Největší mýty o stravě a hubnutí. Věříte některým z nich? Díl druhý

Dietní magazíny, weby o hubnutí či sociální sítě jsou zdrojem velkého množství informací, které si často protiřečí nebo vyvrací to, co jsme o stejném tématu přečetli včera. Příčin vzniku mýtů o stravě a hubnutí je několik. Může se jednat o neznalost autora, špatně interpretované výsledky studií nebo záměrné zkreslení informací, například pro potřeba marketingu produktu. Jakým mýtům nevěřit?
Vaření - ilustrační obrázek
Vaření - ilustrační obrázek
freepik.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Snídat je nezdravé, snídat musíme!

Vynechat snídani je nezdravé, jídlo hned ráno nás „nastartuje", a spolu s tím se nám zrychlí metabolismus. A když budeme mít i štěstí, pomůže nám to s některými zdravotními problémy. Dosud to berte s nadsázkou, nicméně tato slova je možné slyšet nejen od laiků, ale i od některých lidí, kteří se živí poradenstvím. Dříve se opravdu mělo za to, že to je pravda.

Nicméně nové poznatky to vyvracejí. Abychom snídani nekřivdili, své výhody stoprocentně má. Málo jich není, jen je nutné myslet na to, že každému vyhovuje něco jiného. Každopádně není potřeba panikařit či si něco vyčítat, když se nestihnete nasnídat.

Jedna z výhod je, že po spánku, který nám zajistí půst, náš organismu disponuje vyšší citlivostí na inzulin. Při přeskočení snídaně se ale tato vlastnost využije při konzumaci prvního jídla, ať jde o kterýkoli chod. Můžete tedy s čistým svědomím začít den například až svačinou po příjezdu do práce. Další výhoda spočívá v tom, že když se najíme hned ráno, klesá tím pravděpodobnost, že z hladu sáhneme na cestě do práce po něčem nezdravém. 

V případě, že si svou stravu hlídáte a jídlo máte přes den pod kontrolou, nebude vynechání snídaně chybou. Vždy záleží na tom, abychom v průběhu dne přijali dostatek živin, energie a vlákniny. Zda to zvládneme díky snídani nebo jinému chodu záleží na našich časových možnostech a individuálních potřebách.

Mýty o stravě

Největší mýty o stravě a hubnutí. Věříte některým z nich?

Nejíme po šesté hodině nebo jen salát!

Velmi často zmiňovaný mýtus, který byl spojován nejvíce s redukčními dietami zní „nejíst po páté". Nebo „šesté"? Na tom, jakou verzi jste slyšeli nezáleží. Důležité je si ujasnit, že toto doporučení není ničím podloženo a může vašemu organismu dokonce škodit.

Vzhledem k tomu, že mnoho z nás chodí spát až okolo desáté hodiny či půlnoci, zbývá od posledního jídla pět až sedm hodin. A to je příliš. Tělo dlouho strádá a hrozí, že nás přepadne hlad těsně před ulehnutím do postele. A to je problém.

Pokud máte stravu přes den pod kontrolou a přijímáte energii a živiny postupně, není žádný důvod k tomu, abyste v šest přestali. Den si z pohledu jídla navrhněte tak, jak se vám to hodí s ohledem na vaší práci a koníčky. 

Vaše tělo opravdu nehledí na hodiny a neřeší, zda stravu přijme ve tři odpoledne nebo v šest podvečer. Pro organismus je důležité, aby měl zajištěný přísun živin a dostatek energie. Pro váš komfort je pouze dobré si ohlídat, abyste nešli spát ihned po jídle. Dejte si poslední jídlo alespoň 90 minut před ulehnutím. Stihnete vše strávit a váš spánek neohrozí pocit těžkosti. 

Reklama
Reklama