Umělý jazyk zkoumá pravost whisky
Vědci z University of Glasgow vytvořili systém chemických senzorů - zjednodušeně jakousi podobu umělého jazyku, který je schopen rozpoznat rozličné druhy whisky a dokonce určit, v jakých případech se jedná o padělek. Taková vychytávka ovšem netěší výrobce.
Umělý jazyk je schopen rozpoznat i ty nejmenší detaily v chuti whisky - zvládne kupříkladu poznat druh whisky, který se skladuje hned v několika různých sudech. Vědci tvrdí, že vytvořený systém umělých receptorů téměř bezchybně určuje i stáří whisky a s velkou přesností rok výroby - ať už jde o nápoj starý 12, 15 či 18 let.
Umělý jazyk byl stvořen inženýry a chemiky z University of Glasgow a University of Strathclyde. Výzkum byl zveřejněn v časopisu Nanoscale. Vědci tvrdí, že určuje druh, stáří a původ whisky s přeností 99 %. Tým výzkumníků úspěšně otestoval různé druhy z výroby značek Glenfiddich, Glen Marnoch i Laphroaig.
‚‚Říkáme tomu umělý jazyk, protože způsobem práce to přípomíná jazyk lidský. Sice vám neřekne, z jakých chemických elementů se skládá černá káva, ale sdělí, co se svým složením černé kávě podobá,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu Alasdair Clark.
Kromě primární oblasti využití - určení alkoholové produkce - se jazyk může využít i k ověření kvality potravin a škodlivosti vůči lidem. ‚‚Nejprve jsme mysleli, že se bude hodit k využití především u ověřování kvality potravin. Tak například když pracujete v továrně, která vyrábí jablečné džusy, mohli byste tuto technologii využít k ujištění, že dnešní jablečný džus není o nic horší než ten, který byl vyroben minulý týden,“ pokračuje Clark.
Technologie může být tedy využita u v podstatě jakékoliv tekutiny, nejen u whisky - určuje jedovaté látky a ekologové jazyk využívají k analýze stavu říční vody a určení míry její čistoty. ‚‚Umělý jazyk“ představuje skleněná destička, na které jsou tři různé chuťové celky umělých chuťových receptorů - čtverečků, které jsou 500x menší než lidské chuťové receptory. V každém celku je kolem 2 milionů takových receptorů.
Umělý jazyk představuje drobná destička Zdroj: instagram/@bbc.ru
A jak probíhá degustace whisky? V laboratorních podmínkách. Whisky se kape na umělý jazyk, který připomíná šachovou desku. Poté výzkumníci zjišťují, nakolik se změnil odstín barvy na destičce využitého kovu.
První takový jazyk byl vytvořen před dvěma lety chemiky z Heidelbergu. Výtvor německých výzkumníků mohl také rozpoznat stáří, druh i původ nápoje, byl ovšem mnohem pomalejší a méně přesný.