Teď vaří šéf! Recepty z brambor

Druhému dílu kuchařské školy Zdeňka Pohlreicha kralovaly brambory. Co se z tak obyčejné suroviny dá připravit? Vyzkoušejte si lahůdky, kterými zaručeně ohromíte rodinu nebo návštěvu.
Grilovaná ryba s domácími chipsy
Grilovaná ryba s domácími chipsy
Hermina

reklama

Celou odvysílanou epizodu si můžete pustit ještě na Prima PLAY

Vše o pořadu Teď vaří, šéf! najdete TADY

 

 

 

 

 

Brambory v hlavní roli. Vyzkoušejte domácí recepty Zdeňka Pohlreicha.

KYSELO Z KRKONOŠ

 

Kyselo z Krkonoš
Autor: Hermina Kyselo z Krkonoš

 

Suroviny:

250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky
250 ml teplé vody
50 g sušených hříbků
400 g brambor
4 vejce
cibule
máslo
kmín, sůl, pepř
pažitka

Postup:

Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 24, ale nejlépe 48 hodin stát. Do jiné nádoby nalijeme půl litru studené vody a do ní den před vařením namočíme houby a kmín.

Vodu z hub (i s houbami) zavaříme asi 10 minut.

Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20–30 minut provařit.

Oloupané brambory uvaříme doměkka a poté přidáme do polévky.

Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku dosklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, nakonec přidáme pažitku. Míchaná vejce vložíme do předehřátých talířů společně s překrájenými bramborami a zalijeme horkou polévkou.

 

BRAMBOROVÉ PLACKY S RAGÚ Z HUB A PÓRKU

 

Bramborové placky s ragout z hub a porku
Autor: Hermina Bramborové placky s ragout z hub a porku

 

Postup:

3–4 velké brambory
bílá část pórku
150 g čerstvých hub
100 ml bílého vína
150 ml smetany ke šlehání
listové těsto
žloutek
máslo
sůl, pepř
rozmarýn, petrželka, pažitka, šalvěj

Postup:

Na másle orestujeme pórek, přidáme houby. Okořeníme. Přilijeme bílé víno a krátce povaříme a zalijeme smetanou.

Brambory nakrájíme na tenoučké sirky, v míse je smícháme s bylinkami (rozmarýn, pažitka, petrželka, šalvěj), osolíme a opepříme.

V pánvi rozpustíme trošku másla a z brambor upečeme z obou stran tenké placky. Na placky navršíme směs hub a pórku a zakryjeme rozváleným listovým těstem. Potřeme žloutkem a necháme péct v troubě při 220 °C 8–10 minut. Podáváme zasypané pažitkou.

 

GRILOVANÁ RYBA S DOMÁCÍMI CHIPSY

 

Grilovaná ryba s domácími chipsy
Autor: Hermina Grilovaná ryba s domácími chipsy

 

 Suroviny:

400 g velkých brambor
olivový olej
hrst černých oliv
rajče
4 porce filetů z mořského vlka
6 lžic olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
olivový olej
rukola
citronová šťáva
sůl, pepř
petrželka

 Postup:

Oloupané brambory nakrájíme na co nejtenčí plátky. Plátky rozložíme na pekáč s pečicím papírem (pečicí papír předtím pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme). Brambory okořeníme i z vrchu, přidáme pokrájené olivy a kostičky rajčete. Dáme do trouby a upečeme dozlatova na vyšší teplotu.

Filety z mořského vlka osolíme a opepříme z obou stran. V pánvi rozehřejeme olivový olej a rybu orestujeme, nejprve kůží dolů, na závěr rybku otočíme a pánev můžeme vypnout. K rybě můžeme přidat pár lístků čerstvých bylinek. Nakonec filety zakápneme citronovou šťávou.

Připravíme si ještě jednoduchý salát – rukolu zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

Mořského vlka servírujeme s opečenými chipsy, s rukolovým salátem a pořádnou dávkou listové petržele.

 

BRANDADE ZE SUŠENÉ TRESKY

 

Brandade ze sušené tresky
Autor: Hermina Brandade ze sušené tresky

 

Suroviny:

400 g sušené tresky
400 g brambor
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
citronová šťáva
mořská sůl
zakysaná smetana
mléko
olivový olej
bobkový list
celý černý pepř
sůl
rozmarýn, tymián, saturejka

Postup:

Opláchnutou tresku namočíme do vody na 24 hodin, pravidelně měníme vodu.

Odsolenou tresku scedíme a dáme do hrnce s mlékem tak, aby byla ponořená. Přidáme bobkový list a pepř, přivedeme k varu a vaříme cca 10 minut. Poté z tresky stáhneme kůží a obereme kostičky. Schováme si na ozdobu pár kousků masa v celku.

V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce, pro lepší chuť můžeme přidat snítku rozmarýnu a tymiánu. Oloupeme je a uděláme z nich vidličkou hrubou kaši.

V pánvi rozehřejeme olivový olej s nasekaným česnekem, vhodíme na ni tresku a rozdrobíme ji na malé kousky. Přidáme rozmačkané brambory a promícháme. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme lžíci zakysané smetany. Dochutíme olivovým olejem a muškátovým oříškem.

Servírujeme s pár plátky rybky a ozdobíme saturejkou.

 

OPÉKANÁ BRAMBOROVÁ KAŠE SE SÝREM

 

Opékaná bramborová kaše se sýrem
Autor: Hermina Opékaná bramborová kaše se sýrem

 

Suroviny:

cca 600 g brambor
100 ml smetany
150 g strouhaného sýra Montasio
máslo
míchaný listový salát
citronová šťáva
olivový olej
sůl a pepř
jarní cibulka
petrželka

Postup:

Vařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K bramborám přistrouháme také sýr Montasio. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou jarní cibulku a petrželku. Vše promícháme.

V pánvi rozpálíme olej a bramborovou hmotu dáme do pánve. Neustále hmotou mícháme, odškrabáváme od dna pánve rozpuštěný sýr, dokud nebude každý kousek kaše opečený. Když se sýr připeče, není to vůbec na škodu, dodá to výbornou chuť. Nakonec hmotu rozprostřeme po dně pánve a necháme na posledních pár minut dopéct.

K opečené bramborové kaši servírujeme míchaný listový salát dochucený olivovým olejem, citronovou šťávou a solí.

 

BRAMBOROVÁ GALETKA SE SLANINOU

 

Bramborová galetka se slaninou
Autor: Hermina Bramborová galetka se slaninou

 

Suroviny:

cca 600 g brambor
150 g anglické slaniny
máslo
1 cibule
zakysaná smetana
citronová šťáva
dijonská hořčice
salátová okurka
rajče
sůl, pepř
olivový olej
rozmarýn, tymián

Postup:

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Odřezky slaniny orestujeme v pánvi na olivovém oleji, přidáme nasekanou šalotku a dva stroužky česneku. Přidáme brambory a nasekaný rozmarýn. Dochutíme solí a pepřem a krátce orestujeme. Formičku vymažeme máslem a vyložíme ji plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy. Dovnitř dáme bramborovou směs a zavřeme je přesahující slaninou. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C na 10–12 minut.

Mezitím připravíme jednoduchý dresink ze zakysané smetany, kapky citronu, lžíce dijonské hořčice. Ochutíme solí a pepřem a promícháme.

Stihneme také připravit salátek – salátovou okurku nakrájíme na kostičky, stejně tak rajče. Promícháme spolu a ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem.

Galetku servírujeme s dresinkem a minisalátkem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Toto by vás mohlo také zajímat.

Kuřecí prsa na červeném víně.

Teď vaří šéf! Recepty z 1. dílu krok za krokem

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama