Žemlův dortík

Jak název napovídá, jde o moderní verzi žemlovky, kterou každý dostane úhledně naservírovanou zvlášť.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Lucie Stržínková

Prostreno! XIV (1) 18.8. dez
Žemlův dortík

reklama

Suroviny

1/2veka nakrájená na kostičky
300 mlMléko
2 ksVejce
10 lžickrupicový cukr
2 lžícerozpuštěné máslo
4-5 ksjablka střední
1 lžícemletá skořice
máslo na vymazání mističek
Nádivka
200 gměkký tučný tvaroh
1 lžíceMáslo
30 gvanilkový cukr
1 ksŽloutek
50 grozinky namočené v rumu

Postup

Jablíčka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si tvarohovou nádivku - tvaroh s máslem a žloutkem utřeme, přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky. Mističky vymažeme máslem. V misce prošleháme mléko se žloutky, přidáme dvě lžíce cukru a rozpuštěné máslo, opět prošleháme. Do dochuceného mléka vkládáme kostičky veky a pečivo necháme chvíli nasáknout.

Na dno mističek klademe první vrstvu nasáklé veky, na ni rozprostřeme pětinu jablíček, tu posypeme skořicí a lžičkou cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou veky. Pokapeme rumem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 20-25 minut. Mezitím z bílků a čtyř lžic cukru ušleháme pevní sníh. Sníh rozetřeme na upečené dortíky a necháme ještě krátce zapéct v troubě.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!