Je libo pečené šváby či kobylky na másle?

Entomofágie neboli využívání hmyzu jako potraviny se stává moderní záležitostí. Hmyzem se lidé živili již odnepaměti, a kromě Evropy a Severní Ameriky, není hmyz v kuchyni raritou. To se má však brzy změnit.
Hmyz na talíři aneb tzv. Insektaurant
Hmyz na talíři aneb tzv. Insektaurant

Z důvodů udržitelnosti produkce potravin se předpokládá, že se hmyz bude muset zařadit do jídelníčku všech kontinentů, včetně Evropy.

Proč jíst hmyz?

Přestože nám představa pojídání švábů, housenek a červů připadá patrně nechutná, neházejme flintu do žita. Na světě je 1500 druhů jedlého hmyzu, takže máme z čeho vybírat. Navíc je hmyz ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout, poněvadž obsahuje málo tuků a pravděpodobně ho nesníte moc. Je také výborným zdrojem živin a je bohatý na bílkoviny.

Kde si dopřát hmyzí hostinu?

Podívejte se na reportáž z restaurace v Bangkoku, která se na přípravu hmyzu specializuje. A pokud chcete hmyz ochutnat, nemusíte kvůli tomu jezdit až do Thajska. I v České republice existují místa, kde si můžete dopřát hmyzí hostinu. Všechny chody jsou připraveny z hmyzu, a tak ochutnáte například kobylky s rajčaty a koriandrem, pečené šváby nebo dort připravený z mouky s rozdrcenými červy.

Mohlo by vás také zajímat:

Základem je UČO, Jižní Korea

18 zajímavých faktů o Jižní Koreji

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama