Šéf připravoval lososa. Tady jsou všechny recepty

V neděli na Primě představil Zdeněk Pohlreich několik dobrot z lososa. Připravte si i vy jeho sashimi v novém stylu, lososa s estragonovou omáčkou, v listového těstě, grilovaného s italskou čočkou nebo pošírovaného s citronovou majonézou.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! Najdete na TADY

Nedělní škola vaření Zdeňka Pohlreicha začíná každou neděli v 18.00 na Primě!

SASHIMI V NOVÉM STYLU

Suroviny: 400 g lososa citronová šťáva limetková šťáva zázvor stroužek česneku olivový olej sezamový olej sůl řeřicha pažitka

Postup:

Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.

ZAPÉKANÝ LOSOS S ESTRAGONOVOU OMÁČKOU

Suroviny:

400 g lososa máslo 2 žloutky jarní cibulka bílé víno bílý vinný ocet 2 žloutky citronová šťáva rajče sůl, pepř estragon tymián máta

Postup:

Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku.

V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme.

Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova.

Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

LOSOS V LISTOVÉM TĚSTĚ SE ŠPENÁTEM

Suroviny:

400 g lososa listové těsto špenátové listy šalotka česnek máslo žloutek sůl, pepř bazalka bílé víno dijonská hořčice smetana vývar

Postup:

Lososa osolíme a opepříme z obou stran.

Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme maximálně 30 vteřin spařit. Hned ho vhodíme do mísy s ledovou vodou, jen tak zůstane krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.

V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.

Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navršíme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam propíchneme.

Pečeme v troubě rozpálené na 175 °C asi 20 minut.

Mezitím připravíme bazalkovou omáčku.

Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepříme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku.

GRILOVANÝ LOSOS S ITALSKOU ČOČKOU

Suroviny:

4 steaky z lososa 300 g zelené čočky nové koření černý pepř bobkový list rozmarýn mrkev řapíkatý celer pórek balzamikový ocet rajče pažitka olivový olej sůl, pepř petrželka

Postup:

Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Do plátna zabalíme pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložíme do hrnce s čočkou a vaříme maximálně 30 minut. Nechceme, aby ta čočka byla „hnusná kašovitá školno jídelnová na lžíci lepidlová hnusná maltoidní srágora“.

Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu orestujeme. Do základu přilijeme kapku balzamikového octa. Uvařenou čočku přidáme k orestované zelenině a prohřejeme.

Nakonec vmícháme rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.

Steaky z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opečeme z obou stran dozlatova.

Servírujeme s pár lístky petrželky.

POŠÍROVANÝ LOSOS S CITRONOVOU MAJONÉZOU

Suroviny:

4 stejné kousky lososa pórek řapíkatý celer mrkev nové koření bobkový list bílý vinný ocet tymián petrželka 2 žloutky dijonská hořčice citronová šťáva rostlinný olej fenykl sůl, pepř

Postup:

Pórek, řapíkatý celer, kousek fenyklu a mrkev nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přidáme kapku bílého vinného octa a čerstvý tymián, petrželku.

Do hrnce s vodou vložíme lososa a přivedeme k varu.

Mezitím v míse rozmícháme žloutky se lžící dijonské hořčice, špetkou soli a pepře a pár kapkami citronové šťávy. Šleháme a pomalu přiléváme olej, až majonéza zhoustne.

Fenykl nakrájíme na co nejtenčí plátky, zakápneme citronem, dochutíme solí a pepřem.

Pošírovaného lososa servírujeme s fenyklovým salátem, s majonézou a mořskou solí.

PASTA S BROKOLICÍ A KOUSKY LOSOSA

Suroviny:

400 g lososa brokolice těstoviny tagliatelle olivový olej máslo sůl, pepř

Postup:

Do vroucí osolené vody vhodíme růžičky brokolice a v rychlosti je spaříme a vyndáme. Ve stejné vodě uvaříme tagliatelle.

Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kousky lososa opečeme, po chvíli přidáme brokolici. Vše přendáme do jiné nádoby a do pánve vhodíme kousek másla. Uvařenou pastu přihodíme do pánve a promícháme. K pastě vrátíme i lososa s brokolicí, prohřejeme a podáváme s kapkou olivového oleje, dle chuti osolíme.

GRAVLAX

Postup:

Syrového lososa naložíme do směsi soli a cukru, posypeme směsí zeleniny (mrkev, celer, pórek), zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odležet.

Druhý den rybu opláchneme, osušíme, potřeme hořčicí, zasypeme koprem a servírujeme.

Ještě více o lososovi najdete dole...

Podobné články

... a jak na něj:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.