Šéf upravoval králíka. Zde všechny jeho recepty

Králičí maso patří k nejdietnějším a když se ho naučíte správně upravit, patří zároveň k nejchutnějším. Okoukejte pár triků a receptů od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha a potěšte králičím své žaludky.

Vše co potřebujete vědět o pořad Teď vaří šéf! najdete TADY

KRÁLIČÍ RAGÚ POLÉVKA

Suroviny:

králičí kosti, odřezky a vnitřnosti mrkev cibule řapíkatý celer pórek máslo hladká mouka smetana nové koření bobkový list muškátový oříšek sůl, pepř pažitka

Chlebové knedlíčky

2 vejce smetana toastový světlý chléb (asi 4 plátky) muškátový oříšek sůl, pepř petrželka

Postup:

Králičí kosti a odřezky vhodíme do studené vody, přidáme kousky řapíkatého celeru, mrkev, kousek pórku a cibuli, dochutíme pár kuličkami nového koření, bobkovým listem, solí a pepřem a necháme asi hodinku vařit.

Mezitím připravíme knedlíčky. Dva žloutky a kapku smetany rozšleháme. Světlý toastový chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na kostičky. Chléb zalijeme žloutky a promícháme, osolíme a opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi, přidáme také nasekanou petrželku. Z hmoty vytvarujeme malé kulaté knedlíčky a uvaříme ve vroucí osolené vodě, jsou-li vařené, vyplavou na povrch.

Z králičího vývaru sebereme pěnu a přidáme do něj vnitřnosti z králíka – srdce, ledviny, játra...

V jiném hrnci připravíme základ na ragú – omáčku velouté. V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme hladkou mouku – stejně másla jako mouky. Připravíme jíšku. Pokud vám jíška zbyde, můžete ji snadno uchovat na další použití v lednici.

Králičí základ přecedíme a čistý vývar jemně zahustíme jíškou, kterou ve vývaru rozmixujeme ručním šlehačem. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, nakrájíme také uvařené maso.

Zahuštěný vývar zalijeme kapkou smetany a přidáme do něj nakrájenou zeleninu a maso a nasekanou pažitku.

Podáváme s chlebovými knedlíčky.

SALÁT Z KRÁLIČÍHO HŘBETU

Suroviny:

králičí hřbet stroužek česneku červená cibule červený vinný ocet směs salátových listů olivový olej sůl pepř čerstvé bylinky

Postup:

Maso z obou stran osolíme a opepříme a na rozpálené pánvi s kapkou oleje králíka orestujeme dozlatova. Trvá to jen pár minutek. Uprostřed musí zůstat maso krásně růžové. Na závěr přihodíme do pánve česnek nakrájený na plátky a kolečka červené cibule.

Hotového králíka ještě horkého obalíme v nasekaných bylinkách s orestovaným česnekem a cibulkou. Pánev, v které jsme maso pekli, zalijeme asi 1 dl červeného vinného octa a necháme ho svařit do husté omáčky, dochutíme solí a pepřem. Smícháme s olivovým olejem.

Směs salátových listů promícháme s připraveným dresingem. Do salátu nakrájíme pár kousků králičího hřbetu. Naservírujeme a zbytek masa dáme kolem salátu.

KRÁLIČÍ STEHNA NA DIJONSKÉ HOŘČICI

Suroviny:

2 králičí stehna řapíkatý celer mrkev šalotka pórek stroužek česneku 2 dl bílého vína vývar smetana dijonská hořčice máslo rostlinný olej sůl, pepř rozmarýn

Postup:

Na oleji a trošce másla orestujeme osolená a opepřená králičí stehna. Jakmile chytnou zlatavou barvu, vyndáme je a v hrnci orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky (česnek nasekáme najemno). Až zelenina změkne, vrátíme do hrnce stehna, přidáme snítku rozmarýnu a zalijeme bílým vínem. Víno se po chvilce odpaří, můžeme přilít vývar, asi do ¾. Necháme zavařit, poté plamen stáhneme a necháme pomalu vařit doměkka, cca 45 minut.

Po uplynulé době maso vyjmeme a tekutinu přecedíme. Do hladké omáčky zamícháme trošku jíšky, aby zhoustla. Přidáme dvě lžíce dijonské hořčice a kapku smetany, nakonec přimícháme kousek másla a maso v omáčce necháme krátce prohřát.

Servírujeme například s bramborami, těstovinami, se zeleninou, k omáčce se hodí cokoliv.

KRÁLIČÍ ROLÁDA

Suroviny:

králičí pupek králičí odřezky slanina smetana mrkev cibule pórek rajče brambory žampiony olivový olej sůl, pepř bazalka petrželka tymián rozmarýn

Postup:

Z namletých zbytků králičího masa připravíme fáš. Maso osolíme a opepříme, můžeme přidat také kousek králičích jater nakrájených na malé kousky. Zalijeme kapkou smetany a promícháme, přidáme nasekanou petrželku a tymián.

Na prkýnko položíme potravinovou fólii, na kterou rozložíme plátky slaniny. Doprostřed položíme králičí pupek, navrch rozetřeme masovou fáš a roládu do fólie celou zabalíme, utáhneme kraje, pro jistotu zabalíme ještě do alobalu a vložíme do pekáče. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu – mrkev, cibuli, pórek, rajče, trochu žampionů a pár brambor. Hojně zasypeme nasekanou petrželkou, tymiánem, rozmarýnem a bazalkou, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Dáme do trouby rozpálené na 160 °C asi hodinu péct.

KRÁLÍK NA SMETANĚ S TĚSTOVINAMI

Suroviny:

králičí přední běhy 2 stroužky česneku půlka cibule mrkev fenykl rajče bílé víno těstoviny torti máslo parmazán olivový olej sůl, pepř

Postup:

V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm rozmáčknutý česnek.

Mrkev nakrájíme na tenké plátky a přihodíme k česneku, přidáme také půlku cibule v celku, jen pro jemnou chuť.

Králičí nožky dáme do hrnce k zelenině, osolíme a opepříme a necháme zatáhnout.

Na tenoučké plátky nakrájíme kousek fenyklu a přihodíme do hrnce, stejně tak na kostičky nakrájené rajče.

Obsah hrnce zalijeme asi 1 dl bílého vína a necháme dusit pod pokličkou doměkka.

Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny torti a poté je smícháme s králičím masem a zeleninou. Dochutíme kapkou olivového oleje a malým kouskem másla. Nastrouháme parmazán a vše promícháme. Servírujeme zakápnuté olejem a zastrouhané parmazánem, ozdobíme snítkou z fenyklu.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 5. 2024

Berani, teď není vhodná doba na to, abyste se ve vztahu více angažovali. V poslední době nejste spokojeni se svým přístupem k věcem. Nezapomínejte, že vlastnosti vašeho partnera s tím mohou mít co do činění. Máte dva měsíce na to, abyste se o věci postarali. Využijte tohoto období k přehodnocení. Nestává se to tak často.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.