Šéf připravoval lososa. Tady jsou všechny recepty

V neděli na Primě představil Zdeněk Pohlreich několik dobrot z lososa. Připravte si i vy jeho sashimi v novém stylu, lososa s estragonovou omáčkou, v listového těstě, grilovaného s italskou čočkou nebo pošírovaného s citronovou majonézou.
A co grilovaný s italskou čočkou? Už jste ochutnali?
A co grilovaný s italskou čočkou? Už jste ochutnali?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete na TADY

 

 

 

 

 

 

Nedělní škola vaření Zdeňka Pohlreicha začíná každou neděli v 18.00 na Primě!

 

SASHIMI V NOVÉM STYLU

Sashimi v novém stylu. Losos na tenké plátky, s čerstvou řeřichou a s japonskou omáčkou.
Sashimi v novém stylu. Losos na tenké plátky, s čerstvou řeřichou a s japonskou omáčkou.

Suroviny:
400 g lososa
citronová šťáva
limetková šťáva
zázvor
stroužek česneku
olivový olej
sezamový olej
sůl
řeřicha
pažitka

 

Postup:

Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.

 

ZAPÉKANÝ LOSOS S ESTRAGONOVOU OMÁČKOU

Zapékaný losos s estragonovou omáčkou.
Zapékaný losos s estragonovou omáčkou.

 

Suroviny:

400 g lososa
máslo
2 žloutky
jarní cibulka
bílé víno
bílý vinný ocet
2 žloutky
citronová šťáva
rajče
sůl, pepř
estragon
tymián
máta

 

Postup:

Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku.

V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme.

Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova.

Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

 

LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ SE ŠPENÁTEM

Losos se špenátem pečený v listovém těstě.
Losos se špenátem pečený v listovém těstě.

 

Suroviny:

400 g lososa
listové těsto
špenátové listy
šalotka
česnek
máslo
žloutek
sůl, pepř
bazalka
bílé víno
dijonská hořčice
smetana
vývar

 

Postup:

Lososa osolíme a opepříme z obou stran.

Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme maximálně 30 vteřin spařit. Hned ho vhodíme do mísy s ledovou vodou, jen tak zůstane krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.

V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.

Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navršíme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam propíchneme.

Pečeme v troubě rozpálené na 175 °C asi 20 minut.

Mezitím připravíme bazalkovou omáčku.

Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepříme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku.

 

 

GRILOVANÝ LOSOS S ITALSKOU ČOČKOU

 

A co grilovaný s italskou čočkou? Už jste ochutnali?
A co grilovaný s italskou čočkou? Už jste ochutnali?

 

Suroviny:

4 steaky z lososa
300 g zelené čočky
nové koření
černý pepř
bobkový list
rozmarýn
mrkev
řapíkatý celer
pórek
balzamikový ocet
rajče
pažitka
olivový olej
sůl, pepř
petrželka

 

Postup:

Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Do plátna zabalíme pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložíme do hrnce s čočkou a vaříme maximálně 30 minut. Nechceme, aby ta čočka byla „hnusná kašovitá školno jídelnová na lžíci lepidlová hnusná maltoidní srágora“.

Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu orestujeme. Do základu přilijeme kapku balzamikového octa. Uvařenou čočku přidáme k orestované zelenině a prohřejeme.

Nakonec vmícháme rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.

Steaky z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opečeme z obou stran dozlatova.

Servírujeme s pár lístky petrželky.

 

 

POŠÍROVANÝ LOSOS S CITRONOVOU MAJONÉZOU

 

Pošírovaný losos s citronovou majonézou.
Pošírovaný losos s citronovou majonézou.

 

Suroviny:

4 stejné kousky lososa
pórek
řapíkatý celer
mrkev
nové koření
bobkový list
bílý vinný ocet
tymián
petrželka
2 žloutky
dijonská hořčice
citronová šťáva
rostlinný olej
fenykl
sůl, pepř

 

Postup:

Pórek, řapíkatý celer, kousek fenyklu a mrkev nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přidáme kapku bílého vinného octa a čerstvý tymián, petrželku.

Do hrnce s vodou vložíme lososa a přivedeme k varu.

Mezitím v míse rozmícháme žloutky se lžící dijonské hořčice, špetkou soli a pepře a pár kapkami citronové šťávy. Šleháme a pomalu přiléváme olej, až majonéza zhoustne.

Fenykl nakrájíme na co nejtenčí plátky, zakápneme citronem, dochutíme solí a pepřem.

Pošírovaného lososa servírujeme s fenyklovým salátem, s majonézou a mořskou solí.

 

 PASTA S BROKOLICÍ A KOUSKY LOSOSA

Tagliatelle s brokolicí a lososem.
Tagliatelle s brokolicí a lososem.

 

Suroviny:

400 g lososa
brokolice
těstoviny tagliatelle
olivový olej
máslo
sůl, pepř

 

Postup:

Do vroucí osolené vody vhodíme růžičky brokolice a v rychlosti je spaříme a vyndáme. Ve stejné vodě uvaříme tagliatelle.

Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kousky lososa opečeme, po chvíli přidáme brokolici. Vše přendáme do jiné nádoby a do pánve vhodíme kousek másla. Uvařenou pastu přihodíme do pánve a promícháme. K pastě vrátíme i lososa s brokolicí, prohřejeme a podáváme s kapkou olivového oleje, dle chuti osolíme.

 

GRAVLAX

Postup:

Syrového lososa naložíme do směsi soli a cukru, posypeme směsí zeleniny (mrkev, celer, pórek), zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odležet.

Druhý den rybu opláchneme, osušíme, potřeme hořčicí, zasypeme koprem a servírujeme.

 

Ještě více o lososovi najdete dole...

losos

Losos

... a jak na něj:

 

Jak připravit lososa

4 základní způsoby, jak připravit nejchutnějšího lososa

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama