BONUS Masový koláč z Anglie podle Pohlreicha: Shepherd´s pie

Nacvičte si anglickou klasiku v podobě zapékaného hovězího. Shepherd´s pie (pastýřský koláč) není náročný na přípravu. Zapékání patří k základním způsobům úpravy masa. To je pokryto vrstvou těsta, brambor, bramborové kaše či zeleniny. Ochranná vrstva chrání maso před žárem.
Pastýřský koláč z mletého hovězího
Pastýřský koláč z mletého hovězího

reklama

Aby maso mělo pěknou, oku lahodící barvu, musíme jej před zapékáním nejprve zprudka orestovat, pak zakrýt a dát zapéct. Jakmile maso zakryjeme, nemusíme se mu v troubě skoro vůbec věnovat.

Další díl pořadu Vařte jako šéf! uvidíte příští čtvrtek ve 21.30 na Prima family. Těšte se na vydatnou grilovačku.


Vše o pořadu Vařte jako šéf najdete ZDE

 

Zapékané hovězí na anglický způsob

Na přípravu budete potřebovat: Nestihli jste čtvrteční školu vaření Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf? Nevadí. Pusťte si ji na Prima PLAY

Pro 6 osob

 

750 g mletého hovězího masa

250 ml vývaru

extra panenský olivový olej

1 cibuli, nadrobno nakrájenou

2 mrkve, očištěné a nadrobno nakrájené

200 g hrášku, čerstvého nebo mraženého

hladkou mouku na poprášení

1 polévkovou lžíci rajčatového pyré

Několik kapek worcestrové omáčky

½ polévkové lžíce čerstvých lístků tymiánu

1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu

2 nadrcené stroužky česneku

sůl a čerstvě namletý pepř

 

Na brambory:

750 g oloupaných brambor

1 vaječný žloutek

45 ml plnotučného mléka

15 ml smetany ke šlehání

60 g másla

sůl a čerstvě namletý černý pepř

 

 

Šéf zahradníkem
Šéf zahradníkem

 

Postup:

Připravte si bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.

Slijte z brambor přebytečnou vodu a přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte.

Předehřejte troubu na 200 °C. Na vaření a recepty z celého světa zaostřujeme na webu Prima FRESH

Nyní se pusťte do přípravy masové směsi. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli s mrkví. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujte v restování další 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete. Zaprašte směs moukou a promíchejte.

Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Zakryjte pánev poklicí a duste přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Nakonec do směsi přidejte hrášek.

Připravte si zapékací nádobu a na její dno přendejte masovou směs. Pokračujte s bramborovou kaší a pomocí špachtle ji rozprostřete po celém povrchu masa až ke krajům zapékací nádoby.

Uložte zapékací nádobu do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.

Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a ihned podávejte.

 

Pastýřský koláč se šéfovi povedl
Pastýřský koláč se šéfovi povedl

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama