Štěpán pod drobnohledem odborníků: Podrobná analýza jeho jídelníčku, chyby a doporučení

Hlavními chybami je:
- V jídelníčku je nedostatek bílkovin, což může dost komplikovat hubnutí. Zdroje bílkovin by měly pocházet především z potravin, které jsou zároveň méně tučné a tím pádem i méně kalorické. Příkladem je libové maso, ryby, polotučné tvarohy, skyry. Výborným zdrojem bílkovin jsou také luštěniny, celozrnné obiloviny nebo tofu.
- V jídelníčku má Štěpán poměrně dost vlákniny, přesto její příjem může ještě o 10 g navýšit. Na vlákninu jsou bohaté například luštěniny. Vláknina dobře sytí a napomáhá tak hubnutí. Zdrojem jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, zelenina, ovoce. Všechny tyto potraviny stojí za to v jídelníčku navýšit.
- Největší potíž je s tuky. Jejich příjem Štěpán vysoce převyšujete. Tuky jsou v porovnání s bílkovinami a sacharidy nejvíce energetické. Dobrou zprávou je, že když Štěpán omezí tuk, budete velmi pěkně hubnout. V podstatě každá potravina má svou méně tučnou variantu, takže se nemusí vzdávat svých oblíbených pokrmů.
- Štěpán má nejen vyšší příjem tuků, ale celkově jsou nevhodné i poměry mezi mastnými kyselinami. Převažují nasycené mastné kyseliny (zdrojem jsou například tučnější sýry, uzeniny, většina sušenek a sladkého pečiva, maso atp.), poměrově má naopak málo mononenasycených a vícenenasycených mastných kyselin. Pro zlepšení spektra přijímaných mastných kyselin je nutné preferovat méně tučné sýry (do 30 % tuku v sušině, čerstvé sýry, Cottage sýry, tvaroh), mléčné výrobky (do 3 % tuku v sušině), konzumovat pouze libové maso a vyhýbat se uzeninám (klobásy nahradit kvalitní šunkou, debrecínkou nebo kladenskou pečení). Pozor také na sladkosti a některé druhy pečiva, zejména plněné oplatky a sušenky a pečivo z listového těsta. Velmi tučné jsou i chipsy a podobné dobroty, samozřejmě fast food. Převaha nasycených tuků ve Štěpánově stravě může zároveň přispívat ke zvýšené hladině cholesterolu.
- Co se týká vitaminů a minerálních látek, chybí zejména vitamin D. V současné době je potřeba více než jindy pečovat o imunitní systém, a právě tyto dvě látky jsou klíčové. Vitamin D nalezneme hlavně v tučných rybách. Konzumovat bychom je měli alespoň 2x týdně. Navýšíme nejen příjem vitaminu D, ale zároveň vylepšíme i poměr přijímaných mastných kyselin. Z vitaminů Štěpán konzumuje také méně kyseliny listové a beta-karotenu, což souvisí s nižším příjmem zeleniny. Jí také málo vitaminu C, který je hlavně v zelenině a ovoci.
- Štěpán si může dopřát také ovoce, ale pozor, tady by neměl sníst více než 2 kusy za den.
- V jídelníčku se musí zaměřit na sledování příjmu soli, jelikož příjem sodíku je oproti doporučeným dávkám vyšší. Zdrojem jsou hlavně uzeniny a fast food.