Sýrové recepty z nedělního Teď vaří šéf II.

V sedmém dílu svého pořadu Teď vaří šéf II. představil Zdeněk Pohlreich pokrmy, jejichž základní surovinou je sýr. Připravte si ementál, švýcarský sýr gruyère, francouzský comté nebo holandský zaanlander.

POLÉVKA Z PÓRKU A CIBULE S EMENTÁLEM

cca 1 dcl bílého vína cca 2 dcl drůbežího vývaru pórek cibule tymián bílý chleba ementál máslo olej sůl pepř

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a pórek. Základ osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a necháme 10–15 minut vařit doměkka.

Mezitím si bílý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Potom k němu dáme rozpustit kousek másla, aby měl lepší chuť.

Změklou směs s pórkem zalijeme nejdříve vínem, potom vývarem a chvíli povaříme.

Pak přisypeme nastrouhaný ementál a necháme ho rozpustit.

Polévku nalijeme do talíře, posypeme opečenými krutony a opepříme.

ALSASKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ

čerstvý kravský sýr slanina cibule 3 stroužky česneku sůl pepř

na těsto:

400 g hladké mouky cca 1 dcl vody 3/4 kostky droždí 1 lžíce olivového oleje sůl

Postup:

Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, droždí, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto.

Přikryjeme ho fólií a necháme hodinu kynout v lednici.

Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní nakrájenou slaninu a cibuli.

Do čerstvého sýru přidáme sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.

Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme ochuceným sýrem a posypeme směsí cibule a slaniny.

Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 5 minut při 220 stupních. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

SÝROVÉ FONDUE

cca 1 dcl bílého vína třešňová pálenka švýcarský sýr gruyère francouzský sýr comté holandský sýr zaanlander kukuřičný škrob voda česnek muškátový oříšek bílý chleba

Postup:

Sýry nastrouháme najemno a v míse promícháme dohromady. Nádobu na fondue vytřeme česnekem.

Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přisypeme sýry a necháme rozehřát. Na ochucení přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme pár kapek třešňové pálenky.

Kukuřičný škrob necháme rozpustit ve vodě a a přidáme ho do směsi. Do nádoby na fondue přelijeme hotovou směs, položíme ji na hořák a podáváme s krájeným chlebem.

ČEKANKOVÝ SALÁT S MODRÝM SÝREM

čekanka modrý plísňový sýr vlašské ořechy cukr sůl

na dresink:

hořčice med citronová šťáva limetková šťáva malinový ocet rostlinný olej sůl

Postup:

Do mísy nasypeme sůl, postavíme do ní čekankové puky a necháme 1–2 hodiny odstát.

Sůl vytáhne z čekanky šťávu a zbaví ji tak hořké chuti.

Mezitím orestujeme na pánvi vlašské ořechy spolu s cukrem a solí. Připravíme si dresink: hořčici smícháme s medem, přilijeme citronovou a limetkovou šťávu, malinový ocet, rostlinný olej, osolíme a vyšleháme.

Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresinkem, nalámeme sýr a promícháme.

Salát přendáme na talíř a přilijeme ještě zbytek dresinku.

SALÁT SE SÝREM A ŠUNKOU

tvrdý sýr holandského typu křepelčí vejce smetana sýr šunka červená paprika římský salát citronová šťáva limetková šťáva chilli paprička petrželka olivový olej sůl pepř

na majonézu:

2 žloutky hořčice citronová šťáva olej sůl pepř

Postup:

Křepelčí vajíčka vaříme cca 5 minut a oloupeme. Připravíme si majonézu: žloutky smícháme s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem a vyšleháme.

Sýr a šunku nakrájíme na tenké nudličky a vhodíme do mísy. Přidáme nakrájenou papriku, chilli papričku, osolíme a opepříme. Přilijeme domácí majonézu a pokapeme limetkovou a citronovou šťávou a smetanou. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.

Římský salát natrháme na listy, osolíme a pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Nandáme na něj sýrovou směs, posolené křepelčí vejce a podáváme.

PENNE SE SÝROVOU OMÁČKOU

penne rigate cca 2 dcl vývaru cca 1 dcl smetany modrý sýr máslo 3 šalotky 1 stroužek česneku rozmarýn petrželka sůl pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a orestujeme nakrájenou šalotku a česnek zbavený klíčku. Pak zalijeme vývarem a necháme z poloviny odpařit. Přilijeme smetanu, dáme rozpustit nalámaný sýr a opepříme. Omáčku rozmixujeme a přecedíme.

Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do kastrůlku k omáčce, aby se suroviny spojily.

Přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, nandáme na talíř a podáváme.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.