Konzumace rýže příznivě působí proti obezitě, zjistili japonští vědci

Podle vědců jádro (vlákno) nalezené v celých zrnech rýže může zvýšit pocit naplnění, a tím předcházet přejídání. Výzkumný tým se kromě denního kalorického příjmu a spotřeby rýže podíval také na údaje o indexu tělesné hmotnosti (BMI), který udává míru tělesného tuku na základě váhy a výšky člověka.
Vedoucí studie, profesor Tomoko Imai z japonské univerzity v Kjóto, uvedl, že „pozorované asociace naznačují, že míra obezity je nižší v zemích, které konzumují rýži jako základní potravinu“. Proto podle profesora japonské jídlo nebo asijská strava obecně založená na rýži může pomoci v boji proti celosvětově rostoucí míře obezity.
Autoři tvrdí, že zjištění o výrazně nižším výskytu obezity v zemích s vyšší spotřebou rýže platí i po zohlednění životního stylu a sociálně-ekonomických ukazatelů.
Výzkumníci vypočítali, že dokonce mírné zvýšení spotřeby rýže – 50 gramů denně navíc – může pomoci omezit výskyt obezity u dospělých z 650 milionů na 643,5 milionu.
Nejvíce rýže v průměru denně podle studie konzumují lidé v Bangladéši (473 gramů), následováni Laosem (443 gramů), Kambodžou (438 gramů), Vietnamem (398 gramů) a Indonésií (361 gramů).
Z evropských zemí nejvíce rýže konzumují na 59. místě Portugalci (45,47 gramu), 75. jsou Belgičané (25,31 gramu) a 81. Španělé (21,58 gramu).
Slovensko je na 115. místě s 9,05 gramy rýže denně. Naopak nejméně rýže sní v Tunisku (2,59 gramu), Polsku (2,6 gramu), Ethiopii (3,32 gramu), v Srbsku (3,58 gramu) a v Maroku (3,65 gramu).