BONUS Masový koláč z Anglie podle Pohlreicha: Shepherd´s pie

Nacvičte si anglickou klasiku v podobě zapékaného hovězího. Shepherd´s pie (pastýřský koláč) není náročný na přípravu. Zapékání patří k základním způsobům úpravy masa. To je pokryto vrstvou těsta, brambor, bramborové kaše či zeleniny. Ochranná vrstva chrání maso před žárem.

Aby maso mělo pěknou, oku lahodící barvu, musíme jej před zapékáním nejprve zprudka orestovat, pak zakrýt a dát zapéct. Jakmile maso zakryjeme, nemusíme se mu v troubě skoro vůbec věnovat.

Další díl pořadu Vařte jako šéf! uvidíte příští čtvrtek ve 21.30 na Prima family. Těšte se na vydatnou grilovačku.

Vše o pořadu Vařte jako šéf najdete ZDE

Zapékané hovězí na anglický způsob

Na přípravu budete potřebovat: Nestihli jste čtvrteční školu vaření Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf? Nevadí. Pusťte si ji na Prima PLAY

Pro 6 osob

750 g mletého hovězího masa

250 ml vývaru

extra panenský olivový olej

1 cibuli, nadrobno nakrájenou

2 mrkve, očištěné a nadrobno nakrájené

200 g hrášku, čerstvého nebo mraženého

hladkou mouku na poprášení

1 polévkovou lžíci rajčatového pyré

Několik kapek worcestrové omáčky

½ polévkové lžíce čerstvých lístků tymiánu

1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu

2 nadrcené stroužky česneku

sůl a čerstvě namletý pepř

Na brambory:

750 g oloupaných brambor

1 vaječný žloutek

45 ml plnotučného mléka

15 ml smetany ke šlehání

60 g másla

sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Připravte si bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.

Slijte z brambor přebytečnou vodu a přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte.

Předehřejte troubu na 200 °C. Na vaření a recepty z celého světa zaostřujeme na webu Prima FRESH

Nyní se pusťte do přípravy masové směsi. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli s mrkví. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujte v restování další 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete. Zaprašte směs moukou a promíchejte.

Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Zakryjte pánev poklicí a duste přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Nakonec do směsi přidejte hrášek.

Připravte si zapékací nádobu a na její dno přendejte masovou směs. Pokračujte s bramborovou kaší a pomocí špachtle ji rozprostřete po celém povrchu masa až ke krajům zapékací nádoby.

Uložte zapékací nádobu do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.

Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a ihned podávejte.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.