Teď vaří šéf! Recepty ze 3. dílu - vepřové hody

Pečte ho, vařte, obírejte i marinujte. Ve třetím dílu své kuchařské školy představil Zdeněk Pohlreich recepty z vepřového masa. Níže jsou všechny přehledně rozepsané. Dobrou chuť.
Japonská polévka s vepřovým masem
Japonská polévka s vepřovým masem
Hermína / Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vše o pořadu najdete TADY

 

 

 

 

Slibované recepty podle šéfa Pohlreicha:

 

Japonská polévka s vepřovým masem

Japonská polévka s vepřovým masem
Japonská polévka s vepřovým masem
Hermína / Prima

 

Suroviny:

250 g vepřové krkovičky
hlíva ústřičná
pórek
zázvor
mrkev
2 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
vejce
nudle do polévky
jarní cibulka
rostlinný olej
sůl, pepř

 

Postup:

Nakrájenou mrkev, pórek, stroužky česneku a kousek zázvoru orestujeme na oleji. Po chvilce zeleninu zalijeme vodou, osolíme a opepříme a vložíme k ní vepřovou krkovičku. Necháme vařit 45 minut. Poté maso vyndáme a vývar přecedíme. Do čistého vývaru vhodíme pokrájenou hlívu a nudle, dochutíme kapkou sójové omáčky. Mezitím nakrájíme maso na tenké plátky a uvaříme vejce natvrdo. Vše spolu naservírujeme do hlubokého talíře.

 

Vepřová žebírka v texaském stylu

Vepřová žebírka v texaském stylu.
Vepřová žebírka v texaském stylu.
Hermina

 

Suroviny:

2 kg vepřových žeber
cibule
3 stroužky česneku
lžíce rajčatového protlaku
lžíce třtinového cukru
worcester
červený vinný ocet
rostlinný olej
sůl, pepř

 

Postup:

Vepřový bok nakrájíme podél kostí na jednotlivé porce. Žebra dáme do misky, z obou stran je osolíme a opepříme. Nakrájíme půlku cibule na měsíčky, nasekáme 3 stroužky česneku a orestujeme na oleji. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, lžíci třtinového cukru, kapku worcestru a červený vinný ocet. Necháme provařit a ještě teplou směsí zalijeme žebra. Necháme marinovat asi tak hodinku.

Po uplynulé době dáme žebra i s marinádou do trouby na 150 °C asi hodinku péct.

 

 

Vepřové sweet and sour

Vepřové sweet and sour.
Vepřové sweet and sour.
Hermina

 

Suroviny:

600 g vepřová pečeně bez kosti
bramborový škrob
vejce
sójová omáčka
rostlinný olej
mrkev
cibule
2 stroužky česneku
lžíce třtinového cukru
lžíce rajčatového protlaku
červený vinný ocet
červená a žlutá paprika
kolečko ananasu
lžíce sójové omáčky
sůl, pepř
petrželka

 

Postup:

Vepřové maso nakrájíme na větší kusy a naložíme do směsi bramborového škrobu, vejce a sójové omáčky. Do hluboké pánve nalijeme větší množství oleje a necháme rozehřát. Mezitím nakrájíme zeleninu – mrkev, cibule, 2 stroužky česneku. V rendlíku na oleji orestujeme česnek, mrkev a cibuli. Přidáme asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájíme také červenou a žlutou papriku a kolečko ananasu. Vhodíme do rendlíku k zelenině, dochutíme kapkou sójové omáčky a necháme povařit. Kousky masa osmažíme v pánvi na oleji dokřupava. Pak maso vyndáme, slijeme olej a do pánve přelijeme zeleninu, opět vhodíme maso a vše promícháme dohromady. Servírujeme s velkou dávkou petrželky.

 

Terinka z vepřového se zelným salátem

TVŠ 3 - Obrázek 1
TVŠ 3 - Obrázek 1

 

Suroviny:

2 vepřové nožičky
vepřové koleno
mrkev
cibule
řapíkatý celer
bobkový list
černý pepř
nové koření
stroužek česneku
bílé zelí
bílý vinný ocet
dijonská hořčice
nakládané okurky
červený vinný ocet
kapary
vejce
oregano
petrželka
pažitka
tymián
estragon
rostlinný olej
olivový olej
sůl, pepř

 

Postup:

Do hrnce se studenou vodou dáme vařit nožičky a kolínko. Okořeníme solí, černým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přidáme také stroužek česneku, stonek řapíkatého celeru, mrkev a půlku cibule. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka.

V hrnci orestujeme na oleji nasekanou cibulku. Maso z vývaru vyjmeme a obereme od kostí. Tučné části rozsekáme v robotu spolu s orestovanou cibulkou a pár lístky oregana a petrželkou. Libové maso nakrájíme na malé kostičky a smícháme s ostatním. Na potravinovou fólii přendáme směs a zabalíme do válečku. Nakonec zabalíme váleček ještě do alobalu a necháme v lednici tuhnout asi tak dvě hodiny.

Bílé zelí nakrájíme na jemné nudličky, stejně tak mrkev. V míse promícháme a dochutíme solí a pepřem. Zakápneme olejem a vinným bílým octem. Chuť ještě doladíme nasekanou pažitkou a tymiánem.

K terince připravíme také omáčku Gribich: do misky dáme kapku olivového oleje, sůl, pepř, lžičku dijonské hořčice. Přilijeme kapku červeného vinného octa, nasekanou cibulku, nakládané okurky nakrájené nadrobno, nasekané kapary, pažitku, petržel a estragon. Zamícháme, zvlhčíme olejem a nakonec vmícháme nasekané vejce uvařené natvrdo.

Terinku podáváme se zelným salátem a omáčkou Gribich.

 

 

 

Penne s ragú z vepřových žeber

 

Penne s ragout z vepřových žeber.
Penne s ragout z vepřových žeber.

 

Suroviny:

Suroviny:
vepřový bok
mrkev
řapíkatý celer
šalotky
stroužek česneku
rajčata
červené víno
smetana
těstoviny penne
parmezán
olivový olej
sůl, pepř
rozmarýn
oregano
bazalka

 

Postup:

Kousek vepřového boku nameleme. Nakrájíme mrkev, řapíkatý celer a dvě šalotky. Do hrnce nalijeme slušnou dávku olivového oleje, vhodíme stroužek česneku nasekaný najemno, přidáme nakrájenou zeleninu. Chvíli restujeme. Poté do hrnce vhodíme umleté vepřové maso, opepříme, osolíme. Dochutíme také rozmarýnem a oreganem. Přidáme nasekaná rajčata a zalijeme červeným vínem a kapkou smetany. Stáhneme na minimum a necháme hodinku vařit.

Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny, které poté promícháme s ragú, přidáme nastrouhaný parmezán a podáváme s kapkou olivového oleje a lístkem bazalky.

 

Pečená selečí kýta

Pečená selečí kýta.
Pečená selečí kýta.
Hermina

 

Suroviny:

selečí kýta
mrkev
petržel
celer
česnek
šalotky
olivový olej
bílé víno
sůl, pepř
mletý kmín
rozmarýn

Postup:

Vykostěnou selečí kýtu okořeníme solí, pepřem a mletým kmínem, prošpikujeme rozmarýnem. Kýtu svážeme provázkem. Do pekáče dáme přepůlenou mrkev, petržel, celer, paličku česneku a šalotky. Na zeleninu položíme maso, podlijeme bílým vínem, zakápneme olivovým olejem, přikryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi hodinku a půl. Po hodině z pekáče sundáme poklici a necháme kůži vypéct dozlatova. Můžeme ji také potřít troškou medu, bude krásně karamelizovaná.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama