Milujete pivo? Pak se vám bude určitě zamlouvat pivní dort

Náruživí konzumenti zlatavého moku si většinou na sladké zrovna dvakrát nepotrpí. Tento pivní dort by ovšem jejich vztah k dezertům mohl změnit. Je totiž plný piva, takže by dozajista zachutnal i Machrovi z Vinařů II. A navíc je z jeho pohledu vhodný i pro abstinenty. Vždyť pivo přece není alkohol!

Slavná britská kuchařka a autorka spousty nádherných kuchařek Delia Smith je podepsaná i pod tímto neuvěřitelným dortem. Je relativně rychle hotový, velice snadný, plný čokolády, ale taky piva – v ráji už nemůže být lépe!

NA 1 DORT / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

TĚSTO:

220 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 zarovnaná lžička jedlé sody

300 g tmavého vláčného přírodního krupicového cukru

140 g změklého másla

3 vejce, prošlehaná

60 g kakaa, přesátého

150 ml černého piva

POLEVA

100 g 70% tmavé čokolády

2 lžíce černého piva

300 g změklého másla

80 g moučkového cukru, přesátého

20 g vlašských ořechů, nasekaných + celé půlky ořechů na ozdobu

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku s práškem a sodou prosejte do velké mísy, prosévejte z výšky, aby se mouka hezky provzdušnila. Pak přidejte všechny další přísady na těsto kromě piva. Elektrickými metlami šlehejte asi minutu, až vznikne hladká krémová hmota.

Po částech k ní zapracujte pivo. Těsto rozdělte do dvou vymazaných a papírem vyložených forem (průměr 22 cm) a pečte ve středu trouby 30–35 minut. Těsto je upečené, když ho trochu zmáčknete a ucítíte, že je pružné.

Korpusy vyjměte z trouby, asi po půl minutě objeďte okraje forem nožem a korpusy vyklopte na mřížku. Opatrně stáhněte pečicí papír a korpusy opět překlopte, aby byly vrchní stranou nahoru (to zabrání jejich přilepení na mřížku).

Zatímco korpusy chladnou, připravte si polevu. Nalámanou čokoládu s pivem rozpusťte ve vodní lázni, po 5 až 10 minutách, až bude rozpuštěná, sejměte z plamene. Do čokolády zašlehejte máslo a nechte trochu vychladnout, pak k ní elektrickými metlami zašlehejte cukr. Třetinu polevy přesuňte do čisté misky a vmíchejte do ní nasekané ořechy. Až poleva trochu vychladne, spojte oba korpusy polevou s ořechy, zbylou polevou dort ozdobně potřete a posázejte zkaramelizovanými půlkami ořechů nebo čerstvým ovocem.

Sdílejte článek
Štítky víno dort pivo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.