TIPY A TRIKY: Jak na vejce. Vařte jako šéf!

Pohlreich, slepice Květa a tři stateční společně pokoří vejce. Naučte se s nimi efektivně roztloukat skořápku, poznat čerstvost vajec, ušlehat pevný sníh, vyrobit kvalitní domácí majonézu i dokonalá vejce naměkko. Chcete vařit jako mistr kuchař Zdeněk Pohlreich? Dívejte se každý čtvrtek ve 21.30.
VJŠ (1) - Šéfova první snáška
VJŠ (1) - Šéfova první snáška

reklama

V prvním díle nového kulinárního pořadu se zaměřte na triky a tipy, které vás inspirují v dobývání světa pravých kuchařů. Budou se připravovat míchaná vejce po francouzsku, omeleta s chorizem a ztracená vejce.

 

 

 

 

 

Dobré rady přímo od šéfa:


  • Krémovost vejcím dodá lžička smetany.
  • Bylinky (zelené koření) by měly do jídla přijít až na poslední chvíli.
  • Sníh se lépe ušlehá, když do něho přidáme špetku soli.
  • Při ručním šlehání metlou ruce ulevíme, když mícháme do tvaru osmičky.
  • Tuk ze žloutku nám může zkazit celý výsledek, proto raději začínáme šlehat nejprve bílek ve zcela čisté nádobě.
  • Při výrobě majonézy je důležité kyselé prostředí, olej lijeme pomalu a tence – nesmí být v míse vidět – majonéza by se mohla srazit!
  • Když děláme domácí majonézu poprvé a nemáme odhad, odvažme si suroviny podle základního receptu. Minimálně použijeme dva žloutky.
  • Před vařením vyndáme vejce na chvíli z lednice, aby získala pokojovou teplotu.
  • Vejce natvrdo nevaříme do bezvědomí, aby nevznikl tzv. modráček. Stačí osm minut.
  • Když dáme vejce do studené vody, zahřejeme je k varu a necháme táhnout stranou ve vodě šest minut, získáme ideální vejce naměkko či do skla, která navíc neprasknou.
  • Pokud děláme omeletu se složitější náplní, je dobré si náplň nejprve orestovat bokem.
  • Nejčerstvější vejce obsahuje nejméně vzduchu a je proto nejtěžší. Při testu v míse s vodou spadne hned ke dnu.
  • Starší vejce padá pomaleji, třítýdenní vejce se ve vodě vznáší a je vhodné už jen na pečení.
  • Voda na ztracené vejce se musí vařit pomalu! V žádném případě se nesmí osolit! Solíme až před podáváním.
  • Potom, co se ztracené vejce ve vroucí vodě obalí bílkem, vyndáme ho a zchladíme ve studené vodě, aby zůstalo uvnitř tekuté.
  • Zálivkou obalíme listy salátu až před podáváním, protože kyselost a slanost zeleninu „vaří“ a ona ztrácí křupavost a čerstvost.

 

 

Míchaná vejce na francouzský způsob: Zdánlivě nejjednodušší teplé jídlo skrývá spoustu záludností. Většina lidí míchaná vejce přesuší. Jako žák Kuba: „Vaření vajec se ukázalo jako velká věda.“  Tereza: „Lidé ani pořádně nevědí, jak mají dobrá míchaná vejce vypadat.“
Jak se tomu vyhnout? Změnit technologii výroby. Šéf vejce umíchá na másle nad vodní lázní. Při šlehání metlou se do vajec dostává stále víc vzduchu, čímž získají lehkost. A nakonec hodně pažitky: „Taková ranní symfonie vytáhne z postele každého,“ holedbá se šéf. Opravdu je to taková bomba? „Jemný, krémový, není co dodat,“ dosvědčí trio kuchtíků.

 

Více o novém pořadu Vařte jako šéf! ZDE


Ještě větším oříškem než vláčná míchaná vejce bývá omeleta. V té naší nechybějí uvařené brambory, cibule a aromatické voňavé chorizo, které jde ideálně dohromady s ostrostí citronové šťávy a svěžestí zelené petržele. Šéf také poradí, jak omeletu nandat na talíř.

 

Uvařené ztracené vejce zase nechte zchladit ve studené vodě. Šéf ušlehá základní dresink na míchaný salát s avokádem, který pak korunuje ztraceným vejcem a těsně před podáváním natrhne. Kromě estetického dojmu žloutek dodá salátu i další chuťový vjem.


V příštím díle Vařte jako šéf! se připravte na polévky. Sledujte opět ve čtvrtek Prima family ve 21.30

 

VJŠ (1) recepty - K vejcím s láskou
VJŠ (1) recepty - K vejcím s láskou

reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama