Modrý Portugal nejspíš vůbec není z Portugalska. Věděli jste to?

Na svatého Martina ponořte se do vína. Třeba do Modrého Portugalu jako Julie s Buddym ze seriálu Vinaři. Ještě předtím se ale pojďte seznámit jak s Modrým Portugalem, tak Svatomartinským vínem. Je totiž potřeba udělat si v tom trochu jasno, když nám ten nedělní díl vychází dva dny před sv. Martinem.
Buddy a Julie si na Portugalu "ujíždí"
Buddy a Julie si na Portugalu "ujíždí"
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nejdřív by se asi slušelo představit trošku ten Modrý Portugal. Kde se vzala vazba na Portugalsko, to je nám záhadou. Tedy ne úplně záhadou, ale posuďte sami. V roce 1772 povolal jistý hrabě Johann von Fries na své sídlo v Bad Vöslau několik mistních vinařů a nařídil jim osázet většinu vinic révím odrůdy, kterou jim rozdal. Tu měl prý dostat od své obchodní agentury v portugalském Portu. Jenže, jak už dnes víme, žádná taková odrůda nikde v Portugalsku neroste. Naopak je jí plno v celém Podunají a portugalští ampelografové se od ní dokonce důsledně distancují! Takže to s tím portugalským původem nebude tak žhavé a dnešní výzkumy ukazují spíš směrem do Rakouska. To nám ovšem vůbec nemusí vadit.

Právě v Rakousku a Německu patří Portugal mezi velmi oblíbené odrůdy, u nás se mezi ně řadí taky. V minulosti byl dokonce nejpěstovanější modrou odrůdou, a to nejen proto, že kvalitně plodí a vcelku k němu sedí průpovídka „za málo peněz hodně muziky“, ale hlavně proto, že si ho oblíbily široké vrstvy obyvatelstva. Jemné víno svěžího aroma se dobře pilo a díky tomu na venkově doprovázelo často svačiny a běžné denní pokrmy. Prostě víno na každý den!

Podívejte se, co o Modrém Portugalu říká odborník:

Víno z 11. epizody: Modrý Portugal
Víno z 11. epizody: Modrý Portugal

Typický Portugal je vždy barevně méně intenzivní než mnohá ostatní červená vína, jen jemně rubínový. I ve vůni je odrůda jemná – převládají květinové tóny, které se s dalším zráním překlápí do čerstvého sena. Ve vůni a chuti můžete objevovat kromě květinových tónů také třešně či rybíz. Modrý Portugal bývá příjemně sametový, s nízkým obsahem tříslovin i kyselin. Hodí se téměř ke každému pokrmu, protože díky svému neutrálním aroma nenarušuje doprovázené jídlo a vlastně tak slouží jako skvělý prostředek k uhašení žízně.

Svatomartinské je tu!

Díky technologii karbanické macerace vznikají z odrůdy Modrý Portugal krásně svěží mladá červená vína, která se na trhu objevují od 11. listopadu pod názvem Svatomartinská.

Ta jsou prvními vlaštovkami ročníku. Otevřít se mohou nejdříve na svátek sv. Martina 11. listopadu, tradičně v jedenáct hodin dopoledne. Vína jsou svěží a ovocitá, to díky kratší době zrání. Pro Svatomartinské nejsou samozřejmě vhodné všechny odrůdy, a proto se smí vyrábět jen z vybraných – z bílých je to Veltlínské červené rané, Muškát moravský a Müller Thurgau, z modrých právě Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Svatomartinské rosé je možné vyrábět z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe. A buďte si jisti, že vína prodávaná jako Svatomartinská nejsou jen tak ledajaká – podléhají mnoha regulacím a v závěru je musí každoročně schválit nekompromisní odborná komise.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama