Nejlepší architekti spojili síly: V londýnském muzeu vystavěli město z perníčků

Ty největší světové architektonické firmy se pustily do stavby neobyčejného města, které je plné moderních a především jedlých budov. V londýnském muzeu architektury totiž vyrostlo perníkové město!
Město z perníku
Město z perníku
twitter/Construction Summit ‏

reklama

Kolem padesáti firem zabývající se architekturou, ale i strojírenstvím a terénní úpravou má na svědomí projekt londýnského muzea architektury. Právě tam vyrostlo město celé z perníkového těsta a cukrovinek. A rozhodně nejde o žádnou malou vesničku!  Perníkové město se pyšní hradem, stadionem, ale třeba i třemi mosty. Nesmí chybět ani veřejné budovy a obytné části. Celý projekt je spojen s charitativní činností a navíc ještě jedním šikovným nápadem- organizátoři jsou přesvědčeni, že by prostřednictvím sladkého městečka mohli ve veřejnosti vzbudit zájem o navrhování a projektování měst.

 

„Návštěvníci se často zapojují do konzultací s architekty, což je pro ně skvělá příležitost ukázat svou kreativitu a dělat něco zábavného,“ řekla pro CNN ředitelka muzea Melissa Woolfordová.

Vítejte v Perníčkově!

Cukrovinkové město je postaveno v měřítku 1:100 a rozděleno do čtyř městských čtvrtí. Jedné z částí dominuje Starý labyrint, další čtvrť je průmyslová s vlastním „Central Baking District“. Nesmí ale chybět ani eko- čtvť a okresní energetická čtvrť.

Vidíme také, že jedna část je brána za historickou, s úzkými uličkami, budovami blízko u sebe a plná tajemství. Pak je tu naopak otevřená, velmi formálně plánovaná oblast s rovnými cestami, se zajímavými výhledy na celé město.

 

 

Město bylo navrženo tak, aby architekti a návštěvníci uvažovali o tom, jak mohou obyvatelé prožívat život v perníkových ulicích. Nápad čerpá inspiraci ze skutečných měst, tvrdí ředitelka Tibbalds Planning a Urban Design Hilary Satchwellová, jejíž firma stojí za plánem města. „Opravdu jsme chtěli, aby město vypadalo věrohodně a ukázalo tak lidem, že způsob, jakým město rozvrhneme, může ovlivnit i celkovou náladu v něm,“ dodává Satchwellová.

Jedním z úkolů, které museli architekti splnit, bylo využití cukrové třtiny, cukru a dalších sladkých lahůdek. Perníkové těsto se muselo ale obejít bez pečené sody, která pomáhá udržet perník tvrdý. I přes přísná pravidla se ale dílo povedlo!

Místo cihel a malty perník a cukr

„Na stavbu domů a budov jsme používali perník a roztavený curk. Krajina obsahuje různé druhy jedlých materiálů, jako jsou bonbóny, sušenky a cukr. Museli jsme udělat několik modelů a zkusit různé způsoby pečení, aby byl výsledek co nejlepší,“ dodává jedna z účastnic celého projektu Petra Montuschiová.

 

 

Kouzelné perníkové městečko je výsledkem mnoha pokusů a omylů. Vždyť už minulý rok se architekti pokoušeli o stavbu z perníku, ale hlavní materiál je několikrát zradil. A ta nejlepší rada, kterou architekti dostali? „Nekomplikovat věci. Čím víc je kousků perníku závislých jeden na druhém, tím větší je pravděpodobnost, že se budova rozpadne,“ dodává Montuschiová.

No uznejte sami, kdo by si nechtěl zkusit aspoň na jediný den žít v perníkovém městečku? 

reklama

reklama