Masožravci mají nižší riziko mrtvice, vegetariáni zase infarktu, ukázala studie

Vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že vegetariáni a vegani mají o dvacet procent vyšší riziko mozkové mrtvice než ti, kteří jedí maso. Akademici, kteří sledovali téměř 50 tisíc lidí po dobu osmnácti let, věří, že další riziko může přinést nedostatek vitamínů pocházejících z masa. O studii informoval server Daily Mail.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Pixabay
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vegetariáni a vegani tak v průměru dostávají o tři mrtvice na tisíc lidí více než jedlíci masa. A to zejména díky hemoragické cévní mozkové příhodě, k níž dochází při krvácení cévy do mozku. Vegetariáni a vegani měli podle studie nižší cholesterol a nižší hladiny klíčových vitamínů – jako je třeba vitamín B12, což by mohlo podle vědců vysvětlovat onu souvislost.

Vegetariáni jsou na tom často lépe s váhou, tlakem či cukrovkou

Lidé vyhýbající se masu měli nicméně zase v úhrnu výrazně nižší stupeň (výskyt) ischemické choroby srdeční, která způsobuje infarkt nebo anginu pectoris. „Celkově současná studie ukázala, že dospělí ve Velké Británii, kteří jsou vegetariáni nebo jedí jen ryby, mají nižší riziko ischemické srdeční choroby než ti, co jedí maso, ale zase vegetariáni mají větší riziko mrtvice,“ uvedli výzkumníci.

Ilustrační foto

Sexuální aktivita v době před i po prvním infarktu snižuje riziko dřívějšího úmrtí, zjistili vědci

U vegetariánů bylo zjištěno o 22 procent nižší riziko srdečních chorob než u „masožravců“, což představuje asi o 10 případů méně na 1000 obyvatel. Lidé, co jedí z masa pouze ryby, měli o 13 procent nižší riziko srdečních chorob. Podle autorů to může být alespoň částečně způsobeno často nižší tělesnou hmotností, lepším krevním tlakem i nižším výskytem cukrovky mezi vegetariány.

Případů srdečních chorob bylo více než dvojnásob oproti případům mrtvice

Studie byla uskutečněna na 48 188 lidech s průměrným věkem 45 let. Více než polovina účastníků jedla obvykle maso, asi pětina jedla z masa pouze ryby a zhruba třetinu tvořili vegetariáni a vegani. Za osmnáct let sledování akademici zaznamenali 2 820 případů srdečních chorob a 1 072 mozkových mrtvic.

Ačkoliv je bezmasá strava mezi lidmi čím dál populárnější, nemusí sama o sobě vést po všech ohledech k lepšímu zdraví. „Ať už jste odhodlaný masožravec, vegetarián nebo vegan, jedním ze způsobů jak snížit riziko srdečních a kardiovaskulárních chorob je vyvážená strava plná ovoce, zeleniny celozrnných potravin, fazolí, čočky, ořechů a semen,“ uvedla dietoložka Tracy Parkerová z British Heart Foundation. „Pro ty, kteří jedí maso, se doporučuje snížit konzumaci červeného a zpracovávaného masa na méně než 90 gramů na den.“

Reklama
Reklama