Jak poznat nekvalitní potraviny a špatné jídlo, za které zbytečně utrácíme peníze

Díky internetu máme tolik informací a přesto, nebo právě proto kupujeme spoustu potravin, které nám buď v ničem nepomáhají, nebo vysloveně škodí. Tváří se přitom jako zdravé, jsou propagovány jako součást diet a kupujeme je v domnění, že nám pomáhají dosáhnout cílů zdravého životního stylu. Podíváme se, které to jsou, a za které se tedy nevyplatí utrácet.
Ilustrační foto - jak poznat špatné potraviny
Ilustrační foto - jak poznat špatné potraviny
Pixabay

reklama

Poté, co se zdravý životní styl stal velkým tématem, většina z nás pozná jednotlivé suroviny, které bychom v jídelníčku měli co nejvíce omezit. Můžeme zmínit cukr, rafinované cukrovinky, smažené hranolky a podobně. Jedná se o potraviny, které mají vysoký kalorický obsah a nízkou výživovou hodnotu. Uvedené nezdravé potraviny je vcelku snadné poznat. Co když se ale nezdravé potraviny vydávají za zdravé? Poznáme to podle následujících znaků.

Složení na etiketě je dlouhé a nepřehledné

Když se podíváte na obal potraviny, najdete zde jako povinný údaj složení produktu. Pokud je obsah ingrediencí dlouhý přes několik řádků a uvedené ingredience podle názvu vůbec neznáte, jedná se pravděpodobně o nezdravou potravinu. Často se jedná o barviva, sladidla a plnidla, která mají upravit chuť a vzhled produktu. Využívají se k tomu, aby zakryly nekvalitu a ošálily naše smysly.

Obal se snaží prodat svou zdravost

V případech, kdy obal potraviny má kromě povinných údajů také spoustu obrázků a hesel, buďme na pozoru. Nemusí to vždy značit nekvalitu, ale může nás na ní upozornit. „Produkt obsahuje 0 % tuku!“ Móda light (odtučněných) produktů je patrná především u mléčných produktů. Mléko tuk přirozeně obsahuje. Proč se nám tedy výrobci snaží prodat upravenou potravinu? Jde o marketing. Posledních 20 let byl tuk nepřítelem číslo jedna. Nové výzkumy ukázaly, že samotný tuk za populačním boomem obezity nestojí, přesto jeho absence zůstává silným marketingovým nástrojem. Problém je, že tuk přirozeně obsažený v potravině má své výhody – je nositelem chuti a pomáhá organismu využít vitamíny skupiny A, D, E a K. Chybějící tuk mají výrobci tendenci něčím kompenzovat. Aby nebyl odtučněný výrobek bez chuti, využívá se přidaného cukru nebo umělých sladidel. A tím už prospěšnost produktu značně pokulhává.

Podobným příkladem nám můžou být ochucené minerální vody. Čistá, bílá etiketa se zeleným obrázkem a nápisem „minerální pramenitá voda s mátou“. Na první pohled ukázkově zdravý nápoj. Při pohledu na zadní stranu obalu ale zjistíme, že tekutina má stejný obsah cukru jako démonizovaná coca-cola. Pokud ve vás tedy obal potraviny nebo nápoje vyvolá dojem zdraví prospěšných vlastností, buďte raději kritičtí a zkontrolujte si složení.

Jídla průmyslově zpracovaná

Dalším znakem nezdravých potravin může být způsob jejich zpracování. Nemusíte být technolog výroby, abyste tyto potraviny poznali. Jedná se o produkty, které obsahují větší množství surovin a jejich struktura, vzhled a složení se oproti původní využívané surovině značně změní. Pro příklad uveďme některé slané a sladké tyčinky, do kterých kromě zdravých surovin (např. oves, ovoce), výrobci přidávají levné a nezdravé zdroje (cukr, fruktózový sirup, rostlinné škroby a podobně). Ani u takového produktu výrobci nic nebrání uvést na obalu pojem „fit“.

Mezi procesované potraviny patří také zamražené polotovary a vakuovaná jídla připravená k ohřátí. Je nutné si před jejich koupí pozorně přečíst, jakými látkami výrobce zaručil jejich trvanlivost. Zde už nám pomůže pravidlo číslo jedna výše.

reklama

reklama