Větrník na plech
Kdo má rád odpalované těsto a krémy, tomu bude tento sladký moučník určitě chutnat - stejně jako Petrovým hostům.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
230 g | hladká mouka |
750 ml | Voda |
230 g | Máslo |
1 špetka | Sůl |
8-9 ks | Vejce |
První náplň: | |
---|---|
750 ml | Mléko |
2 ks | karamelový pudink |
cukr moučka | |
1 ks | Máslo |
Druhá náplň: | |
---|---|
1 kelímek | smetana ke šlěhání |
Cukr | |
ztužovač šlehačky |
Na karamelovou šlehačku: | |
---|---|
250 g | cukr krupice |
250 ml | smetana ke šlěhání |
Postup
Vyrobíme si odpalované těsto. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec(trvá to asi 4 minuty).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak přidáme další.
Dva plechy si vymažeme tukem a naneseme těsto rozdělené na polovinu. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C.Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, pečeme asi 30-40 minut. Je třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Na náplň uvaříme dva karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme celé máslo se dvěma lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhým plátem a navrch polejeme karamelovou polevou.
Na karamelovou šlehačku:Cukr nasypeme a necháme roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do druhého dne.