BONUS tipy a triky: Omáčky jako symbol kuchaře

Holandská omáčka: „To, co se v majonéze odehrává zastudena, se v holandské omáčce děje zatepla,“ vysvětluje bohem nadaný pedagog Pohlreich. Platí stejné principy jako u výroby domácí majonézy – viz první díl o vejcích. Místo oleje ale přijde do holandské omáčky máslo, šlehá se metlou nad vodní lázní. Její půvab tkví v širokém rejstříku využití: hodí se na zeleninu, ryby i maso. Původní recept předepisuje přepuštěné máslo, ale jak uvidíme, lze ji vyrobit i z čerstvého rozpuštěného másla.
Bešamel je v principu jíška zalitá mlékem. Na tuto základní omáčku potřebujeme kvalitní kastrol se silným dnem, aby se hned na začátku nepřipálila. Jakmile máme dobře zavařeno, je z půlky vyhráno! Bešamel je celkem bez chuti, proto už zpočátku kořeníme solí, bílým či cayenským pepřem, muškátem a kouskem bobkového listu.
Zeleninové omáčky mají stejný základ: olivový olej, troška cibulky (šalotky) a česneku, které necháme jen lehce zpěnit. Potom přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu – v našem případě čtvrtky spařených a oloupaných rajčat nebo tenké kroužky paprik, které podusíme, zjemníme smetanou a propasírujeme či rozmixujeme. Tak vypadají moderní, zdravé, lehké a dobře stravitelné omáčky plné chuti.
Velouté je jíšková omáčka, kterou místo mlékem ředíme vývarem. Zdeňkovo žampionové velouté se dokonce obejde bez jíšky, šéf ho pouze zredukuje a k tomu udělá kuřecí prsa v listovém těstě. Maso naloží do bylinkové marinády z petržele, oregana a bazalky a poté v marinádě předvaří. Z hub využije hlavičky i nohy, důležitou chutí omáčky bude máslo, smetana a do redukce vyvařené víno s vermutem. Výsledkem je luxusní hlavní chod.
Vše o pořadu Vařte jako šéf hledejte ZDE
Příští čtvrtek nebude pro vegetariány. Čtvrtý díl pořadu Vařte jako šéf! je věnován výhradně masu. Sledujte Zdeňka Pohlreicha a jeho učně ve 21.30 na Prima family.
Tipy a triky:
Jak na tom byl před třetí lekcí se znalostí omáček trojlístek našich kuchtíků?
Jakubovi naskočila rajčatová a papriková, „holandskou omáčkou je zatím zcela nepolíben“. Pomůže s bešamelem na lasagne, prý tak hustým, jak na základy paláce kultury…
Tereza si vzpomněla na omáčku koprovou, smetanovou, křenovou, sardelovou. Holandskou omáčku zná pouze teoreticky, ve 3. díle vaření se šéfem dostane šanci si ji vyzkoušet v praxi.
Kuba dělal holandskou omáčku už jednou ve škole, dokonce ho prý za ni paní učitelka pochválila. Dočká se pochvaly také od šéfa, kterého paní učitelka nikdy nepochválila?
Vše o světě gastronomie naleznete na novém webu Prima FRESH