Štěpán pod drobnohledem odborníků: Podrobná analýza jeho jídelníčku, chyby a doporučení

Jak přesně vypadal jídelníček Štěpána ze 7. dílu II. řady pořadu Tlouštíci a jakých chyb se při jeho dodržování dopouštěl? Přečtěte si také další rady odborníků, kterých se Štěpán během své zdravé změny životního stylu držel.
Štěpán Vrána se rozhodl podstoupit dokonalou změnu životního stylu.
Štěpán Vrána se rozhodl podstoupit dokonalou změnu životního stylu.
FTV Prima

reklama

Hlavní chyby v jídelníčku Štěpána Vrány

Hlavními chybami je:

  • Skladba jídelníčku a jeho nepřesný zápis. V zápisu chybí nápoje a popř. alkohol, tím by energie samozřejmě mohla naskákat. Energetický příjem Štěpána a muže, který si nepřeje hubnout je o 2000 kJ nižší.
  • Nedostatek bílkovin, který komplikuje hubnutí
  • Nižší příjem vlákniny
  • V jídelníčku vysoce převažují tuky
  • Nedostatek vitamínu D 

ANALÝZA TÝDENNÍHO JÍDELNÍČKU

- V jídelníčku je nedostatek bílkovin, což může dost komplikovat hubnutí. Zdroje bílkovin by měly pocházet především z potravin, které jsou zároveň méně tučné a tím pádem i méně kalorické. Příkladem je libové maso, ryby, polotučné tvarohy, skyry. Výborným zdrojem bílkovin jsou také luštěniny, celozrnné obiloviny nebo tofu.

Jídelníček pro redukci hmotnosti na 6500 kJ

- V jídelníčku má Štěpán poměrně dost vlákniny, přesto její příjem může ještě o 10 g navýšit. Na vlákninu jsou bohaté například luštěniny. Vláknina dobře sytí a napomáhá tak hubnutí. Zdrojem jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, zelenina, ovoce. Všechny tyto potraviny stojí za to v jídelníčku navýšit.

- Největší potíž je s tuky. Jejich příjem Štěpán vysoce převyšujete. Tuky jsou v porovnání s bílkovinami a sacharidy nejvíce energetické. Dobrou zprávou je, že když Štěpán omezí tuk, budete velmi pěkně hubnout. V podstatě každá potravina má svou méně tučnou variantu, takže se nemusí vzdávat svých oblíbených pokrmů. 

- Štěpán má nejen vyšší příjem tuků, ale celkově jsou nevhodné i poměry mezi mastnými kyselinami. Převažují nasycené mastné kyseliny (zdrojem jsou například tučnější sýry, uzeniny, většina sušenek a sladkého pečiva, maso atp.), poměrově má naopak málo mononenasycených a vícenenasycených mastných kyselin. Pro zlepšení spektra přijímaných mastných kyselin je nutné preferovat méně tučné sýry (do 30 % tuku v sušině, čerstvé sýry, Cottage sýry, tvaroh), mléčné výrobky (do 3 % tuku v sušině), konzumovat pouze libové maso a vyhýbat se uzeninám (klobásy nahradit kvalitní šunkou, debrecínkou nebo kladenskou pečení). Pozor také na sladkosti a některé druhy pečiva, zejména plněné oplatky a sušenky a pečivo z listového těsta. Velmi tučné jsou i chipsy a podobné dobroty, samozřejmě fast food. Převaha nasycených tuků ve Štěpánově stravě může zároveň přispívat ke zvýšené hladině cholesterolu. 

Výživový poradce Ing. Lukáš Vrána

Rozhovor s výživovým poradcem Tlouštíků: Program The 1:1 Diet prostě funguje

- Co se týká vitaminů a minerálních látek, chybí zejména vitamin D. V současné době je potřeba více než jindy pečovat o imunitní systém, a právě tyto dvě látky jsou klíčové. Vitamin D nalezneme hlavně v tučných rybách. Konzumovat bychom je měli alespoň 2x týdně. Navýšíme nejen příjem vitaminu D, ale zároveň vylepšíme i poměr přijímaných mastných kyselin. Z vitaminů Štěpán konzumuje také méně kyseliny listové a beta-karotenu, což souvisí s nižším příjmem zeleniny. Jí také málo vitaminu C, který je hlavně v zelenině a ovoci.

- Štěpán si může dopřát také ovoce, ale pozor, tady by neměl sníst více než 2 kusy za den.

- V jídelníčku se musí zaměřit na sledování příjmu soli, jelikož příjem sodíku je oproti doporučeným dávkám vyšší. Zdrojem jsou hlavně uzeniny a fast food. 

Štěpán potřebuje zapracovat na změně životního stylu. Maminka ho podporuje.

Svobodný tlouštík Štěpán potřebuje nové tělo. Jeho maminka ví, na co ženy letí

Kde je možnost pro zlepšení:

  • Větší pestrost a pravidelnost ve stravování (snídaně do hodiny po probuzení a poslední jídlo max. 2 hodiny před usnutím)
  • Zvýšit příjem bílkovin
  • Přestat pít/omezit slazené nápoje
  • Zařadit minimálně 3 porce zeleniny denně, snažit se o pestrý výběr
  • Zařazovat častěji luštěniny (minimálně 1x týdně, lépe 2x týdně)
  • Zařazovat více ryby (alespoň 2x týdně)
  • Zlepšit spektrum přijímaných tuků
  • Omezit příjem nasycených tuků – maso jen libové, vyhýbat se uzeninám, preferovat méně tučné sýry; omezit konzumaci pečiva z listového těsta, vynechat chipsy a další pochutiny
  • Na tepelnou úpravu důsledně používat řepkový nebo olivový olej
  • Číst informace na obalech potravin a brát změnu životního stylu jako pozitivní výzvu.

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama