Topinka z domácího chleba a k ní něco navíc
Předkrm byl bohatý, variabilní a skoro každý si přišel na své.
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
Na domácí chleba: | |
---|---|
3 hrnky | Mouka |
1,5 lžičky | Sůl |
1,5 lžičky | drcený kmín |
1 balení | sušené kvasnice |
1 a 1/4 hrnku | syrovátka (lze nahradit vodou) |
Domácí pomazánkové máslo: | |
---|---|
1 balení | velký živý jogurt |
1 balení | Smetana |
Čatní ze zelených rajčat: | |
---|---|
1 kg | zelená nedozrálá rajčata |
1 ks | Cibule |
6 stroužků | Česnek |
1 lžíce | Sůl |
1 lžička | Kari |
1 lžička | mletý zázvor |
1/2 lžičky | pálivá paprika |
1 šálek | Cukr |
1 šálek | Ocet |
3 lžíce | rozinky oprané v octu |
Postup
Vše na chléb promícháme a necháme vykynout (až 6 hodin dle teploty místnosti). Těsto rozválíme a složíme na třetiny. Vytvarujeme bochník, necháme jej odležet 45 minut. Pečeme v troubě vyhřáté na 225°C v přikrytém hrnci. Po 30 minutách pečení odklopíme a dopečeme 15 minut.
Pomazánky na topinku – základ: Jogurt a smetanu osolíme a směs dáme do plátýnka na síto okapat. Po chvilce plátýnko utáhneme a zatížíme těžkým předmětem, necháme v lednici 12 hodin. Získanou syrovátku můžeme použít na zadělání chleba. Vzniklou hmotu můžeme nazvat domácím pomazánkovým máslem. Je možné ho konzumovat přímo, nebo ho dochucovat např. utřeným česnekem nebo jemně nastrouhanými tvarůžky.
Čatní: zelená rajčata oloupeme a rozemeleme na masovém strojku nebo v mixéru zároveň s cibulí a česnekem. Pomleté suroviny posypeme solí, kari, zázvorem a paprikou. Do zahuštěné masy přidáme cukr, ocet a rozinky a vše vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme menší sklenice, nahřejeme je a ještě horké čatní do nich nalijeme, ihned uzavřeme víčkem.