Ryzlink vlašský je základ každého pitného režimu. Alespoň podle Vinařů

Doktor Luža ze seriálu Vinaři je přesvědčen, že „vlašák“ je základem pitného režimu. Ovšem pozor, důležitá je i pravidelnost jeho konzumace!

Ač se jmenují stejně, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský nemají kromě jména mnoho společného. Tomu rýnskému se budeme věnovat obšírně jindy, dnes se zaměříme na Ryzlink vlašský.

Odrůda, která je dnes rozšířená v Rakousku, na Balkáně i v Maďarsku, pochází nejspíš z Francie. Odtud cestovala přes Porýní do Dolního Rakouska a dále na východ a při tomto „tahu“ se dostala i na naše území. To bylo až v 19. století. Za jedno století se ale dokázala krásně rozšířit po vinařské oblasti Morava a zejména na Pálavě jí to prospívá. Jeden by si skoro myslel, že pochází odsud!

Proč je Pálava top?

Je to dáno hned několika faktory, předně vápencovým podložím a tím, že na Pálavě málo prší a naopak hodně svítí slunko. To přesně totiž „vlašáky“ potřebují. Jediný problém je, že vinice Ryzlinku vlašského u nás pozvolna stárnou. Ono se není čemu divit, čím starší keř, tím hlubší má kořeny. A čím hlubší má kořeny, tím lépe – dokáže si potom brát živiny a minerální látky z hlubších vrstev podloží a víno tak získává na kořenitosti a mineralitě. Ovšem zároveň, čím je keř starší, tím plodí méně, což je v důsledku poměrně neekonomická záležitost…

Co je to mineralita? Ne úplně obvyklé chuťové tóny ve víně, které bývají popisovány jako kovové či slané. Způsobuje je především kyselina jantarová, ale i další složky vína.

Pro Ryzlink vlašský je typický vyšší obsah kyselinek. Ty jsou pak ve vyzrálých vínech často příjemně pikantní a osvěžují zbytkový cukr. Popsat jednoduše, co ve „vlašáku“ najdete, to je oříšek. Spektrum vůní a chutí je totiž poměrně široké – od lipových tónů, přes hořké mandle, jablka, citrusy, med až po „rozkvetlou louku“. A pro Ryzlinky vlašské z Mikulovska je typická již zmiňovaná mineralita.

Vyzrálý Ryzlink vlašský poslouží dobře jako aperitiv, doprovodí lehčí pokrmy postavené na zelenině či bílém masu. Extraktivnější „vlašáky“ zvládnout doplnit i těžší, masitá jídla. Hodí se na rauty, kde si k nim dopřejete bílé sýry, zvěřinové paštiky či šunky.

Epizodu Vinařů, která se bude točit kolem "vlašáku", sledujte v neděli ve 20.15 na Primě!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.