Vánoční klasika podle Zdeňka Pohlreicha!

Vařte i o Vánocích s chutí a prakticky. Jde to i v případě ryb a kapra. Níže pro vás máme videonávody i s rozepsanými recepty na sváteční menu podle chutí šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Vyzkoušejte krok za krokem recepty na Vánoce podle chuti šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Teď vaří šéf! - příprava na Vánoce sledujte v neděli 23. prosince v 10.25 na Primě.

Už nyní si můžete podle rozepsaných receptů nakoupit suroviny!

RYBÍ POLÉVKA

Suroviny:

hlavy, kostry a odřezky z kapra mlíčí nebo jikry nové koření bobkový list mrkev cibule šalotka celer petržel muškátový oříšek hladká mouka rohlík máslo sůl, pepř

Postup:

Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (pozor: Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká „jako prase“!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.

Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku.

Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo.

Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promícháme.

Před servírováním krutonky přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme.

BRAMBOROVÝ SALÁT

Suroviny:

brambory mrkev kořen petržele celerová bulva kyselé okurky mražený hrášek šalotka vejce dijonská hořčice majonéza zakysaná smetana sůl, pepř

Postup:

Brambory uvaříme, k nim do hrnce přidáme také zeleninu – mrkev, petržel a celerovou bulvu. Dáme také vařit vejce natvrdo. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky než brambory. Vše vhodíme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, to je v bramborovém salátu naprostá nezbytnost. Přisypeme hrášek (mražený má přece jenom lepší chuť než nakládaný), najemno nasekáme ještě šalotku a opatrně zamícháme, abychom co nejméně porušili vařenou zeleninu. Dochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme dijonskou hořčici a majonézu se zakysanou smetanou. Podstatné je „nerozbít“ jednotlivé ingredience, stále chceme vidět, z čeho je salát připravený (žádná kejda, přátelé!). Pokud je salát příliš hustý, přidáme kapku láku z kyselých okurek.

Na úplný závěr přimícháme nakrájená vařená vejce.

Dáme do večera odležet pod fólií do lednice, večer bude ideální.

SMAŽENÝ KAPR

Suroviny:

filety kapra citronová šťáva hladká mouka vejce strouhanka rostlinný olej sádlo sůl, pepř

Postup:

Filety kapra nakrájíme na jednotlivé porce, z obou stran osolíme a opepříme bílým pepřem. Filety bohatě zakápneme citronovou šťávou, přikryjeme fólií a dáme do lednice odležet.

Až přijde čas, filety obalíme v klasickém trojobalu – v hladké mouce ochucené solí, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Nikdy nedávejte obalené maso nebo rybu do lednice – strouhanka zvlhne a špatně se bude smažit.

V hlubší pánvi rozpálíme rostlinný olej a trošku sádla a porce kapra prostě a jednoduše osmažíme dozlatova. Olej pravidelně cedíme, aby v něm nezůstávaly kousky strouhanky (stačí mít vedle hrnec, kam přes sítko slijete olej a opět ho nalijete zpět do pánve, v pánvi občas zůstávají taky drobečky, tak ji vytřete papírovou utěrkou).

HOUBOVÝ KUBA

Suroviny:

sušené houby kroupy sádlo cibule česnek sůl, pepř petrželka tymián oregano

Postup:

Sušené houby přes noc namočíme do vody, stejně tak kroupy.

Druhý den přelijeme houby i s vodou do hrnce a přivedeme k varu. Kroupy i s vodou nalijeme do jiného hrnce a také uvaříme doměkka.

Potřebujeme ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujeme nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolíme a necháme zesklovatět.

Uvařené houby přecedíme, kroupy také a smícháme v míse. Pekáč vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj směs krup a hub.

Jakmile cibulka zezlátne, přidáme ji do pekáče, ochutíme nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolíme a opepříme. Směs řádně promícháme, uhladíme povrch a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 25 minut.

VÁNOČNÍ HALIBUT

Suroviny:

filety halibuta česnek brambory šalotka mrkev kořen petržele celer hořčice citron olivový olej rostlinný olej máslo sůl, pepř tymián rozmarýn oregano petrželka pažitka

Postup:

Z pečicího papíru vystřihneme kolečko podle velikosti pánve, složíme ho do trojúhelníku a malý kousek špičky odstřihneme. Papír rozložíme do pánve a zalijeme olivovým olejem. Olej se dostane i pod papír a ten drží na svém místě. Oleje musí být celkem dost, aby se do něj kousky ryby ponořily. Do pánve přihodíme stroužek česneku, snítku tymiánu, rozmarýnu a oregana a zahřejeme na 60 °C.

Mezitím rozpálíme troubu na 80 °C.

Halibuta nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a položíme do oleje. Pánev dáme do trouby a pomalu pečeme. Ryba se nemůže přepéct, olej ji chrání, takže máme čas na přípravu přílohy.

Na přílohu použijeme klasické suroviny jako k přípravě bramborového salátu:

V pánvi na rostlinném oleji a kousku másla necháme opéct plátky uvařených brambor.

V jiném kastrůlku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku, uvařenou mrkev, petržel a celer, vše nakrájené na malé kostičky. Ochutíme čerstvou petrželkou.

Když jsou brambory orestované dozlatova, zasypeme je nasekanou pažitkou a stáhneme z ohně.

Jakmile je vše hotovo, můžeme vyndat rybu. Trošku olivového oleje nalijeme do malé misky, přidáme lžíci hořčice a nasekanou pažitku a promícháme.

Z citronu vyřízneme filátka a ze zbytku vymačkáme citronovou šťávu do mističky k hořčici.

Můžeme servírovat: doprostřed talíře dáme plátky brambor, vedle orestovanou zeleninu, pokapeme horčičným dresingem a navrch položíme plátky halibuta. Naposledy osolíme hrubou solí a na každý kousek ryby položíme filátko z citronu.

Olej můžete tímto způsobem použít minimálně šestkrát, aniž by ztratil svou kvalitu.

JEŠTĚ VÍCE VIDEORECEPTŮ NEJEN Z POŘADŮ ZDEŇKA POHLREICHA NAJDETE NA WEBU PRIMA FRESH

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.