Jak prožít zdraví prospěšné Vánoce bez zbytečného přejídání a stresu? 

Dokážeme si v dnešní době opravdu užít Vánoce tak, jako to dělali naši předkové? Být s lidmi, které máme rádi, darovat si věci z lásky, nepřejídat se a nestresovat tím, co všechno ještě musíme zařídit a udělat? Nestresujte se běháním po supermarketech a místo hory cukroví si upečte lehký dezert, radí uznávaná specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková

„Místo běhání po supermarketech si raději zaběhněte do parku. Nebo se projděte po krásně nazdobeném městě. Nadělme si větší pozornost místo drobných a často nepotřebných hloupostí. Pečení, které zabere mnoho času a sil, vynechte a místo toho upečte jednoduchý a lehký dezert například v podobě zapečených jablek,“ doporučuje Margit.

Margit, jaký je váš názor na pečení cukroví, který většina z nás dojídá ještě na jaře?

Pečení cukroví k Vánocům samozřejmě patří. Ale přesně jak uvádíte, většinou ho lidé napečou mnoho, a nakonec ho dojídají ještě v únoru, březnu. Já to řeším tak, že raději upeču lehký dezert, který si dáme s rodinou a přáteli ke kávě, nebo připravím pár zdravějších drobností.

Když už si přeci jen upečeme to cukroví, jak udělat zdravější variantu?

Důležité je začít už při nákupu surovin. Bílou pšeničnou mouku můžeme doplnit nebo nahradit celozrnnou nebo ještě lépe špaldovou moukou. Ve sladkostech nejvíce ohrožuje zdraví sladká chuť, tedy cukr, ale i jiná sladidla. Naprostá většina sladidel jsou totiž stále ty stejné cukry. Proto ještě důležitější než hledání náhrad za „běžný bílý cukr“, je snižování množství jakéhokoliv sladidla. Sladká chuť je návyková a čím více sladíme, tím více ji vyžadujeme. Při postupném omezování si nejlépe zvykneme na nižší potřebu doslazovat a konzumovat sladkosti.

Margarín můžete nahradit olejem či máslem a kakao doporučuji nakupovat pouze v bio kvalitě, případně použít jeho přirozeně sladkou náhradu karob. Do vanilkových rohlíčků dejte místo vanilkového cukru pravou vanilku.

Říká se, že tloustnutí je hodně v hlavě. Je to tak?

Souhlasím. Mnozí se stresujeme z jídla, a přitom samotný stres podporuje ukládání tuků na břiše. Více než vanilkový rohlíček nám tak může ublížit strach z něho. Proto doporučuji celý rok jíst to nejlepší, a když si každodenní superzdravé jídlo v neděli nebo o svátcích zpestříme dezertem či koláčem, užijme si to bez výčitek. Sladká chuť je přirozená a sladkosti jsou běžnou součástí oslav všech národů po celém světě.

Jaký je váš názor na vánoční tradice?

Tradice jsou jistě krásné. Ale měli bychom si uvědomit, že jejich dodržování není naší povinností. My s rodinou to pojímáme podle sebe. Nejednou jsme svátky strávili na cestách a musím říci, že tato zkušenost mi hodně pomohla brát Vánoce s nadhledem. Podle mě je důležité si tento čas pořádně užít hlavně podle sebe bez jakýchkoliv předem daných pravidel.

Máte nějaké tipy, jak se o Vánocích zbytečně nepřejídat? Protože ono se to lehce řekne, ale hůř udělá.

Je to samozřejmě hodně o disciplíně. Já sama se držím pár zásad, které mi pomáhají. Nechodím do obchodů, na návštěvy nebo večírky hladová a ve stresu. Protože hlad i stres vyvolávají touhu po jídle v neomezeném množství. Pozor hlavně na večírcích, kde máte k dispozici obrovské množství různých pochutin. Často to svádí mixovat sladké, slané, do toho alkohol. Neříkám, že byste se měli jídlu zcela vyhýbat. Vyberte si například dva druhy pokrmů, které máte rádi a ty si dopřejte. Nedoporučuji ochutnávat od všeho něco, protože pak budete mít potřebu stále jíst.

Velmi se mi osvědčilo prokládat vydatnější jídla polévkami, které jsou dobře stravitelné. A samozřejmě nezapomínejte na pohyb. I když počasí mnohdy není moc lákavé, procházka na čerstvém vzduchu vám dodá energii i zlepší náladu.

Jak budete letos prožívat Vánoce vy a co dobrého budete mít ke štědrovečerní večeři?

U nás doma Štědrý den vždy začíná hladovkou a pořádnou procházkou a v posledních letech jsou to vlastně procházky dvě. Nejdříve půjdeme s manželem na procházku se psem do polí a po návratu půjdeme s dětmi do města. Odpoledne je u nás tradiční vánoční soutěž, kdy já i manžel děláme svoji kyselici. Já vařím valašskou a manžel slovenskou. Děti poté se zavázanými očima koštují a hlasují pro vítěze. Mezitím zazvoní zvoneček, pod stromečkem se objeví dárky, my se dáme do kyselice a pak večeříme do rozbalování dárků. Úplně nejhezčí je večer, když už jenom sedíme u svíček, pojídáme pečená jablka a povídáme, co vše se za rok událo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Margit Slimáková působí jako specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Věnuje se poradenství a osvětě o této problematice. Upozorňuje také na problém obezity u dětí, který se stále stupňuje.

Martina Richterová

Tagy: