Větrník na plech

Kdo má rád odpalované těsto a krémy, tomu bude tento sladký moučník určitě chutnat - stejně jako Petrovým hostům.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Petr Beránek

Prostřeno! XIII (5) 19.2. dezert
Větrník na plech

reklama

Suroviny

230 ghladká mouka
750 mlVoda
230 gMáslo
1 špetkaSůl
8-9 ksVejce
První náplň:
750 mlMléko
2 kskaramelový pudink
cukr moučka
1 ksMáslo
Druhá náplň:
1 kelímeksmetana ke šlěhání
Cukr
ztužovač šlehačky
Na karamelovou šlehačku:
250 gcukr krupice
250 mlsmetana ke šlěhání

Postup

Vyrobíme si odpalované těsto. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec(trvá to asi 4 minuty).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak přidáme další.

Dva plechy si vymažeme tukem a naneseme těsto rozdělené na polovinu. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C.Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, pečeme asi 30-40 minut. Je třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

Na náplň uvaříme dva karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme celé máslo se dvěma lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.

Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhým plátem a navrch polejeme karamelovou polevou.

Na karamelovou šlehačku:Cukr nasypeme a necháme roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do druhého dne.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!