Už roky se dvojí kvalita potravin řeší v Evropském parlamentu. Už roky slibují naši europoslanci změnu. Tento týden ale došlo k hlasování o dvojí kvalitě potravin na jednom z výborů europarlamentu, a zatímco například eurokomisařka Věra Jourová tvrdí, že je s dvojí kvalitou v podstatě konec, podle některých se víceméně nic nezmění.
Jak to tedy je? A proč vůbec potravinářské firmy dělají jiné výrobky pro západ a jiné pro východ?
„Já si vůbec nemyslím, že by Češi nebo Slováci byli odkázáni na nekvalitní potraviny. To vůbec ne. Přiznávám a uznávám, že rozdíly v potravinách jsou. A pokud jsou výrazné a není to zvýrazněné na obale, uznávám, že to může být klamání spotřebitele a tato praktika tu nemá být,“ tvrdí Robert Kičina, tiskový mluvčí společnosti Nestlé. Jaké jsou ale argumenty, proč firmy mění složení jednotlivých produktů? To vše a mnohem více se dozvíte v úvodním videu.