Milujete pivo? Pak se vám bude určitě zamlouvat pivní dort

Náruživí konzumenti zlatavého moku si většinou na sladké zrovna dvakrát nepotrpí. Tento pivní dort by ovšem jejich vztah k dezertům mohl změnit. Je totiž plný piva, takže by dozajista zachutnal i Machrovi z Vinařů II. A navíc je z jeho pohledu vhodný i pro abstinenty. Vždyť pivo přece není alkohol!
Tenhle dort zachutná i milovníkům piva
Tenhle dort zachutná i milovníkům piva
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Slavná britská kuchařka a autorka spousty nádherných kuchařek Delia Smith je podepsaná i pod tímto neuvěřitelným dortem. Je relativně rychle hotový, velice snadný, plný čokolády, ale taky piva – v ráji už nemůže být lépe!

NA 1 DORT / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

TĚSTO:

220 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 zarovnaná lžička jedlé sody

300 g tmavého vláčného přírodního krupicového cukru

140 g změklého másla

3 vejce, prošlehaná

60 g kakaa, přesátého

150 ml černého piva

POLEVA

100 g 70% tmavé čokolády

2 lžíce černého piva

300 g změklého másla

80 g moučkového cukru, přesátého

20 g vlašských ořechů, nasekaných + celé půlky ořechů na ozdobu

Pivní dort Foto:

Postup: 

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku s práškem a sodou prosejte do velké mísy, prosévejte z výšky, aby se mouka hezky provzdušnila. Pak přidejte všechny další přísady na těsto kromě piva. Elektrickými metlami šlehejte asi minutu, až vznikne hladká krémová hmota.

Po částech k ní zapracujte pivo. Těsto rozdělte do dvou vymazaných a papírem vyložených forem (průměr 22 cm) a pečte ve středu trouby 30–35 minut. Těsto je upečené, když ho trochu zmáčknete a ucítíte, že je pružné.

Korpusy vyjměte z trouby, asi po půl minutě objeďte okraje forem nožem a korpusy vyklopte na mřížku. Opatrně stáhněte pečicí papír a korpusy opět překlopte, aby byly vrchní stranou nahoru (to zabrání jejich přilepení na mřížku).

Zatímco korpusy chladnou, připravte si polevu. Nalámanou čokoládu s pivem rozpusťte ve vodní lázni, po 5 až 10 minutách, až bude rozpuštěná, sejměte z plamene. Do čokolády zašlehejte máslo a nechte trochu vychladnout, pak k ní elektrickými metlami zašlehejte cukr. Třetinu polevy přesuňte do čisté misky a vmíchejte do ní nasekané ořechy. Až poleva trochu vychladne, spojte oba korpusy polevou s ořechy, zbylou polevou dort ozdobně potřete a posázejte zkaramelizovanými půlkami ořechů nebo čerstvým ovocem.

Prima FRESH - podzim 2015

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Reklama
Reklama