSKÝMI BRAMBORAMI

2 kachní prsa 4 velké brambory stroužek česneku šalotka balsamikový ocet salát polníček citronová šťáva rostlinný olej sůl, pepř pažitka tymián

Postup:

Kůži na prsou jemně nařízneme, nasolíme a napepříme z obou stran. Pánev zahřejeme a položíme do ní prsa kůží dolů, nemusíme dávat žádný tuk, kachna ho má až moc, proto vypečený tuk slijeme na druhou pánev, na které orestujeme plátky brambor. Brambory osolíme a přihodíme k nim pár snítek tymiánu, nasekanou šalotku a jemné plátky česneku. Hlídáme také kachní prsa – jakmile je kůže opečená do zlatova, prsa otočíme a dopečeme z druhé strany. Po chvilce jsou hotová, tak je vyndáme a necháme odpočinout. Do pánve přilijeme trošku balsamikového octa a zředíme kapkou vody. Omáčku necháme mírně povařit, až se jemně zredukuje.

Brambory pečeme do křupava. Na závěr k nim přihodíme nasekanou pažitku.

Mezitím stihneme připravit salát. Polníček ochutíme kapkou citronové šťávy a oleje, osolíme a opepříme.

Kachní prsa servírujeme se salátem, lyonskými bramborami a kapkou zredukované omáčky.

PERLIČKA S OMÁČKOU Z HUB

celá perlička nové koření bobkový list bílé víno slanina hlíva královská cibule 2 stroužky česneku sůl, pepř tymián petrželka máta

Postup:

Perličku ze všech stran i zevnitř osolíme a opepříme. Nohy překřížíme a svážeme provázkem. Kůži na prsou uvolníme (vsuneme pod ní ruku, čímž se kůže krásně oddělí od masa).

Na tenké plátky nakrájíme slaninu a vložíme ji pod kůži perličky.

Do pekáče nakrájíme pár plátků slaniny, pár kousků hlívy královské, cibuli, dva stroužky česneku, přidáme snítku tymiánu, divoké koření – bobkový list, pár kuliček nového koření a celého pepře. Zalijeme asi 2 dl bílého vína, vložíme perličku.

Pekáč přikryjeme poklicí, dáme do předehřáté trouby na 160 °C a zvolna pečeme asi 40 minut, poté perličku otočíme a pečeme dalších 15 minut.

Po upečení perličku vyndáme z pekáče a přikryjeme ji alobalem. Omáčku přelijeme do kastrůlku a chvilku povaříme, aby se mírně zredukovala. Přihodíme do ní nasekanou petrželkou a pár lístků máty. Odstraníme vše nejedlé (větvičku tymiánu, koření).

Perličku rozporcujeme a podáváme s redukovanou omáčkou.

FRICASSÉ Z KŘEPELKY

2 křepelky květák brokolice mrkev řapíkatý celer šalotka brandy drůbeží vývar smetana máslo rostlinný olej sůl, pepř

Postup:

Křepelku naporcujeme, osolíme a opepříme. Pár růžiček květáku, brokolice, mrkev a řapíkatý celer spaříme ve vroucí osolené vodě. Stačí minutka a zeleninu přehodíme do studené vody, čímž si zachová čerstvou barvu.

V pánvi rozehřejeme rostlinný olej a na něm orestujeme nasekanou šalotku. Přidáme kousky křepelky, zalijeme asi 1 dl brandy, necháme odpařit alkohol a přilijeme trošku vývaru. Omáčku necháme na mírném plamenu vařit. Na závěr přilijeme 1 dl smetany a vhodíme kousek másla. Omáčka dostane krémovitý nádech.

V rendlíku ohřejeme spařenou a nakrájenou zeleninu. Přecedíme k ní zredukovanou omáčku a vhodíme křepelku, naposledy prohřejeme a můžeme servírovat.

POZOR SOUTĚŽ

POZOR SOUTĚŽ! Jen do pondělí večer.

Toto by vás mohlo také zajímat.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.