Šéf upravoval králíka. Zde všechny jeho recepty

Králičí maso patří k nejdietnějším a když se ho naučíte správně upravit, patří zároveň k nejchutnějším. Okoukejte pár triků a receptů od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha a potěšte králičím své žaludky.

Vše co potřebujete vědět o pořad Teď vaří šéf! najdete TADY

KRÁLIČÍ RAGÚ POLÉVKA

Suroviny:

králičí kosti, odřezky a vnitřnosti mrkev cibule řapíkatý celer pórek máslo hladká mouka smetana nové koření bobkový list muškátový oříšek sůl, pepř pažitka

Chlebové knedlíčky

2 vejce smetana toastový světlý chléb (asi 4 plátky) muškátový oříšek sůl, pepř petrželka

Postup:

Králičí kosti a odřezky vhodíme do studené vody, přidáme kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochutíme pár kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a necháme asi hodinku vařit.

Mezitím připravíme knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšleháme. Světlý toastový chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Chléb zalijeme žloutky a promícháme, osolíme a opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi, přidáme také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujeme malé kulaté knedlíčky a uvaříme ve vroucí osolené vodě, jsou-li vařené, vyplavou na povrch.

Z králičího vývaru sebereme pěnu a přidáme do něj vnitřnosti z králíka – srdce, ledviny, játra...

V jiném hrnci připravíme základ na ragú – omáčku velouté. V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme hladkou mouku – stejně másla jako mouky. Připravíme jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici.

Králičí základ přecedíme a čistý vývar jemně zahustíme jíškou, kterou ve vývaru rozmixujeme ručním šlehačem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, nakrájíme také uvařené maso.

Zahuštěný vývar zalijeme kapkou smetany a přidáme do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku.

Podáváme s chlebovými knedlíčky.

SALÁT Z KRÁLIČÍHO HŘBETU

Suroviny:

králičí hřbet stroužek česneku červená cibule červený vinný ocet směs salátových listů olivový olej sůl pepř čerstvé bylinky

Postup:

Maso z obou stran osolíme a opepříme a na rozpálené pánvi s kapkou oleje králíka orestujeme dozlatova. Trvá to jen pár minutek. Uprostřed musí zůstat maso krásně růžové. Na závěr přihodíme do pánve česnek nakrájený na plátky a kolečka červené cibule.

Hotového králíka ještě horkého obalíme v nasekaných bylinkách s orestovaným česnekem a cibulkou. Pánev, v které jsme maso pekli, zalijeme asi 1 dl červeného vinného octa a necháme ho svařit do husté omáčky, dochutíme solí a pepřem. Smícháme s olivovým olejem.

Směs salátových listů promícháme s připraveným dresingem. Do salátu nakrájíme pár kousků králičího hřbetu. Naservírujeme a zbytek masa dáme kolem salátu.

KRÁLIČÍ STEHNA NA DIJONSKÉ HOŘČICI

Suroviny:

2 králičí stehna řapíkatý celer mrkev šalotka pórek stroužek česneku 2 dl bílého vína vývar smetana dijonská hořčice máslo rostlinný olej sůl, pepř rozmarýn

Postup:

Na oleji a trošce másla orestujeme osolená a opepřená králičí stehna. Jakmile chytnou zlatavou barvu, vyndáme je a v hrnci orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky (česnek nasekáme najemno). Až zelenina změkne, vrátíme do hrnce stehna, přidáme snítku rozmarýnu a zalijeme bílým vínem. Víno se po chvilce odpaří, můžeme přilít vývar, asi do ¾. Necháme zavařit, poté plamen stáhneme a necháme pomalu vařit doměkka, cca 45 minut.

Po uplynulé době maso vyjmeme a tekutinu přecedíme. Do hladké omáčky zamícháme trošku jíšky, aby zhoustla. Přidáme dvě lžíce dijonské hořčice a kapku smetany, nakonec přimícháme kousek másla a maso v omáčce necháme krátce prohřát.

Servírujeme například s bramborami, těstovinami, se zeleninou, k omáčce se hodí cokoliv.

KRÁLIČÍ ROLÁDA

Suroviny:

králičí pupek králičí odřezky slanina smetana mrkev cibule pórek rajče brambory žampiony olivový olej sůl, pepř bazalka petrželka tymián rozmarýn

Postup:

Z namletých zbytků králičího masa připravíme fáš. Maso osolíme a opepříme, můžeme přidat také kousek králičích jater nakrájených na malé kousky. Zalijeme kapkou smetany a promícháme, přidáme nasekanou petrželku a tymián.

Na prkýnko položíme potravinovou fólii, na kterou rozložíme plátky slaniny. Doprostřed položíme králičí pupek, navrch rozetřeme masovou fáš a roládu do fólie celou zabalíme, utáhneme kraje, pro jistotu zabalíme ještě do alobalu a vložíme do pekáče. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu – mrkev, cibuli, pórek, rajče, trochu žampionů a pár brambor. Hojně zasypeme nasekanou petrželkou, tymiánem, rozmarýnem a bazalkou, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Dáme do trouby rozpálené na 160 °C asi hodinu péct.

KRÁLÍK NA SMETANĚ S TĚSTOVINAMI

Suroviny:

králičí přední běhy 2 stroužky česneku půlka cibule mrkev fenykl rajče bílé víno těstoviny torti máslo parmazán olivový olej sůl, pepř

Postup:

V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm rozmáčknutý česnek.

Mrkev nakrájíme na tenké plátky a přihodíme k česneku, přidáme také půlku cibule v celku, jen pro jemnou chuť.

Králičí nožky dáme do hrnce k zelenině, osolíme a opepříme a necháme zatáhnout.

Na tenoučké plátky nakrájíme kousek fenyklu a přihodíme do hrnce, stejně tak na kostičky nakrájené rajče.

Obsah hrnce zalijeme asi 1 dl bílého vína a necháme dusit pod pokličkou doměkka.

Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny torti a poté je smícháme s králičím masem a zeleninou. Dochutíme kapkou olivového oleje a malým kouskem másla. Nastrouháme parmazán a vše promícháme. Servírujeme zakápnuté olejem a zastrouhané parmazánem, ozdobíme snítkou z fenyklu.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.