Další díl seriálu o růžových vínech: Jak ho doma správně uskladnit?

Druhý díl průvodce světem ROSÉ. Tentokrát se dozvíte, jaká růžová vína jsou nejlepší nebo jak je nejlépe skladovat.
Růžové víno má svá pravidla uskladnění
Růžové víno má svá pravidla uskladnění

reklama

Na otázky i tentokrát odpovídala expertka na tyto nápoje Klára Kollárová.

Jaká růžová vína byste doporučila? Jaká jsou nejlepší? 

To je ta nejtěžší otázka. :) Nedá se na ni prostě odpovědět. Strašně záleží na chuti každého z nás a hlavně na příležitosti, kdy se víno pije. Budete-li o víkendu chtít jen tak popíjet a zachytávat poslední teplé paprsky, pak doporučuji něco lehčího a svěžího z České republiky. Vlastně jsem obzvláště v rosé docela patriot, takže bych začala prostě s nabídkou u nás. Ke grilování se ovšem hodí výraznější typy rosé, které také najdeme u nás, ale tady už lze vybírat právě z těch jižnějších typů vín, která mají výraznější chuť i strukturu na doplnění masitých chodů. 
A nikdy není nevhodná doba na šumivá rosé. :) Ta můžeme pít prostě od rána do večera.

 

Podle čeho se růžové víno rozlišuje? Má také nějaké známky atd.?

Rosé se odlišuje nejvíce podle použité odrůdy nebo podle místa původu. To už ale vyžaduje určitou informovanost zákazníka, protože na francouzských či italských nebo španělských vínech se nemusíme dočíst odrůdové složení. Zde je jen jedna rada – a to je zkoušet a hledat tu svou značku. Nejlepší je dělat si poznámky nebo si prostě vyfotit do telefonu etiketu vína, které vám chutná. Při dalším nákupu pak můžete toto víno ukázat prodávajícímu a ten vás pak nasměruje k tomu vašemu typu. 

Některá růžová vína obsahují „bublinky" oxidu uhličitého. Nejedná se ale o víno šumivé, jako je například šampaňské. Jaký je rozdíl mezi růžovými a šumivými víny?

Některá mladá vína – a mohou být klidně i bílá – obsahují určité malé množství oxidu uhličitého, který se do vína dostane buď během procesu kvašení, nebo účelně při lahvování, kdy se malé množství plynu vstříkne mezi hladinu vína a uzávěr. Tento úkon slouží k uchování „čerstvosti" a svěžesti vína. Nemá to ale nic společného se šumivými víny, kde je obsah oxidu uhličitého mnohonásobně vyšší. Existují ovšem i růžová šumivá vína nebo šampaňská.

Jak růžové víno nejlépe skladovat?

Rosé je na skladování choulostivé, a to jak na světlo, tak i na teplotu. Je nutné ho uchovávat v tmavém prostředí a v konstantní teplotě do 15 stupňů.

Pozor, růžové víno nevzniká smícháním červeného a bílého

Seznamte se s růžovým vínem!

reklama

reklama