Vánoční klasika podle Zdeňka Pohlreicha!

Vařte i o Vánocích s chutí a prakticky. Jde to i v případě ryb a kapra. Níže pro vás máme videonávody i s rozepsanými recepty na sváteční menu podle chutí šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Smažený kapr. Pro někoho zlatý hřeb štědrovečerních hodů.
Smažený kapr. Pro někoho zlatý hřeb štědrovečerních hodů.
Hermína/Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vyzkoušejte krok za krokem recepty na Vánoce podle chuti šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Teď vaří šéf! - příprava na Vánoce sledujte v neděli 23. prosince v 10.25 na Primě.

Už nyní si můžete podle rozepsaných receptů nakoupit suroviny!

RYBÍ POLÉVKA

Rybí polévka
Rybí polévka

Suroviny:

hlavy, kostry a odřezky z kapra
mlíčí nebo jikry
nové koření
bobkový list
mrkev
cibule
šalotka
celer
petržel
muškátový oříšek
hladká mouka
rohlík
máslo
sůl, pepř

 

Postup:

Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (pozor: Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká „jako prase“!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.

Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku.

Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo.

Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promícháme.

Před servírováním krutonky přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme.

 

BRAMBOROVÝ SALÁT

Bramborový salát
Bramborový salát

Suroviny:

brambory
mrkev
kořen petržele
celerová bulva
kyselé okurky
mražený hrášek
šalotka
vejce
dijonská hořčice
majonéza
zakysaná smetana
sůl, pepř

Postup:

Brambory uvaříme, k nim do hrnce přidáme také zeleninu – mrkev, petržel a celerovou bulvu. Dáme také vařit vejce natvrdo. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky než brambory. Vše vhodíme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, to je v bramborovém salátu naprostá nezbytnost. Přisypeme hrášek (mražený má přece jenom lepší chuť než nakládaný), najemno nasekáme ještě šalotku a opatrně zamícháme, abychom co nejméně porušili vařenou zeleninu. Dochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme dijonskou hořčici a majonézu se zakysanou smetanou. Podstatné je „nerozbít“ jednotlivé ingredience, stále chceme vidět, z čeho je salát připravený (žádná kejda, přátelé!). Pokud je salát příliš hustý, přidáme kapku láku z kyselých okurek.

Na úplný závěr přimícháme nakrájená vařená vejce.

Dáme do večera odležet pod fólií do lednice, večer bude ideální.

 

SMAŽENÝ KAPR

Smažený kapr
Smažený kapr

Suroviny:

filety kapra
citronová šťáva
hladká mouka
vejce
strouhanka
rostlinný olej
sádlo
sůl, pepř

Postup:

Filety kapra nakrájíme na jednotlivé porce, z obou stran osolíme a opepříme bílým pepřem. Filety bohatě zakápneme citronovou šťávou, přikryjeme fólií a dáme do lednice odležet.

Až přijde čas, filety obalíme v klasickém trojobalu – v hladké mouce ochucené solí, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Nikdy nedávejte obalené maso nebo rybu do lednice – strouhanka zvlhne a špatně se bude smažit.

V hlubší pánvi rozpálíme rostlinný olej a trošku sádla a porce kapra prostě a jednoduše osmažíme dozlatova. Olej pravidelně cedíme, aby v něm nezůstávaly kousky strouhanky (stačí mít vedle hrnec, kam přes sítko slijete olej a opět ho nalijete zpět do pánve, v pánvi občas zůstávají taky drobečky, tak ji vytřete papírovou utěrkou).

 

HOUBOVÝ KUBA

Houbový kuba
Houbový kuba

Suroviny:

sušené houby
kroupy
sádlo
cibule
česnek
sůl, pepř
petrželka
tymián
oregano

Postup:

Sušené houby přes noc namočíme do vody, stejně tak kroupy.

Druhý den přelijeme houby i s vodou do hrnce a přivedeme k varu. Kroupy i s vodou nalijeme do jiného hrnce a také uvaříme doměkka.

Potřebujeme ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujeme nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolíme a necháme zesklovatět.

Uvařené houby přecedíme, kroupy také a smícháme v míse. Pekáč vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj směs krup a hub.

Jakmile cibulka zezlátne, přidáme ji do pekáče, ochutíme nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolíme a opepříme. Směs řádně promícháme, uhladíme povrch a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 25 minut.

 

VÁNOČNÍ HALIBUT

Vánoční halibut
Vánoční halibut

Suroviny:

filety halibuta
česnek
brambory
šalotka
mrkev
kořen petržele
celer
hořčice
citron
olivový olej
rostlinný olej
máslo
sůl, pepř
tymián
rozmarýn
oregano
petrželka
pažitka

 

Postup:

Z pečicího papíru vystřihneme kolečko podle velikosti pánve, složíme ho do trojúhelníku a malý kousek špičky odstřihneme. Papír rozložíme do pánve a zalijeme olivovým olejem. Olej se dostane i pod papír a ten drží na svém místě. Oleje musí být celkem dost, aby se do něj kousky ryby ponořily. Do pánve přihodíme stroužek česneku, snítku tymiánu, rozmarýnu a oregana a zahřejeme na 60 °C.

Mezitím rozpálíme troubu na 80 °C.

Halibuta nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a položíme do oleje. Pánev dáme do trouby a pomalu pečeme. Ryba se nemůže přepéct, olej ji chrání, takže máme čas na přípravu přílohy.

Na přílohu použijeme klasické suroviny jako k přípravě bramborového salátu:

V pánvi na rostlinném oleji a kousku másla necháme opéct plátky uvařených brambor.

V jiném kastrůlku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku, uvařenou mrkev, petržel a celer, vše nakrájené na malé kostičky. Ochutíme čerstvou petrželkou.

Když jsou brambory orestované dozlatova, zasypeme je nasekanou pažitkou a stáhneme z ohně.

Jakmile je vše hotovo, můžeme vyndat rybu. Trošku olivového oleje nalijeme do malé misky, přidáme lžíci hořčice a nasekanou pažitku a promícháme.

Z citronu vyřízneme filátka a ze zbytku vymačkáme citronovou šťávu do mističky k hořčici.

Můžeme servírovat: doprostřed talíře dáme plátky brambor, vedle orestovanou zeleninu, pokapeme horčičným dresingem a navrch položíme plátky halibuta. Naposledy osolíme hrubou solí a na každý kousek ryby položíme filátko z citronu.

Olej můžete tímto způsobem použít minimálně šestkrát, aniž by ztratil svou kvalitu.

JEŠTĚ VÍCE VIDEORECEPTŮ NEJEN Z POŘADŮ ZDEŇKA POHLREICHA NAJDETE NA WEBU PRIMA FRESH

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama