Teď vaří šéf! Recepty z 1. dílu krok za krokem

Inspirujte se i dalšími recepty Zdeňka Pohlreicha. Druhý díl novinky Teď vaří šéf! Sledujte už příští neděli v 18.00 na Primě.
Vše o pořadu Teď vaří šéf! najdete na našem webu TADY
Každou odvysílanou epizodu pořadu Teď vaří šéf! můžete zhlédnout na internetových stránkách Prima PLAY.
Rozepsané recepty z 1. dílu
KUŘE V POLÉVCE
kuřecí skelet, zbylé kosti a kůže
kuřecí prsa bez kůže
řapíkatý celer
mrkev
cibule
pórek
citronová šťáva
bobkový list
nové koření
sůl, pepř
pažitka
Postup:
Do studené vody vhodíme kuřecí skelet a veškeré kosti. Necháme zavařit, jakmile se voda začne vařit, vznikne na povrchu pěna, kterou musíme odstranit. Poté můžeme vývar ochutit solí, pepřem, bobkovým listem a pár kuličkami nového koření. Přidáme nakrájenou zeleninu – řapíkatý celer, pórek, mrkev a cibuli. Vývar necháme hodinku povařit na mírném ohni.
Po hodince dáme do vývaru jeden kus kuřecích prsou a necháme je pomalinku vařit na 90 °C. Po cca 20 minutách vývar scedíme. Na dno talíře nakrájíme trošku uvařené zeleniny, kuřecí prsa nakrájíme na plátky a položíme na zeleninu. Zakápneme citronovou šťávou a vše zalijeme čirým vývarem. Ozdobíme čerstvou pažitkou a mořskou solí.
RYCHLÁ PAŠTIKA Z KUŘECÍCH JATER
Suroviny:
kuřecí játra
šalotka
cibule
česnek
husí sádlo
ančovičky
sherry
koňak
čerstvý chléb
sůl, pepř
petrželka
rozmarýn
Postup:
Šalotku nasekáme nadrobno spolu s půlkou obyčejné cibule a stroužkem česneku a orestujeme na husím sádle. Kuřecí játra překrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme a přidáme do pánve k základu. Vidličkou játra rozmačkáme. Dochutíme filátky ančovičky, nasekaným rozmarýnem, přilijeme kapku sherry a kapku koňaku a povaříme. V pánvi na husím sádle opečeme krajíc chleba dokřupava, na který naservírujeme rychlou játrovou paštiku. Ozdobíme kolečky šalotky a čerstvou petrželkou.
NADÍVANÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA S ČESNEKOVOU OMÁČKOU
Suroviny:
vykostěná kuřecí křídla
odřezky kuřecího masa
česnek
cibule
kuřecí vývar
smetana
bílek
rajčata
máslo
olivový olej
sůl, pepř
petrželka
Postup:
Dva stroužky česneku a půlku cibule nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova. Zalijeme kuřecím vývarem, osolíme, opepříme a omáčku necháme chvilku redukovat.
Odřezky, které zbyly po vykostění kuřat, nameleme na jemnou fáš, do které přidáme bílek, sůl, pepř, kapku smetany a promícháme. Vzniklou fáší naplníme kuřecí křidýlka. Křídla přendáme do pekáče vymazaného máslem a zapékáme v troubě na 180 °C cca 10 minut. Mezitím doděláme česnekovou omáčku – přilijeme ještě kapku smetany a dochutíme podle vlastní chutě solí a pepřem.
Rajčata, která jsme spařili a oloupali, nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s nasekanou petrželkou a kapkou olivového oleje.
Upečená křidýlka servírujeme s česnekovou omáčkou a rajčatovým salátkem. Ozdobíme lístkem petrželky.
KUŘECÍ PRSA NA ČERVENÉM VÍNĚ
Suroviny:
kuřecí prsa s kůží
čerstvé houby dle vlastního výběru
toastový chléb
cibule
plátky slaniny
červené víno
máslo
rajčatový protlak
cukr
kuřecí vývar
olivový olej
sůl, pepř
petrželka
Postup:
Kuřecí prsa z obou stran osolíme a opepříme a na olivovém oleji opečeme, nejprve kůží dolů. Mezitím v kastrůlku opečeme nasekanou cibulku a nakrájenou slaninu, přihodíme k ní čerstvé houby. Dochutíme pepřem a necháme orestovat. Plátky toastového chleba zbavíme kůrky a v pánvi u kuřecích prsou je opečeme dozlatova, ještě teplé je obalíme v nasekané petrželce. Vyndáme také opečená kuřecí prsa a necháme je stranou oddechnout. Do stejné pánve, kde se restovalo kuře, nalijeme asi tak 2 dl červeného vína a necháme vyvařit.
Vedle v kastrůlku rozehřejeme kousek másla a vmícháme k němu lžíci rajčatového protlaku. Přisypeme také lžíci cukru, zalijeme troškou kuřecího vývaru a povaříme. Jakmile je víno odvařené, přilijeme do něj také trošku vývaru, promícháme a celé vlijeme do kastrůlku s rajčatovým protlakem. Podle chuti dosolíme a přidáme pepř. Omáčku stáhneme z tepla a vhodíme do ní kousek másla. Promícháme.
Na talíř naservírujeme opečené plátky toastového chleba, vedle položíme kuřecí prsa a omáčku z červeného vína nalijeme kolem nich. Přidáme hromádku orestovaných hub se slaninkou.
KUŘECÍ PRSA S AVOKÁDEM A CAMEBERTEM
Suroviny:
kuřecí prsa bez kůže
mrkev
celer
kořen petržele
bobkový list
sýr camembert
avokádo
salát ze zelených listů
sůl, pepř
oregano
petrželka
bazalka
Postup:
V hrnci spaříme trochu zeleniny, mrkev, celer a petržel nakrájenou na nudličky. Ochutíme solí, pepřem a bobkovým listem.
Kuřecí prsa (bez kůže) osolíme a opepříme. Nejsilnější část masa nařízneme, vznikne kapsa, do které vložíme kousek camembertu a avokáda. Prso položíme na kořenovou zeleninu v páře a necháme pod pokličkou dusit takových 10–12 minut.
Po uvaření vyndáme maso z hrnce a dáme stranou. Z hrnce odebereme trochu uvařené zeleniny, kterou smícháme s čerstvým oreganem, petrželkou a bazalkou. Na dno talíře dáme ochucenou zeleninu, na ni položíme kuřecí prso a dozdobíme salátkem ze zelených listů.
KUŘECÍ STEHNA NA KREOLSKÝ ZPŮSOB
Suroviny:
vykoštěná kuřecí stehna s kůží
citronová šťáva
kajenský pepř
cibulka
česnek
drcená rajčata
směs kreolského koření
červená a žlutá paprika
olivový olej
sůl, pepř
tymián
oregano
rozmarýn
petrželka
Postup:
Vykoštěná kuřecí stehna hojně osolíme a opepříme z obou stran. Zakápneme citronovou šťávou. Do pekáčku nasekáme tymián a rozmarýn. Zostříme špetkou kajenského pepře, přilijeme olivový olej a stehna ve směsi pořádně obalíme. Necháme je v pekáči kůží navrch péct v rozpálené troubě na 180 °C doměkka, asi tak 45 minut.
Mezitím připravíme jednoduchou omáčku. Do kastrůlku nalijeme olej a orestujeme na něm nasekanou cibulku a stroužek česneku. Přihodíme drcená rajčata a byliny – rozmarýn, tymián, oregano a vše, co máme rádi. Řádně ochutíme směsí kreolského koření a kajenským pepřem, solí. Po chvilce vaření můžeme přidat nakrájenou červenou a žlutou papriku, zakápneme citronovou šťávou a vaříme do změknutí.
Servírujeme tzv. rodinným stylem, jinými slovy, necháme stehýnka v pekáči, zalijeme je kreolskou omáčkou a dozdobíme petrželkou.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich