Vejce Benedikt

Výborná snídaně, když se chcete vytáhnout, nebo si prostě jen udělat výjimečné ráno.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Miloš Kaplan

Prostřeno VIII (7) Ústecko 2.10. 2013 předkrm
Vejce Benedikt

Suroviny

5 kusůVejce
5 kusůplátky toustového chleba
150 gAnglická slanina
3 lžíceOcet
1 dávkabylinky: petržel, estragon
holandská omáčka:
4 kusyŽloutek
100 gMáslo
1 lžícecitronová štáva
1 špetkasůl a pepř
Reklama

Postup

1. Klasickým způsobem uvaříme ve vroucí neosolené vodě s octem ztracená vejce.

2. Na holandskou omáčku v misce (nerez nebo z varného skla) šleháme žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom v misce nad párou za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. (Voda v hrnci nesmí vřít, jen se těsně blížit k bodu varu. Miska se nesmí dotýkat hladiny, abychom nezískali míchaná vajíčka.) Pokračujeme, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její objem. Sundáme z ohně, zašleháme sůl a pepř (bylinky). Pokud je omáčka moc hustá, zašleháme ještě pár kapek horké vody.

3. Osmahneme nebo ogrilujeme toustový chleba, usmažíme plátky dobré slaniny. Na toust položíme vejce s osmaženou slaninou a vše přelijeme holandskou omáčkou. Také můžeme podávat vejce na talíři a topinky zvlášť. Když vynecháme slaninu, máme předkrm i pro vegetariány.

Předkrm
Vejce Benedikt

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama