Česnek může snížit riziko rakoviny, tvrdí vědci. Jak ho ale správně jíst, nikdo neví

Podle vedoucího „česnekové studie“ doktora Petera Rose je česnek pro lidské zdraví přínosný hlavně tím, že obsahuje celou řadu sloučenin, především těch sírových. Sírany totiž česnek, podobně jako například cibule, pórek nebo pažitka, absorbuje z půdy. Díky tomu může mít česnek na lidský organismus velice pozitivní účinky. Vědci ale přiznávají, že zatím neumí určit způsob konzumace, který by byl nejvíce prospěšný.
Zkrátka nikdo zatím nepředložil jasný důkaz, jestli je z hlediska zdraví lepší pojídat syrový stroužek česneku, nebo si dát krajíc česnekového chlebu. „Každá z metod přípravy může mít na organizmus savců jiné účinky… My ale zatím nerozumíme tomu, jak ty jednotlivé sloučeniny metabolizuje lidské tělo,“ vysvětlil Rose.
Studie každopádně uvádí, že konzumace česneku má zásadní účinky na snižování krevního tlaku. Prokázalo se také, že rostlina obsahuje mnoho látek, které zabraňují tvorbě rakoviny. Podle tvrzení vědců česnek také pomáhá zvířatům snižovat hladinu cukru v jejich krvi. Jestli by se něco podobného dalo aplikovat na lidské diabetiky, zatím není vědecky prokázané.
Ze závěrů vědců Nottinghamské univerzity se tak dá vyvodit jeden zřejmý závěr: Pojídáním česneku rozhodně nic nezkazíte, pokud na něj tedy nemáte alergii. Pokud ale chcete předejít vzniku závažných onemocnění, budete muset buď experimentovat, nebo čekat na další vědecké studie, které snad tajemství česneku odhalí.