Zhodnocení jídelníčku Pera Feka z Tlouštíků. Chyby a doporučení

Hlavním problémem je nadměrný energetický příjem a skladba jídelníčku. Když srovnáme energetický příjem našeho tlouštíka Petra a muže, který si nepřeje hubnout, tak Petrův příjem je o 2 600 kJ vyšší. Sám Petr se netají tím, že si rád dopřeje alkohol, ten však v týdnu, kdy jídelníček velmi poctivě zapisoval zaznamenán nebyl. Tím by energie samozřejmě ještě naskákala. Pokud se tedy Petr již rozhodl abstinovat, bude hubnout jak po másle.
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Tlouštíci II (2) - cvičení

reklama

Chyby v Petrově jídelníčku

  • Přestat pít/omezit slazené nápoje; nadále se vyhýbat alkoholu nebo jej konzumovat jen umírněně.
  • Pokrmy z fast foodu nahradit vhodnějšími variantami. Plánovat si jídlo dopředu, vozit si jídlo do práce, čímž se vyvaruje náhodnému rychlému stravování.
  • Pravidelně doplňovat vitamín C. Zařadit minimálně 3 porce zeleniny denně, snažit se o pestrý výběr. Jídelníček by měl obsahovat mnohem více zeleniny, ideálně 500 g/denně. U ovoce je příjem omezen na 250–300 g/den.
  • V jídelníčku má Petr relativně málo vlákniny, která sytí a napomáhá k hubnutí. Zařazovat častěji například luštěniny (minimálně 1x týdně, lépe 2x týdně).
  • Chybějící vitamín D doplnit konzumací ryb alespoň 2x týdně.
  • Zlepšit spektrum přijímaných tuků.
  • Omezit příjem nasycených tuků – maso jen libové, vyhýbat se uzeninám, preferovat méně tučné sýry; vynechat chipsy a další pochutiny, včetně fast foodu.
  • Omezit příjem soli.
  • Na tepelnou úpravu důsledně používat řepkový nebo olivový olej.

 

Analýza Petrova jídelníčku

  • Největší potíž je v Petrově jídelníčku s tuky. Jejich příjem vysoce převyšuje. Tuky jsou v porovnání s bílkovinami a sacharidy nejvíce energetické. V podstatě každá potravina má svou méně tučnou variantu. Například uzeniny – namísto vysočiny by měl vybírat kvalitní šunku nebo kladenskou pečeni, namísto paštiky si dopřát luštěninovou nebo drožďovou pomazánku.
  • V Petrově jídelníčku navíc převažují nasycené mastné kyseliny (zdrojem jsou například tučnější sýry, uzeniny, většina sušenek a sladkého pečiva, maso atp.), poměrově má naopak málo mononenasycených a vícenenasycených mastných kyselin. Pro zlepšení spektra přijímaných mastných kyselin je nutné preferovat méně tučné sýry (do 30 % tuku v sušině, čerstvé sýry, Cottage sýry, tvaroh), mléčné výrobky (do 3 % tuku v sušině) a konzumovat pouze libové maso. Pozor také na sladkosti a některé druhy pečiva, zejména plněné oplatky a sušenky a pečivo z listového těsta. Velmi tučné jsou i chipsy a podobné dobroty. Převaha nasycených tuků v Petrově stravě může zároveň přispívat ke zvýšené hladině cholesterolu. Podobně nepříznivě působí i tzv. transmastné kyseliny, jejichž příjem také překračuje. Jejich zdrojem je hlavně fast food a potraviny s částečně ztuženými tuky.
    Petr Fek se přihlásil do pořadu Tlouštíci se 146 kilogramy tělesné hmotnosti.

    Doporučení odborníků ze 2. dílu pořadu Tlouštíci II: Recepty na zdravá dietní jídla, svačiny i cvičení

  • Díky vysokému energetickému příjmu má Petr dostatečný příjem bílkovin. Zdroje bílkovin by však měly pocházet především z potravin, které jsou zároveň méně tučné a tím pádem i méně kalorické – ryby, polotučné tvarohy, skyry. Výborným zdrojem bílkovin jsou také luštěniny, celozrnné obiloviny nebo tofu.
  • V jídelníčku má Petr relativně málo vlákniny. Vhodný je například i žitný chléb, dalamánky, celozrnné tortilly, celozrnný toustový chléb a celozrnné těstoviny.
  • Pečivem či přílohami se rozhodně Petr nepřejídá, ale sacharidy získává z jiných zdrojů. Nejde však o složené sacharidy, jako je tomu u obilovin, ale o cukry. Zdrojem jsou hlavně slazené nápoje, včetně nealko birellu.
  • Petr by měl konzumovat více tučných mořských ryb (lososa, makrely, sardinek nebo zavináčů). Navýší si nejen chybějící vitamin D, ale zároveň vylepší i poměr přijímaných mastných kyselin. Z vitaminů přijímá také méně kyseliny listové a beta-karotenu, což ale souvisí s nižším příjmem zeleniny. Nižší příjem vitaminu B6 souvisí s nižším příjmem celozrnných obilovin.

Zdravá denní dávka alkoholu?

Problém k řešení – alkohol

Zvlášť příznivý efekt bývá přisuzován červenému vínu, především pro obsah antioxidačně působícího resveratrolu. Blahodárné účinky jsou připisovány také pivu, u kterého je vyzdvihován zejména obsah vitaminu B a minerálních látek, což ve výsledku činí z piva ideální iontový nápoj. Poslední studie však ukazují, že z pohledu případného pozitivního účinku je lhostejné, zda jste příznivcem piva, vína nebo si dopřejete „štamprličku“. Rozhodující je obsah alkoholu, který v malých dávkách působí relaxačně a tím i snižuje úroveň stresu. Alkohol v malých dávkách také příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Opět se ale dostáváme k otázce množství. Hranice mezi „prospěšným“ a již „škodlivým“ množstvím alkoholu je velice tenká. Denní příjem alkoholu činící průměrně 25 g alkoholu zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku o 43 %, v případě, že denně zkonzumujete 50 g alkoholu (pro lepší představu to je půllitr vína nebo 2 velká a jedno malé 12 % pivo) zvyšuje se riziko o celých 104 %! Alkohol ve vyšších dávkách působí i toxicky na samotný srdeční sval, prokázaný je i nepříznivý vliv alkoholu při vzniku poruch srdečního rytmu. 

Koronavirus vs. alkohol? Marná bitva...

Časté mýty a dezinformace kolem COVID-19: Alkohol ani česnek ho nezlikvidují

V čem alkohol škodí?

Výčet negativních důsledků neumírněné konzumace alkoholu by vydal na minimálně dva dlouhé články. Je však namístě zdůraznit především negativní vztah alkoholu a rizika vzniku nádorových onemocnění. Na rozdíl od kardiovaskulárních onemocnění zde funguje bezprahová závislost, což znamená, že nejnižší riziko je při nulové konzumaci a přímo úměrně se stupňuje již od nejnižších hodnot. Prokázána byla souvislost mezi příjmem alkoholu a zvýšeným rizikem nádorů dutiny ústní, hrtanu, hltanu, jícnu, tlustého střeva a rekta, jater a také prsu. V případě rakoviny prsu již denní konzumace 25 g alkoholu zvyšuje riziko o 25 %. 

8 zajímavostí o rakovině prsu. Proč se jí dříve říkalo nemoc jeptišek?

8 zajímavostí o rakovině prsu. Proč se jí dříve říkalo nemoc jeptišek?

Často se také zapomíná na význam alkoholu při vzniku obezity nebo poruch výživy. Jen pro představu, vypití 8 piv znamená energetický příjem 7 000 kJ, což je 100 % potřeb bazálního metabolismu u středně těžce pracujícího muže.

Alkohol také bourá zábrany a je zabijákem dobrých předsevzetí. Po alkoholu snáz podlehnete pokušení a vyjíte lednici. A jak již bylo řečeno, alkohol je hodně energetický, jedno pivo se po stránce energie rovná krajíci chleba. A vypijte si takový pecen chleba…

Petr Fek se po letech setkal se svojí milovanou třídní učitelkou.

Petr miloval učitelku. Po 27 letech začala jeho lásku opětovat

Kolik alkoholu je tedy v pořádku?

Definovaný „no-effect-level“ neexistuje. Zvlášť opatrní by měli být potomci alkoholiků, u kterých je riziko rozvoje alkoholismu pětinásobně vyšší.

Podle současných doporučení platných v ČR by příjem alkoholu neměl být vyšší než 2 jednotky pro muže a 1 jednotka pro ženy. Jednotkou se rozumí 10 g etanolu. Toto množství je obsaženo například ve 330 ml 10 °piva, ve 250 ml 12°piva nebo ve 100–125 ml vína. Dá-li si tedy žena klasickou „dvojku“ vína, znamená to přijmout dvojnásobek doporučeného denního příjmu alkoholu. 

Matka a dcera se rozhodly hubnout společně.

Míša s Terezou jsou uvězněny v tělech stařenek. Matka s dcerou musejí zabojovat o život!

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama