Tvarůžková a krabí pomazánka, domácí chléb

Igor se snaží jíst zdravě a domácí chléb si peče pravidelně.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Igor Pilát

Prostreno! XIV (1) 17.8. pred
Tvarůžková a krabí pomazánka, domácí chléb

reklama

Suroviny

Tvarůžková pomazánka
200 gOlomoucké tvarůžky
3 lžíceMajonéza
2 ksvejce uvařená natvrdo
jarní cibulka
Sůl
Pepř
Krabí pomazánka
1 baleníkrabí tyčinky surimi
jarní cibulka
3 lžíceMajonéza
Sůl
Pepř
Domácí chléb
1 hrnekžitná mouka
2 hrnkyhladká mouka
1 kssušené droždí
2 lžičkySůl
1 lžičkakmín
1,5 hrnkuVoda
dle chutidýňové, sezamové nebo chia semínko
Petržel
Majoránka

Postup

Tvarůžková pomazánka: Tvarůžky nastrouháme najemno, přidáme majonézu, jemně nakrájenou jarní cibulku – množství dle chuti - a nastrouhaná vařená vejce. Vše v míse dobře promícháme, osolíme a opepříme, necháme odležet v chladu.

Krabí pomazánka: Tyčinky i jarní cibulku nakrájíme najemno, přidáme majonézu, zamícháme, osolíme a opepříme. Necháme vychladit, můžeme zakapat citronem.

Domácí chléb: Všechny sypké směsi dobře promícháme, přilijeme vodu, zamícháme vařečkou a necháme kynout 8-12 hodin na teplém místě. Po vykynutí těsto roztáhneme na vále a necháme 10 minut odpočinout. Poté těsto přeložíme zleva doprava a zepředu a zezadu a opět necháme 30 minut odpočinout. V této době zapneme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní hrnec i s pokličkou a zahříváme ho 30 minut. Teprve pak vložíme těsto do hrnce, přikryjeme pokličkou a pečeme 30 minut. Po půl hodině pokličku sejmeme pokličku a chléb ještě 15 minut dopékáme.

reklama