Velikonoční recepty Zdeňka Pohlreicha krok za krokem!

Ochutnejte menu, které Zdeněk Pohlreich věnoval pokrmům jara a Velikonoc. Níže najdete videonávody i rozepsané recepty na drůbkovou polévku, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou, roládu z kůzlečí kýty a s vynikající velikonoční nádivkou nebo na mladou husičku s bílým zelím a chlupatými knedlíky.

DRŮBKOVÁ POLÉVKA

Suroviny:

husí krky, žaludky, srdíčka, jatýrka cca 1 litr vody cca 1 dcl smetany polévkové nudle máslo na jíšku hladká mouka na jíšku 1 mrkev 1/2 cibule řapíkatý celer květák petrželová nať 1 stroužek česneku muškátový květ černý pepř celý nové koření sůl

Postup:

Drůbky zalijeme vodou, osolíme a necháme zavařit. Jakmile vystoupí pěna, sebereme ji do misky a polévku okořeníme celým černým pepřem a novým kořením. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petrželovou nať, půlku cibule a česnek zbavený klíčku.

Necháme hodinu povařit. Potom vyndáme stranou maso a zeleninu a vývar přecedíme.

V dalším kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme hotovým vývarem. Přidáme kousek květáku a špetku muškátového květu. Necháme chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu.

Mezitím si v novém hrnci uvaříme nudle do polévky.

Do teriny naházíme nakrájenou zeleninu a maso, zalijeme vývarem a posypeme nasekanou petrželkou. Uvařené nudle vyndáme stranou do talíře, také posypeme petrželkou a podáváme spolu s polévkou.

JEHNĚČÍ HŘBET S BYLINKOVOU KRUSTOU

Suroviny:

jehněčí hřbet cca 1 dcl červeného vína cca 1 dcl vývaru máslo strouhanka hořčice petržel rozmarýn máta tymián olej sůl pepř

na přílohu:

brambory máslo 1 stroužek česneku olej

Postup:

Nejdříve si připravíme krustu: petržel, mátu a rozmarýn nasekáme, přikrájíme k nim změklé máslo a smícháme dohromady. Přisypeme strouhanku, osolíme a prohněteme. Hotovou směs na krustu zabalíme do potravinové fólie, vypracujeme váleček a dáme vychladit do ledničky.

Jehněčí hřbet očistíme od šlach, osolíme a opepříme.

Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm hřbet. Nejdříve z té strany, kde je tuk, pak i z druhé strany. Ke hřbetu přidáme ještě okrájené šlachy, aby pustily šťávu. Nakonec přisypeme čerstvý tymián.

Jakmile hřbet začne pouštět šťávu, přesuneme pánev do trouby a necháme při 175 stupních dopéct.

Po 10 minutách vyndáme maso z trouby, potřeme ho hořčicí a navrch dáme vychlazenou krustu. Necháme zapéct v grilu na 200 stupňů.

Mezitím si připravíme přílohu: brambory uvaříme ve slupce, pak nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji. Přidáme kousek másla a jeden rozmáčknutý stroužek česneku.

Jehněčí vyndáme z trouby, přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout.

Tuk z pánve odlijeme stranou, na pánvi necháme výpek, zalijeme ho asi 1 dcl červeného vína a necháme odpařit. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přecedíme.

Na talíř nandáme orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijeme šťávou.

KŮZLEČÍ ROLÁDA S VELIKONOČNÍ NÁDIVKOU

Suroviny:

2 kůzlečí kýty mleté kůzlečí maso slanina 2 krajíce toustového chleba cca 0, 5 dcl smetany 1 dcl vody 2 vejce 1 mrkev řapíkatý celer 1/2 cibule 1 kyselá okurka jíška petržel oregano bazalka sůl pepř

Na nádivku:

zbytek náplně do kůzlečí pečeně 2 vejce smetana sůl

Postup:

Kůzlečí kýtu vykostíme. Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Přisypeme nakrájenou kyselou okurku, slaninu, toastový chleba bez kůrek a zalijeme kapkou smetany. Na závěr přimícháme nahrubo nakrájené byliny. Kýtu rozřízneme na velkou plochu, abychom na ni mohli nandat směs, osolíme a opepříme. Pak na maso nandáme náplň, smotáme a přichytíme pevně provázkem. Na pekáč dáme nejdřív kosti, na ně pak položíme roládu, aby při pečení hezky dýchala a nepřipékala se. Znovu osolíme a opepříme.

Do pekáče přidáme máslo a nakrájenou zeleninu. Dáme péct na 180 stupňů.

Mezitím si připravíme nádivku: žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme sníh. Ke zbylé směsi masa přidáme žloutky, kapku smetany a vmícháme sníh z bílků. Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme směs. Pečeme při 175 stupních 20–30 minut.

Upečenou roládu vyndáme stranou a výpek orestujeme na pánvi. Přidáme trochu jíšky a podlijeme vodou.

Roládu i nádivku nakrájíme na plátky, nandáme na talíř a polijeme přecezenou šťávou.

MLADÁ HUSIČKA S BÍLÝM ZELÍM A CHLUPATÝM KNEDLÍKEM

Suroviny:

husa 2 jablka 1 cibule 2–3 hřebíčky tymián kmín sůl

na kysané zelí:

500 g kysaného zelí cca 1 dcl vývaru cca 1 dcl vody 1 cibule sádlo cukr kmín bobkový list sůl

na knedlíky:

uvařené brambory syrové brambory 2 vejce mouka sůl

Postup:

Odřízneme křídla, husu osolíme zevnitř i zvenku a okmínujeme. Pak si připravíme náplň: nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijeme jako náplň do husy a část dáme na dno pekáče. Husu položíme prsama dolů, přiklopíme a pečeme zvolna zhruba hodinu na 140–150 stupňů. V polovině pečení husu otočíme.

Mezitím si připravíme kysané zelí: do kastrůlku dáme rozehřát sádlo, orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme zelí. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijeme vodou a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně mícháme, a pokud se voda odpaří, podlijeme zelí vývarem. Nakonec zahustíme jíškou.

Jako přílohu podáváme domácí knedlíky: nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Potom dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto, pomocí dvou lžic vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí vody.

Husu vyndáme stranou a výpek necháme ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidáme jíšku, zalijeme cca 1 dcl studené vody, necháme zahřát a přecedíme.

Upečená jablka položíme na talíř a přidáme naporcovanou husu. Na další talíře nandáme zelí a knedlíky, šťávu nalijeme do omáčkovníku a podáváme.

Autor: Zdeněk Pohlreich


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.