I rostliny cítí bolest! Vědci zjistili, že při řezání stonků nebo usychání vydávají ultrazvukový „křik“

Tým vědců z izraelské univerzity v Tel Avivu objevil fakt, že některé rostliny vydávají v případě vystavení „stresovým“ podmínkám vysokofrekvenční úzkostný „křik“. Kupříkladu při přeřezání stonku nebo v případě, že rostlina není delší dobu zalita. O studii informoval server Daily Mail.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Pixabay

reklama

Vědci prováděli svůj průzkum na rostlinách rajčat a tabáku tím, že jim odpírali vodu nebo řezali jejich stonky a jejich reakci zaznamenávaly na silné mikrofony umístěné deset centimetrů daleko od rostlin.

Při nedostatku vody větší „křik“ než při řezání stonku

V obou výše uvedených případech vědci zjistili, že rostliny začaly vydávat ultrasonické (ultrazvukové) zvuky mezi 20 a 100 kilohertzi, o nichž se vědci domnívají, že mohou vyjadřovat a sdělovat svou úzkost rostlinám a jiným organismům v jejich bezprostřední blízkosti.

Když vědci uřízli stonek rajčete, zjistili, že rostlina vydávala během hodiny 25 ultrasonických zvuků. Tabák v takovém případě vydával 15 „úzkostných“ zvuků. Když vědci rostliny deprivovali vodou, vydávalo rajče 35 takových zvuků za hodinu, zatímco tabák 11. Pokud rostliny nebyly deprivovány ani řezány vydávaly za jednu hodinu v průměru méně než jeden ultrasonický zvuk.

Ilustrační foto

Každodenní laskavosti a projevy přízně přátel, kolegů i cizích lidí na nás působí pozitivněji, než myslíme, tvrdí studie

Na různé zdroje stresu reagují různou intenzitou zvuku

Podle zjištění vědců to vypadá, že rostliny reagují na různé zdroje stresu různými intenzitami ultrazvuku. Tabáková rostlina vydávala při odloučení od vody hlasitější zvuk než při uřezání stonků.

„Tato zjištění mohou změnit způsob, jakým smýšlíme o rostlinném království, které je doposud považováno za téměř tiché,“ uvedla skupina vědců ve shrnutí svých zjištění. Vědecký tým je také přesvědčen, že poslech různých typů zvuků emitovaných rostlinami by mohl pomoci například v zemědělství, kdy by farmáři mohl lépe identifikovat potenciální problémy, které dané plodiny zrovna mají.

Jiná studie z loňského roku zase přišla se zjištěními, že některé rostliny registrovaly bolest poté, co byly jejich listy trhány nebo se jich jen někdo dotýkal, což způsobovalo uvolnění škodlivé chemikálie napříč listy, o které se vědci domnívají, že jsou obranou proti hmyzu.

reklama

reklama