VIDEA Recepty na premiérové menu na party pro hodně lidí

Celý díl Teď vaří šéf! si může pustit také ONLINE na Prima PLAY
Dobrou chuť vám přeje autor receptů Zdeněk Pohlreich.
TAGLIATELLE S VEPŘOVÝM MASEM
tagliatelle
vepřový bůček
3 rajčata
parmezán
konzerva drcených rajčat
hlavička česneku
tymián
rozmarýn
bazalka
olivový olej
sůl
pepř
Bůček osolte a opepřete ze všech stran. Vložte do pekáčku, přidejte rozpůlenou hlavičku česneku, tymián, rozmarýn a rajčata nakrájená na čtvrtiny. Pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte doměkka.
Hotový bůček vyndejte z trouby a maso oberte od kostí. Česnek vyloupejte ze slupky, mírně zmáčkněte a vložte na pánev, na které jste nechali rozehřát olivový olej. Přidejte drcená rajčata a směs z pekáčku. Na závěr vmíchejte i obrané maso.
Těstoviny uvařte v osolené vodě a trochu vody pak přidejte k omáčce, aby se hezky spojila.
Potom na pánev vsypte uvařené tagliatelle, spojte, přisypte strouhaný parmezán a podávejte s listy čerstvé bazalky.
LÍZÁTKA Z KUŘECÍCH KŘÍDEL
kuřecí křídla
olivový olej
pažitka
na marinádu:
rajčatový protlak
sójová omáčka
vinný ocet
javorový sirup
tymián
olivový olej
sůl
pepř
Kuřecí křídla rozpulte a ponechte jen širší část, kde je víc masa. Tuhle část nařízněte a shrňte po kosti, aby se vytvořila malá bambulka.
Teď si připravte marinádu: v misce promíchejte všechny ingredience, dle potřeby dosolte a dopepřte.
Pekáček pokapejte olivovým olejem a vložte maso, které jste namočili v marinádě. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 10 minut.
Pak nandejte na talíř, polijte omáčkou z pekáčku, posypte čerstvou pažitkou a podávejte.
GRILOVANÁ CHOBOTNICE S TAHINI OMÁČKOU
chobotnice
toastový chleba
tahini
vlašské ořechy
citron petrželka
2 chilli papričky
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl
pepř
Chobotnici naložte do citronové šťávy a olivového oleje a nechte asi 2 hodiny marinovat v lednici. Pak maso pozvolna vařte v osolené vodě asi 20 - 30 minut.
Mezitím si připravte omáčku: toastový chleba rozmixujte, přidejte tahini, nasekané ořechy, citronovou šťávu, sůl, pepř, chilli papričky a petrželku. V případě potřeby nařeďte vodou a spojte.
Chobotnici očistěte, naporcujte, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Na grilovací pánvi nechte rozehřát olivový olej a orestujte na něm maso ze všech stran. Přidejte česnek nakrájený na kolečka, pokapejte olejem, pokrájejte, nandejte na talíř a posypte ještě chilli.
Pánev zalijte trochou vody, vzniklou omáčkou polijte chobotnici a podávejte spolu s tahini omáčkou, kterou jste zakápli olivovým olejem.
ZAPEČENÉ BRAMBORY NAKYSELO
brambory
smetana
zakysaná smetana
6 stroužků česneku
sušená červená paprika
sůl
pepř
Do kastrůlku nalijte smetanu, osolte, opepřete a přidejte nasekaný česnek. Pak přisypte červenou papriku, zakysanou smetanu a promíchejte.
Brambory oškrábejte, nakrájejte na drobná kolečka, vysušte a vysypte do pekáčku vymazaného máslem. Zalijte směsí se smetanou a promíchejte tak, aby všechny brambory byly ponořené v omáčce.
Troubu předehřejte na 145 stupňů a nechte péct 40 - 45 minut.
HRUŠKOVÝ KOLÁČ
listové těsto
8 hrušek
4 lžíce cukru muscovado
1 vejce
hrst strouhanky
hrst vlašských ořechů
hruškovice
muškátový oříšek
skořice
Hrušky oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přesypte do mísy a přidejte muscovado, strouhanku, ořechy, skořici, muškátový oříšek, zakápněte hruškovicí a promíchejte.
Listové těsto vyválejte, doprostřed nandejte směs s hruškami, zabalte a potřete rozšlehaným vejcem.
Přendejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte dozlatova.
Upečený závin nakrájejte a podávejte.