Šéf připravoval lososa. Tady jsou všechny recepty

V neděli na Primě představil Zdeněk Pohlreich několik dobrot z lososa. Připravte si i vy jeho sashimi v novém stylu, lososa s estragonovou omáčkou, v listového těstě, grilovaného s italskou čočkou nebo pošírovaného s citronovou majonézou.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete na TADY

Nedělní škola vaření Zdeňka Pohlreicha začíná každou neděli v 18.00 na Primě!

SASHIMI V NOVÉM STYLU

Suroviny: 400 g lososa citronová šťáva limetková šťáva zázvor stroužek česneku olivový olej sezamový olej sůl řeřicha pažitka

Postup:

Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.

ZAPÉKANÝ LOSOS S ESTRAGONOVOU OMÁČKOU

Suroviny:

400 g lososa máslo 2 žloutky jarní cibulka bílé víno bílý vinný ocet 2 žloutky citronová šťáva rajče sůl, pepř estragon tymián máta

Postup:

Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku.

V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme.

Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova.

Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ SE ŠPENÁTEM

Suroviny:

400 g lososa listové těsto špenátové listy šalotka česnek máslo žloutek sůl, pepř bazalka bílé víno dijonská hořčice smetana vývar

Postup:

Lososa osolíme a opepříme z obou stran.

Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme maximálně 30 vteřin spařit. Hned ho vhodíme do mísy s ledovou vodou, jen tak zůstane krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.

V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.

Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navršíme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam propíchneme.

Pečeme v troubě rozpálené na 175 °C asi 20 minut.

Mezitím připravíme bazalkovou omáčku.

Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepříme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku.

GRILOVANÝ LOSOS S ITALSKOU ČOČKOU

Suroviny:

4 steaky z lososa 300 g zelené čočky nové koření černý pepř bobkový list rozmarýn mrkev řapíkatý celer pórek balzamikový ocet rajče pažitka olivový olej sůl, pepř petrželka

Postup:

Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Do plátna zabalíme pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložíme do hrnce s čočkou a vaříme maximálně 30 minut. Nechceme, aby ta čočka byla „hnusná kašovitá školno jídelnová na lžíci lepidlová hnusná maltoidní srágora“.

Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu orestujeme. Do základu přilijeme kapku balzamikového octa. Uvařenou čočku přidáme k orestované zelenině a prohřejeme.

Nakonec vmícháme rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.

Steaky z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opečeme z obou stran dozlatova.

Servírujeme s pár lístky petrželky.

POŠÍROVANÝ LOSOS S CITRONOVOU MAJONÉZOU

Suroviny:

4 stejné kousky lososa pórek řapíkatý celer mrkev nové koření bobkový list bílý vinný ocet tymián petrželka 2 žloutky dijonská hořčice citronová šťáva rostlinný olej fenykl sůl, pepř

Postup:

Pórek, řapíkatý celer, kousek fenyklu a mrkev nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přidáme kapku bílého vinného octa a čerstvý tymián, petrželku.

Do hrnce s vodou vložíme lososa a přivedeme k varu.

Mezitím v míse rozmícháme žloutky se lžící dijonské hořčice, špetkou soli a pepře a pár kapkami citronové šťávy. Šleháme a pomalu přiléváme olej, až majonéza zhoustne.

Fenykl nakrájíme na co nejtenčí plátky, zakápneme citronem, dochutíme solí a pepřem.

Pošírovaného lososa servírujeme s fenyklovým salátem, s majonézou a mořskou solí.

PASTA S BROKOLICÍ A KOUSKY LOSOSA

Suroviny:

400 g lososa brokolice těstoviny tagliatelle olivový olej máslo sůl, pepř

Postup:

Do vroucí osolené vody vhodíme růžičky brokolice a v rychlosti je spaříme a vyndáme. Ve stejné vodě uvaříme tagliatelle.

Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kousky lososa opečeme, po chvíli přidáme brokolici. Vše přendáme do jiné nádoby a do pánve vhodíme kousek másla. Uvařenou pastu přihodíme do pánve a promícháme. K pastě vrátíme i lososa s brokolicí, prohřejeme a podáváme s kapkou olivového oleje, dle chuti osolíme.

GRAVLAX

Postup:

Syrového lososa naložíme do směsi soli a cukru, posypeme směsí zeleniny (mrkev, celer, pórek), zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odležet.

Druhý den rybu opláchneme, osušíme, potřeme hořčicí, zasypeme koprem a servírujeme.

Ještě více o lososovi najdete dole...

Podobné články

... a jak na něj:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.