Mýty kolem kávy: Škodí nám její konzumace nebo prospívá?

Nápoj, bez kterého si spousta z nás nedokáže představit ráno a někdy ani průběh dne. Kávu nevnímáme jen jako stimulant, ale i součást společenských zvyků. Stejně jako u ostatních potravin, je i káva opředena spoustou mýtů a protichůdných informací. Zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo má naopak pozitivní účinky na naše zdraví?
Káva: Škodí nám nebo prospívá?
Káva: Škodí nám nebo prospívá?
Mikail Duran/ Unsplash
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

To, co při konzumaci tmavého šálku aktivuje naší mysl je kofein. Kritici kávy tvrdí, že jeho konzumace zvyšuje krevní tlak, čímž vzniká riziko rozvoje onemocnění srdce.  Bylo však mnoha studiemi dokázáno, že pokud se držíme rozumného množství tří až pěti šálků denně, nezvyšujeme tím riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je pravda, že bezprostředně po vypití šálku může krevní tlak krátkodobě u některých osob stoupnout, ne však natolik, aby to znamenalo zdravotní riziko. Ti, kteří trpí na vysoký krevní tlak, by si měli dát pozor, aby to s příjmem kofeinu nepřeháněli.

Zažitý mýtus: Káva spaluje tuky
Zažitý mýtus: Káva spaluje tuky
iStock

Mýtus: Káva spaluje tuky

Někteří cvičenci si oblíbili informaci, že šálek před cvičením pomůže urychlit spalování tuků. Přestože by to bylo příjemné řešení nadváhy, nebyl takový vliv prokázán. Užitek nám může přinést, když se cítíme unavení a cvičit se nám nechce. V tom případě nás káva může povzbudit a uvést do stavu soustředění.

Má káva nějaké prokazatelné pozitivní účinky?

Káva kromě kofeinu obsahuje celou řadu dalších látek. A těm už se pozitivní účinky dají přičíst mnohem snáze než kofeinu. Podle serveru Nutrition Data jeden šálek obsahuje až 11 procent denního doporučeného množství vitamínu B2, šest procent vitamínu B5, dále vitamín B1, B3, a také některé minerální látky. Mezi méně známé látky patří například kyselina chlorogenová, která ovlivňuje vstřebávání sacharidů, čímž nám pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Obsah antioxidantů kávu zařadil mezi potraviny a nápoje, které prokazatelně mohou působit preventivně proti onemocnění jater, mozkové mrtvice, či diabetu druhého stupně.

Někteří z nás dokáží kofein odbourávat rychleji a jiní naopak pomaleji. Vliv na to mají enzymy v našich játrech a pravděpodobně i to, jak často kávu konzumujeme. Doporučený počet šálků na jeden den tak nejde obecně stanovit. Vlastní pocity vám napoví, co je pro vás ideální počet šálků. Pokud Vám káva nepůsobí třes rukou či nervozitu, můžete si ji v klidu dopřát, a to v již zmíněném rozumném množství do 5 šálků denně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama