Majitel restaurací ve Zlíně musí kvůli nouzovému stavu propouštět. Ještě týden a bude to mít na něj existenční dopad

Zlínský podnikatel Zděněk Babulík provozuje čtyři restaurace, ve kterých pracuje 35 zaměstnanců. Dalším 30 lidem dává práci ve své stavební firmě. Tvrdí, že během 25 let svého podnikání ještě tak složité období nezažil. Už tento týden musí začít propouštět. Pokud restaurace zůstanou zavřeny ještě týden, může to mít pro něj existenční následky.
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Majitel restaurací ve Zlíně musí kvůli koronaviru začít propouštět

reklama

„V tuto chvíli můžu vydávat pouze jídlo s sebou, nic dalšího nepodnikat. Je to zrušení našeho podnikání. Suroviny ještě zaplatíme, mzdy ne. Nebavím se o odvodech na sociálním a zdravotním, ale o nájmech a podobně. V tuto chvíli je to v podstatě služba pro lidi. Spousta dětí a lidí je doma, někdo nemůže vařit. Takže vytváříme v podstatě službu pro ně,“ vysvětluje Babulík.

Obavy zaměstnanců o místo jsou oprávněné, 49letý podnikatel přiznává, že brzy bude muset začít propouštět. „Ten počet si nechám pro sebe, ale ještě tento týden podniknu razantní kroky ve smyslu propouštění,“ říká Babulík s tím, že vede ještě stavební firmu. Tam má propad o 90 procent: „Je to kvůli tomu, že investoři jako takoví si nepřejí, aby lidé docházeli na jejich stavby."

S vládním opatřením – zavedením nouzového stavu – přesto souhlasí, nicméně podle něj přišlo pozdě. „Zavření hospod je určitě správný krok, ovšem beru to jako krok pozdní. Do víkendu to byla jenom nějaká fabulace. Budou roušky, nebudou roušky? Miliony roušek na cestě. Je úterý 17. března, roušky stále nemáme. To, čím vybavuju vlastní lidi, kupuju někde pod rukou, 10 kusů za 500 korun. A to nám nikdo nenahradí,“ stěžuje si na současnou situaci.

Aby podnikatelé mohli nějakým způsobem i nadále podnikat, museli si vše podle jeho informací obstarat někde a nějak sami.

Zdeněk Babulík tvrdí, že v současném režimu je schopný přežít ještě maximálně týden. Pokud zůstanou restaurace uzavřeny i potom, může to mít pro jeho podnikání existenční následky.

reklama

reklama