Žemlův dortík
Jak název napovídá, jde o moderní verzi žemlovky, kterou každý dostane úhledně naservírovanou zvlášť.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
1/2 | veka nakrájená na kostičky |
300 ml | Mléko |
2 ks | Vejce |
10 lžic | krupicový cukr |
2 lžíce | rozpuštěné máslo |
4-5 ks | jablka střední |
1 lžíce | mletá skořice |
máslo na vymazání mističek |
Nádivka | |
---|---|
200 g | měkký tučný tvaroh |
1 lžíce | Máslo |
30 g | vanilkový cukr |
1 ks | Žloutek |
50 g | rozinky namočené v rumu |
Postup
Jablíčka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si tvarohovou nádivku - tvaroh s máslem a žloutkem utřeme, přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky. Mističky vymažeme máslem. V misce prošleháme mléko se žloutky, přidáme dvě lžíce cukru a rozpuštěné máslo, opět prošleháme. Do dochuceného mléka vkládáme kostičky veky a pečivo necháme chvíli nasáknout.
Na dno mističek klademe první vrstvu nasáklé veky, na ni rozprostřeme pětinu jablíček, tu posypeme skořicí a lžičkou cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou veky. Pokapeme rumem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 20-25 minut. Mezitím z bílků a čtyř lžic cukru ušleháme pevní sníh. Sníh rozetřeme na upečené dortíky a necháme ještě krátce zapéct v troubě.