Dělníci v továrně na zpracování kuřecího masa používali namísto nástrojů vlastní ústa

Továrna v thajském městě Nong Khai si s hygienou skutečně nelámala hlavu. Vedoucí fabriky zaměstnancům zakázali používat ke zpracování kuřat nástroje a nutili je vypomáhat si ústy. Jednoduše proto, že tento druh zpracování je prý pětkrát rychlejší, uvedl Daily Mail.
Ústa místo nástrojů na zpracování kuřete
Ústa místo nástrojů na zpracování kuřete
Francesco Veronesi

reklama

Dle předpisů mají dělníci při porcování a čištění masa používat konkrétní stanovené nástroje. Vedoucí thajské továrny, která se zabývá zpracováním a distribucí kuřecího masa, si řekli, že určitě existuje způsob, jak zaměstnance zrychlit. Nařídili jim tedy, aby například kuřecí nohy zbavovali kůže pomocí úst.

O místních pracovních metodách se hygienici dozvěděli při běžné kontrole. Zděšení úředníci si nedodržování hygienických standardů natočili na kameru a video zveřejnili. V tom je vidět, jak zaměstnanci za použití zubů odstraňují kůži z kuřecích nohou a zbytky plivou pod sebe. Po tomto procesu šly části ,,očištěných‘‘ kuřat do prodeje. Z toho plynou možná zdravotní rizika pro zaměstnance, jelikož se jedná o syrové maso, ale také pro zákazníky, kteří si ,,ocucané‘‘ maso koupí.

Místní lékař Daily Mailu sdělil: ,,Existuje mnoho choroboplodných zárodků, které by se mohly z masa do úst zaměstnanců dostat, nebo se naopak z úst přenést na maso. Slinami se také přenáší nakažlivé nemoci včetně chřipky, oparu či hepatitidy A a B.‘‘

Majitel továrny, která denně prodá více než 500 kilogramů kůže, byl hygieniky podle Daily Mailu o hygienických standardech poučen a slíbil, že pracovní metody okamžitě změní. Dokud nebudou pracovníci umět zpracovávat kuřata pomocí kleští, továrna zůstane uzavřena. Hygienické kontroly nyní probíhají ve většině thajských továren na zpracování potravin a masa.

reklama

reklama