Co Vás Pálí: Pravda o hovězím masu

Od začátku roku médii prolétlo několik afér s polským hovězím masem. Nejprve vše začalo nelegální porážkou nemocných a umírajících krav. Když vyšla pravda na povrch, zjistilo se, že maso z této firmy se dostalo i k nám do Česka. Zpřísnili jsme proto kontroly dovezeného polského hovězího. Později přišlo další zjištění, že z jiné fabriky se k nám dostalo maso, které obsahovalo salmonelu. Jak je vůbec možné, že se během pár týdnů po sobě najde tolik pochybení? Zajímalo nás, jestli se něco podobného může stát na našich – českých jatkách. Proto jsme s kamerou navštívili porážku hovězího dobytka a chtěli jsme se takříkajíc koukat řezníkům přímo pod nůž.
Co Vás pálí: Jaká je pravda o hovězím masu?

reklama

„Příjmem zvířat začíná vlastní začátek porážky jatečních zvířat. Je to takzvaná prohlídka před poražením. Zajímá nás zdravotní stav zvířat, stabilita zvířat, a kontrolujeme, zda jsou označena identifikační známkou. Pokud je zvíře výrazně vyhublé, jedná se o takzvanou kachexii a zvíře není možné požívat,“ říká úřední veterinární lékař, který je na porážce přítomen, a to od samého začátku. Vyhublá anebo nemocná zvířata se podle něj do českých jatek nemohou dostat. Lékař by je okamžitě vyřadil a nepřevzal. Pohledem na dobytek se ovšem zjistí jen to, zda jsou zvířata schopna chůze, nejsou pomlácena anebo podvyživena. Dozor veterináře probíhá i u poražení jednotlivého kusu.

Co vás pálí: Pravda o hovězím masem
Co Vás pálí: Pravda o hovězím masu

„Ano, veterinární správa dozoruje i úkony v oblasti ochrany zvířat, dodržování zákona proti týrání a ochranu hospodářských zvířat během porážky,“ potvrzuje Václav Rulík, který dozoruje na jatkách, kde jsme natáčeli. Další kontrola pokračuje u poraženého kusu, kde se na mase a orgánech jednotlivého kusu může zjistit mnoho onemocnění. „Konkrétně nás zajímá celá ústní dutina, svalovina jazyka, a hlavním cílem této prohlídky je zjistit parazitární onemocnění. Jak vidíte, veterinární technička nařízla svalovinu žvýkačů – viděla by tam boubele, kdyby tam bylo toto onemocnění.“

Pokud by tu byli parazité, co by se dělo dál? „Takový kus by byl pozastaven, vzaly by se vzorky a nechaly vyšetřit ve Státním veterinárním ústavu.“

Zajímá vás, jaké maso kupujete a je pro vás důležité, odkud pochází? I to uvidíte v dalším díle pořadu Co Vás pálí už v neděli ve 20.15 na našem facebooku a zpravodajském webu.

reklama

reklama