Největší mýty o stravě a hubnutí. Věříte některým z nich? Díl třetí

Dietní magazíny, weby o hubnutí či sociální sítě jsou zdrojem velkého množství informací, které si často protiřečí nebo vyvrací to, co jsme o stejném tématu přečetli včera. Příčin vzniku mýtů o stravě a hubnutí je několik. Může se jednat o neznalost autora, špatně interpretované výsledky studií nebo záměrné zkreslení informací, například pro potřeby marketingu. Čemu tedy věřit?
Příprava masa - ilustrační obrázek
Příprava masa - ilustrační obrázek
freepik.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jezte nízkotučné potraviny, jinak přiberete

Toto tvrzení nejspíše vzešlo ze dvou předpokladů. Zaprvé: tuky obsahují oproti bílkovinám a sacharidům více než dvojnásobek energie. Zadruhé: mastné kyseliny omega 6 a jejich nadměrný příjem byl vždy spojován na základě výzkumů z přelomu tisíciletí se vším špatným, co se nemocí a nadváhy týče. 

Nic z toho však není důvod k tomu je vynechávat. Mají totiž svá nesporná pozitiva. Tuky umožňují absorpci vitamínů A, D, E a K. Jejich funkce zasahuje také do procesů ovlivňujících hormonální regulaci či strukturu orgánů.

Nadváha a obezita není nikdy následkem konzumace jedné živiny či „špatné" potraviny. Příčinu je nutné hledat v celkovém stravování. A v něm tuky mají své místo. Nemusíte se tak uchylovat k výběru "light" produktů. Tuky jsou nositelem chuti a pokud výrobce produkt tuku zbaví, je velmi pravděpodobné, že chuťové vlastnosti bude muset nahradit. Může tak učinit například cukrem nebo dochucovadly. To ve výsledku může škodit víc než tuk samotný.

Mýty o stravě

Největší mýty o stravě a hubnutí. Věříte některým z nich?

Maso způsobuje rakovinu konečníku a střeva

Jedná se o informaci vytrženou z kontextu, často podpořenou argumentem, že „maso ve střevech zahnívá" . To, zda maso bez rozdílu druhu zvyšuje riziko rakoviny, bylo zkoumáno výzkumníky z WCRF (World Cancer Research Fund). 

Výzkum prokázal, že při konzumaci 100 gramů průmyslově zpracovaného červeného masa (párky, salámy, šunka, slanina atd.), ale i klasického červeného masa (hovězí), vzrůstá riziko choroby o 12 %.

Vaření - ilustrační obrázek

Největší mýty o stravě a hubnutí. Věříte některým z nich? Díl druhý

Riziko rakoviny bylo sníženo například při konzumaci 90 gramů celozrnných obilivin o celých 19 %. Srovnatelné výsledky se projevily i u masa. Konzumace drůběžího masa a ryb snížila riziko vzniku rakoviny o 11 až 19 % s každými 100 gramy příjmu.

Zelenina a mléčné výrobky byly při konzumaci půl kilogramu, potažmo 400 gramů také spojeny se znatelným snížením rizika vzniku onemocnění. 

Výsledky tedy ukázaly, že není důvod všechny druhy masa takzvaně „házet do jednoho pytle." Průmyslově zpracované maso může riziko rakoviny zvýšit. Maso jako takové ovšem s dostatečným příjmem vlákniny (celozrnné produkty a dostatek zeleniny) a racionálně sestaveným jídelníčkem samo o sobě k vzniku rakoviny nepřispívá o nic více než jiné druhy potravin.

Reklama
Reklama