EXTRA To nejlepší od Zběhlíka: Daňčí konfitovaná kýta se švestkovou omáčkou

Nyní je ideální čas na nákup zvěřiny. Že nevíte, co s ní? Inspirujte se lahůdkou v podobě daňčí kýty. Recept pro náš web iprima.cz připravili kuchaři penzionu U Zběhlíka. Konfitování sice vyžaduje více času, příprava pokrmu však není složitá a výsledek stojí za to.
Takto vypadá kančí kýta, špikovaná rozmarýnem a špekem a deset hodin konfitovaná v sádle
Takto vypadá kančí kýta, špikovaná rozmarýnem a špekem a deset hodin konfitovaná v sádle

reklama

Vše o pořadu Už dost, šéfe! a napravovaných resturacích najdete ZDE

Ve třetím dílu pořadu Už dost, šéfe! se Zdeněk Pohlreich vrátil i do penzionu U Zběhlíka. Co ho tam čekalo, si připomeňte v celém středečním dílu na Prima PLAY

 

 

 

 

K přípravě konfitované daňčí kýty budete potřebovat následující suroviny:

Daňčí kýta
Špek
Sádlo na konfitování
Čerstvý rozmarýn
Olej
Sůl
Pepř

Na švestkovou omáčku:

Kvalitní červené víno
Omáčku demi-glace
Čerstvé švestky (povidla)
Houby
Cukr
Olivový olej

Postup:

Kýtu odblaníme a prošpikujeme špekem a větvičkami rozmarýnu. Maso osolíme, opepříme a orestujeme na sádle. Orestované maso následně ponoříme do rozpuštěného sádla a necháme cca 10 hodin konfitovat v mírně rozehřáté troubě.

Po deseti hodinách maso vyndáme a můžeme servírovat.

Připravíme si omáčku. V hrnci necháme redukovat červené víno, do něho přidáme trochu cukru, omáčku demi-glace, švestky a houby.

Na závěr pak omáčku na talíři ještě pokapeme olivovým olejem.

Jako přílohu můžete servírovat bramborovou kaši.

Nebojte se přípravy omáčky demi-glace. Více praktických rad o omáčkách najdete v následujícím článku. Takhle je šéf učil své žáky v pořadu Vařte jako šéf:

Zdeněk Pohlreich: Kdo zvládne omáčky, má za sebou kuchařské státnice

BONUS tipy a triky: Omáčky jako symbol kuchaře

Co přesně demi-glace je?

Dá se říci, že jde o silný hovězí či telecí vývar.

Na přípravu takového vývaru budete potřebovat:

Hovězí kosti a klouby, kořenovou zeleninu, cibule, rajský protlak, červené víno a „divoké“ koření, jako je bobkový list, celý černý pepř, nové koření.

Postup:

Kosti opečeme se zeleninou a protlakem dohněda, přisypeme koření a zalijeme studenou vodou. Na mírném ohni pak vaříme nejméně 24 hodin. Nezapomeňte svrchu odebírat tuk s pěnou a dolévat vodu.

Hotový vývar přecedíme přes utěrku, přilijeme k němu červené víno a redukujeme na třetinu obsahu. Správná demi-glace po vychlazení želíruje.

Šéfe, nedívej se!

Kdyby se vám nechtěl poctivý vývar dlouze vařit nebo jste na něj před přípravou omáčky jednoduše zapomněli, můžete si pomoci i kostkou bujonu či koupí demi-glace jako polotovaru.

 

Poznejte také nejsilnější z vývarů. Koukněte se na web zaměřený na gastronomii Prima FRESH


Autor: Zuzana Schneidewind
Kamera: Jan Kundera

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama