Teď vaří šéf! Recepty z 1. dílu krok za krokem

Naučte se v klidu domova šest vynikajících lahůdek, připravených ze dvou kuřat. Níže najdete všechny recepty, které Zdeněk Pohlrech představil ve svém novém pořadu, hezky rozepsané. Pozitivní na šéfově domácím vaření je, že ani kousek použité suroviny nezůstane bez využití.
Kuřecí prsa na červeném víně.
Kuřecí prsa na červeném víně.
Hermína/Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Inspirujte se i dalšími recepty Zdeňka Pohlreicha. Druhý díl novinky Teď vaří šéf! Sledujte už příští neděli v 18.00 na Primě.

Vše o pořadu Teď vaří šéf! najdete na našem webu TADY

 

 

 

Každou odvysílanou epizodu pořadu Teď vaří šéf! můžete zhlédnout na internetových stránkách Prima PLAY.

 

Rozepsané recepty z 1. dílu

KUŘE V POLÉVCE

 

Kuřecí prsa v polévce.
Kuřecí prsa v polévce.

 

kuřecí skelet, zbylé kosti a kůže
kuřecí prsa bez kůže
řapíkatý celer
mrkev
cibule
pórek
citronová šťáva
bobkový list
nové koření
sůl, pepř
pažitka

Postup:

Do studené vody vhodíme kuřecí skelet a veškeré kosti. Necháme zavařit, jakmile se voda začne vařit, vznikne na povrchu pěna, kterou musíme odstranit. Poté můžeme vývar ochutit solí, pepřem, bobkovým listem a pár kuličkami nového koření. Přidáme nakrájenou zeleninu – řapíkatý celer, pórek, mrkev a cibuli. Vývar necháme hodinku povařit na mírném ohni.

Po hodince dáme do vývaru jeden kus kuřecích prsou a necháme je pomalinku vařit na 90 °C. Po cca 20 minutách vývar scedíme. Na dno talíře nakrájíme trošku uvařené zeleniny, kuřecí prsa nakrájíme na plátky a položíme na zeleninu. Zakápneme citronovou šťávou a vše zalijeme čirým vývarem. Ozdobíme čerstvou pažitkou a mořskou solí.

 

RYCHLÁ PAŠTIKA Z KUŘECÍCH JATER

 

Rychlá paštika z kuřecích jater.
Rychlá paštika z kuřecích jater.
Hermína/Prima

 

Suroviny:

kuřecí játra
šalotka
cibule
česnek
husí sádlo
ančovičky
sherry
koňak
čerstvý chléb
sůl, pepř
petrželka
rozmarýn

Postup:

Šalotku nasekáme nadrobno spolu s půlkou obyčejné cibule a stroužkem česneku a orestujeme na husím sádle. Kuřecí játra překrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme a přidáme do pánve k základu. Vidličkou játra rozmačkáme. Dochutíme filátky ančovičky, nasekaným rozmarýnem, přilijeme kapku sherry a kapku koňaku a povaříme. V pánvi na husím sádle opečeme krajíc chleba dokřupava, na který naservírujeme rychlou játrovou paštiku. Ozdobíme kolečky šalotky a čerstvou petrželkou.

 

NADÍVANÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA S ČESNEKOVOU OMÁČKOU

 

Nadívaná kuřecí křidélka s česnekovou omáčkou.
Nadívaná kuřecí křidélka s česnekovou omáčkou.
Hermína/Prima

 

Suroviny:

vykostěná kuřecí křídla
odřezky kuřecího masa
česnek
cibule
kuřecí vývar
smetana
bílek
rajčata
máslo
olivový olej
sůl, pepř
petrželka

Postup:

Dva stroužky česneku a půlku cibule nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova. Zalijeme kuřecím vývarem, osolíme, opepříme a omáčku necháme chvilku redukovat.

Odřezky, které zbyly po vykostění kuřat, nameleme na jemnou fáš, do které přidáme bílek, sůl, pepř, kapku smetany a promícháme. Vzniklou fáší naplníme kuřecí křidýlka. Křídla přendáme do pekáče vymazaného máslem a zapékáme v troubě na 180 °C cca 10 minut. Mezitím doděláme česnekovou omáčku – přilijeme ještě kapku smetany a dochutíme podle vlastní chutě solí a pepřem.

Rajčata, která jsme spařili a oloupali, nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s nasekanou petrželkou a kapkou olivového oleje.

Upečená křidýlka servírujeme s česnekovou omáčkou a rajčatovým salátkem. Ozdobíme lístkem petrželky.

 

KUŘECÍ PRSA NA ČERVENÉM VÍNĚ

Kuřecí prsa na červeném víně.
Kuřecí prsa na červeném víně.
Hermína/Prima

Suroviny:

kuřecí prsa s kůží
čerstvé houby dle vlastního výběru
toastový chléb
cibule
plátky slaniny
červené víno
máslo
rajčatový protlak
cukr
kuřecí vývar
olivový olej
sůl, pepř
petrželka

Postup:

Kuřecí prsa z obou stran osolíme a opepříme a na olivovém oleji opečeme, nejprve kůží dolů. Mezitím v kastrůlku opečeme nasekanou cibulku a nakrájenou slaninu, přihodíme k ní čerstvé houby. Dochutíme pepřem a necháme orestovat. Plátky toastového chleba zbavíme kůrky a v pánvi u kuřecích prsou je opečeme dozlatova, ještě teplé je obalíme v nasekané petrželce. Vyndáme také opečená kuřecí prsa a necháme je stranou oddechnout. Do stejné pánve, kde se restovalo kuře, nalijeme asi tak 2 dl červeného vína a necháme vyvařit.

Vedle v kastrůlku rozehřejeme kousek másla a vmícháme k němu lžíci rajčatového protlaku. Přisypeme také lžíci cukru, zalijeme troškou kuřecího vývaru a povaříme. Jakmile je víno odvařené, přilijeme do něj také trošku vývaru, promícháme a celé vlijeme do kastrůlku s rajčatovým protlakem. Podle chuti dosolíme a přidáme pepř. Omáčku stáhneme z tepla a vhodíme do ní kousek másla. Promícháme.

Na talíř naservírujeme opečené plátky toastového chleba, vedle položíme kuřecí prsa a omáčku z červeného vína nalijeme kolem nich. Přidáme hromádku orestovaných hub se slaninkou.

 

KUŘECÍ PRSA S AVOKÁDEM A CAMEBERTEM

 

Kuřecí prsa s avokádem a camembertem.
Kuřecí prsa s avokádem a camembertem.
Hermína/Prima

 

Suroviny:

kuřecí prsa bez kůže
mrkev
celer
kořen petržele
bobkový list
sýr camembert
avokádo
salát ze zelených listů
sůl, pepř
oregano
petrželka
bazalka

Postup:

V hrnci spaříme trochu zeleniny, mrkev, celer a petržel nakrájenou na nudličky. Ochutíme solí, pepřem a bobkovým listem.

Kuřecí prsa (bez kůže) osolíme a opepříme. Nejsilnější část masa nařízneme, vznikne kapsa, do které vložíme kousek camembertu a avokáda. Prso položíme na kořenovou zeleninu v páře a necháme pod pokličkou dusit takových 10–12 minut.

Po uvaření vyndáme maso z hrnce a dáme stranou. Z hrnce odebereme trochu uvařené zeleniny, kterou smícháme s čerstvým oreganem, petrželkou a bazalkou. Na dno talíře dáme ochucenou zeleninu, na ni položíme kuřecí prso a dozdobíme salátkem ze zelených listů.

 

KUŘECÍ STEHNA NA KREOLSKÝ ZPŮSOB

 

Kuřecí stehna na creolský způsob.
Kuřecí stehna na creolský způsob.
Hermína/Prima

 

Suroviny:

vykoštěná kuřecí stehna s kůží
citronová šťáva
kajenský pepř
cibulka
česnek
drcená rajčata
směs kreolského koření
červená a žlutá paprika
olivový olej
sůl, pepř
tymián
oregano
rozmarýn
petrželka

Postup:

Vykoštěná kuřecí stehna hojně osolíme a opepříme z obou stran. Zakápneme citronovou šťávou. Do pekáčku nasekáme tymián a rozmarýn. Zostříme špetkou kajenského pepře, přilijeme olivový olej a stehna ve směsi pořádně obalíme. Necháme je v pekáči kůží navrch péct v rozpálené troubě na 180 °C doměkka, asi tak 45 minut.

Mezitím připravíme jednoduchou omáčku. Do kastrůlku nalijeme olej a orestujeme na něm nasekanou cibulku a stroužek česneku. Přihodíme drcená rajčata a byliny – rozmarýn, tymián, oregano a vše, co máme rádi. Řádně ochutíme směsí kreolského koření a kajenským pepřem, solí. Po chvilce vaření můžeme přidat nakrájenou červenou a žlutou papriku, zakápneme citronovou šťávou a vaříme do změknutí.

Servírujeme tzv. rodinným stylem, jinými slovy, necháme stehýnka v pekáči, zalijeme je kreolskou omáčkou a dozdobíme petrželkou.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama