VIDEA Recepty na šéfovo premiérové jarní menu

Celý díl Teď vaří šéf! si může pustit také ONLINE na Prima PLAY
Dobrou chuť vám přeje autor receptů Zdeněk Pohlreich.
na salát:
rukola
listy pampelišky
ředkvičky
chleba
česnek
rostlinný olej
na dresing:
šalotka
citronová šťáva
balzamikový ocet
rostlinný
olej
sůl
pepř
Nejdřív si připravte dresing: šalotku nakrájejte nadrobno, přidejte balzamikový ocet, citronovou šťávu, rostlinný olej, osolte a opepřete. Spojte všechny ingredience dohromady a nechte odležet.
V míse smíchejte rukolu, listy pampelišky a ředkvičky nakrájené na kolečka. Na rostlinném oleji orestujte plátky chleba z obou stran.
Salát nandejte do hlubokého talíře, pokapejte dresingem a podávejte s opečeným chlebem potřeným česnekem.
vykostěné kuře
1 houska slanina
2 bílky
1 dcl smetany
vývar
máslo
kopřivy
1/2 červené cibule
2 snítky tymiánu
estragon
muškátový oříšek
sůl
pepř
na salát:
cherry rajčata
petrželka
olivový olej
sůl
Nejdřív si připravte nádivku: slaninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi.
V míse smíchejte nakrájenou housku, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a pak přidejte orestovanou slaninu s cibulí.
Vypečenou šťávu z pánve zalijte trochou vody, nechte svařit a přidejte ke směsi.
Polijte smetanou a vmíchejte kopřivy a vyšlehaný sníh z bílků. Všechno spojte.
Vykostěné kuře rozprostřete na prkýnko, osolte a opepřete, naplňte nádivkou, zabalte a přichyťte provázkem. Ještě jednou osolte.
Pokud vám trochu nádivky zbyde, dejte ji péct stranou do vymaštěné zapékací mísy.
Pekáček vymažte máslem, vložte roládu, navrch přidejte ještě trochu másla a snítky tymiánu.
Nechte péct asi půl hodiny v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Mezitím si připravte salát: cherry rajčata nakrájejte, osolte, přidejte nakrájenou petrželku a olivový olej.
Roládu vyndejte z trouby a vypečenou šťávu nechte svařit v hrnci. Trochu tuku odlijte, zbytek polijte vývarem a kapkou smetany a přisypte nakrájený estragon.
Roládu nakrájejte na plátky, položte na talíř, polijte šťávou a podávejte s rajčatovým salátem.
jehněčí kýta
rané brambory
máslo
2 bílky
2 šalotky
3 stroužky česneku
hrubozrnná mořská sůl
ocet z červeného vína
rozmarýn
máta
pepř
sůl
Z kýty vyndejte stehenní kost. Stroužky česneku rozpulte a maso jím prošpikujte spolu s lístky rozmarýnu. Opepřete a osolte z obou stran.
V míse smíchejte mořskou sůl a vyšlehané bílky s tím, že na kilo soli se vždy používají 3-4 bílky.
Pekáč vystelte papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Vložte maso a naneste na něj solnou krustu. Troubu předehřejte na 175 stupňů a pečte 40 - 60 minut. Zhruba v polovině pečení vložte do pekáče celé brambory a nechte je upéct.
Upečené brambory vyndejte stranou. Krustu sundejte a maso ještě orestujte na pánvi z obou stran a postupně zalívejte vypečeným tukem. Na závěr přidejte kousek másla a pečené brambory.
Šťávu z pekáče slijte do hrnce a připravte z ní mátovou omáčku: přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet z červeného vína a potom vývar. Nechte povařit. Pak přisypte nahrubo nasekanou mátu.
Jehněčí a brambory vyndejte z pánve a přelijte vypečenou šťávou. Zbytek výpeku z pánve ještě zalijte trochou vývaru a přidejte k mátové omáčce. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte ještě zbytek čerstvé máty.
Jehněčí nakrájejte na plátky, přidejte pečené brambory, které trochu promáčkněte vidličkou,
a podávejte s mátovou omáčkou.
čerstvé jahody
smetana
moučkový cukr
pomerančový likér Cointreau
vanilkový lusk
meduňka
Z jahod odstraňte stopku a překrojte je napůl. Přidejte moučkový cukr, pomerančový likér, lístky meduňky a promíchejte.
Do vychlazené smetany přidejte jadérka z vanilkového lusku a moučkový cukr a vyšlehejte šlehačku.
Jahody nandejte do talíře, ozdobte lžící šlehačky a podávejte.
vejce
brambory ratté
cherry rajčata
kachní sádlo
vývar
šafrán
petrželka
olivový olej
sůl
pepř