Karcinogenní látky v kávě nejsou!

Nové výzkumy o pozitivních vlivech kávy na lidské tělo definitivně bourají seznam potenciálně karcinogenních látek kávy z roku 1991.

Je oblíbený nápoj dobrý nebo špatný pro naše zdraví? Teď už snad definitivně vědci dokázali, že káva prodlužuje život, a to díky dvěma na sobě nezávislými studiemi, které byly prováděny jinak a na jiných vzorcích populace.

První studie byla uveřejněná v časopise „Annals of Internal Medicine“. Podíleli se na ní výzkumní pracovníci Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) a „Imperial College London“. Více jak 520 tisíc lidí v deseti evropských zemích vědci zkoumali po dobu 16 let. A výsledek studie? Vyšší hladina spotřeby kávy snižuje riziko úmrtí ze všech možných důvodů. Nejlépe působí jako prevence proti onemocněním oběhového a zažívacího traktu.

Druhá studie z kalifornské „Keck School of Medicine“ byla zaměřená na velmi rozmanitou populaci s rozdílným životním stylem a odlišnými stravovacími návyky. Výzkumníci zjistili, že káva skutečně prodlužuje život, protože pomáhá proti srdečním onemocněním, onemocněním dýchacích cest, mrtvici, cukrovce nebo onemocněním ledvin.

Vědci rovněž zjistili, že účinky kávy nijak neovlivňují cigarety a kouření. Předmětem dalšího vědeckého zkoumání bude, jaké konkrétní sloučeniny v kávě mají na lidské tělo tak blahodárné účinky.

Například ve Středomoří, kde se pije káva ve velkém množství, čtyři a více šálků denně, mají o 64 procent nižší riziko úmrtí na jakoukoli chorobu včetně kardiovaskulárních onemocnění než ti, kdo kávu nepijí.

A rada na závěr – pijte kávu, ale nepijte ji příliš horkou. Měla by mít méně než 65 °C, abyste si nepopálili jícen a nezadělali na pozdější možné komplikace.

Tagy: